Oliver Stone uppmanar Hollywood att utmana den amerikanska övermakten

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 juni 2017
- Torbjörn Sassersson
Oliver Stone under Writers Guild Awards 2017 - Foto: WG West

DEBATT. I detta mycket känslomässiga och kraftfulla tal utan textstöd levererar den amerikanska filmskaparen Oliver Stone, direkt till Hollywoods elit av manusförfattare, uppmaningen att lyssna till den inre röst som talar sanning och vågar utmana den amerikanska övermakten, särskilt den som startar krigen.

Text, översättning och kommentar: Torbjörn Sassersson | Videokälla: Writers Guild West

Med Stones egna ord:

Oliver Stone – Foto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons

“Kom ihåg att det inte var en ledare utan ett system av både republikaner och demokrater. Kalla det vad vi vill: det militärindustriella-, säkerhets-, penga- eller mediakomplexet som har förevigats under täckmanteln att det är berättigat att starta krig under namnet av vår flagga som fladdrar så stolt över våra liv.

Vårt land har blivit mer blomstrande för många, men i namnet av den välfärden kan vi inte berättiga det systemet som ett center för världens värderingar, men vi fortsätter att skapa krig och kaos i världen.

Det finns inget behov av att gå igenom alla offer, men vi vet att vi ingripit i mer än 100 länder med invasioner, regimbyten, ekonomiskt kaos eller hybridkrig/mjuk makt, vad än du vill kalla det. Det är krig av någon sort. Det har blivit ett system som lutar sig mot vår planets död och utrotningen av oss alla.

Jag har kämpat mot dessa människor som praktiserar krig större delen av mitt liv. Det är ett tyrannspel och de flesta av er blir slagna och av all kritik och alla förolämpningar som du får ta emot, och smickret också, är det viktigt att komma ihåg att om du tror på vad du säger kommer du att kunna upprätthålla kursen och du kan göra skillnad.

Jag uppmanar dig att finna ett sätt att vara ensam med dig själv för att lyssna på dina tystnader, inte bara i en skrivarlya. Försök att finna, inte bara vad folkmassan vill för att du ska bli framgångsrik, men försök att finna den sanna inre meningen med ditt liv här på jorden och att aldrig ge upp ditt hjärtas kamp för fred, anständighet och att säga sanningen.”

Vem är du och vad står du för?

Torbjörn Sassersson, selfieJag känner knappt till en enda person inom svensk kulturelit som skulle ha modet och intelligensen att ge ett sådant tal som Oliver Stone med en sådan uppmaning till svensk journalist- eller filmvärld. Vi har knappast sådana kulturelitmänniskor i Sverige. Andra måste tala.

Istället är svensk kulturelit fylld av likatyckare och karriärskåta rövslickare som är oerhört lättimponerade av den maktfullkomlighet som dagens USA förtrollat Sverige med. Dessa onyttiga idioter har inte förmågan att se skillnaden mellan den ursprungliga amerikanska konstitutionens kvaliteter och det krigsmonster som USA utvecklats till.

Mitt ibland dessa kultursnobbar finns en och annan själ som inte är korrupt, men som alltför sällan hörs i det svenska media-, artikel-, TV- och filmbruset. Jag vill ändå påpeka att vissa av dessa är uppmärksammade av NewsVoice, ett litet nätmedia vid sidan av kulturetablissemangets gräddfil.

Det är viktigt att inse till vilken typ av människor som du tillhör, till vilken grupp. Hör du hemma bland pennalisterna som slår ned på alla sanningssägare samtidigt som de utropar sig själva som som de sanna sanningsägarna eller hör du hemma bland de som saktmodigt och beskedligt uppmanar andra att lyssna till verkligheten och på de som är offer för krigsmaskineriet “made in USA”?

Utmana den amerikanska övermakten och svensk mesig kulturelit

Börja nu

  • Intervjua syrierna på “fel sida” som massmedia skyr.
  • Ifrågasätt svenskt stöd av amerikansk utrikespolitik.
  • Prata med din granne från en annan kultur, som kan berätta om vad som egentligen händer i Nordafrika och Mellanöstern.
  • Översätt intervjuer med “persona non gratas”, individer som kultursnobbarna vänder ryggen till.
  • Undersök hur våra utrikeskorrespondenter egentligen arbetar i fält. Hur väljer de maktens sida?
  • Fråga personer i andra länder hur de egentligen uppfattar Sverige.
  • Uttala dig i utländsk press om vad Sverige blivit för land.
  • Gör som Granskning Sverige, ring upp och ställ svåra frågor till politiker och politiska ledarskribenter.
  • Knacka på kultursnobbarnas dörrar och fråga varför de inte arbetar för fred. Kräv svar.
  • Kräv att gammelmedierna öppnar kommentarsfälten. Tro inte en sekund på undanflykterna om varför de inte kan.

Nyttja demokratin och yttrandefriheten. Dokumentera, publicera, blogga, debattera och diskutera. Annars förblir Sverige Washingtons 51:a lydstat.

Text: Torbjörn Sassersson

Swisha Sassersson valfri summa

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq