Hesham Bahari kommenterar wahhabism och videon om fredlig Islam

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 juni 2017
- NewsVoice redaktion
wahhabism

NewsVoice kontaktade Hesham Bahari som äger förlaget Alhambra och bad om en kommentar på videon om fredlig Islam [ovan] som vi la ut på NewsVoice igår. Vad vi måste förstå i Sverige är vad wahhabismen egentligen står för, menar Bahari.

Text: Hesham Bahari, Alhambra Förlag

Hesham Bahari
Hesham Bahari

Filmen är nödvändig även om den brister lite genom att inte visa våldets dubbla karaktär. I en propagandafilm gör man det ofta enkelt för sig, men det behöver inte vara en nackdel. Filmen behövs för att dämpa de rådande fientliga känslorna på båda sidorna.

I filmen framstår våldet som något enbart de radikaliserade muslimerna står för. Intet sägs om varför de radikaliseras. Det är de miljoner muslimer som dödats och lidit sedan 2001 (egentligen mycket tidigare, sedan Israels bildande 1948 och den koloniala erövringen som började redan 1830 i Algeriet) som ger näring åt terrorn.

Men våldet har också att göra med Islams tidiga politisering direkt efter profetens död, vilket ledde till den första splittringen i sunna och shi’a. Bara sufismen och vissa mindre synkretistiska rörelser har lyckats utveckla en andlighet som inte räds främmande kulturer och idéer som tolererar mångfald.


De allra flesta muslimer har faktiskt på ett eller annat sätt påverkats av sufismens fredliga och kärleksfulla budskap, men idag är det wahhabismen som har pengarna, och nu vapnen efter Trumps besök till Saudiarabien och vapenaffärerna.


Sedan har vi den ”sekulariserade islam”, medelklassernas och de diplomerades islam. Filmen är ju en produkt av denna trend. Frågan är om den kan nå fram till bemedlade dogmatiska hannar och fattiga, besvikna och förtryckta som hyser agg mot allt och alla just nu.

Det är många lager som måste skalas av för att komma åt kärnan av den pågående katastrofen i Mellanöstern.

wahhabism
wahhabism

Wahhabismen

Muslimer och islamister är två olika saker. De förra tror att Gud beskyddar dem. De senare tror att Gud behöver deras beskydd, och att deras martyrdöd är nödvändig för att återuppliva gamla segrar! En muslim kan mycket väl anpassa sig till ett demokratiskt system. En islamist kan inte göra det. För honom/henne är demokrati en styggelse.


Det enda som gäller för islamisten är den trångsynta wahhabitiska dogmen om Islams överlägsna karaktär som den enda tillåtna kanalen för sanning.


Denna inställning delas ju som bekant av fundamentalister från alla religioner och ideologier. Wahhabismen brukade inte samla mer än högst 1 procent av alla muslimer.


Idag har wahhabismen tack vare pengarna och det militär-industriella komplexets stöd, spridit sitt gift överallt.


Wahhabism betyder mer konflikt, mer krig, alltså större intäkter för dem som tillverkar och säljer vapen. Undra på att alla I-ländernas ledare har dansat svärdsdansen med de saudiska kungarna!

Muslimernas radikalisering har alltså att göra både med Islams historiska bakgrund och vår tids oheliga allians mellan sionism och wahhabism som har utpekat Iran och shi’ismen som gemensam fiende, men så har det inte alltid varit.

En stor renässans, okänd i väst, ägde rum i Mellanöstern mellan 1850 och 1970, där sekulära trender motsatte sig religionernas politisering. Trenden med religiös radikalisering (jihad, niqab, sharia, etc…) började först på 1970-talet efter Nassers död och Sadats flörtande med jihadisterna (för att tillmötesgå USA:s önskan att bekämpa Sovjet i Afghanistan). Resultatet är den värld vi har idag.

Text: Hesham Bahari, Alhambra Förlag


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: wahhabism
Stöd NewsVoice 2024
 • När ska vi få en debatt om en fredlig kristendom? Hur vi kan göra kristna länder fredligare?
  De europeiska länderna har härjat över hela jorden, dödat och brutit ner lokala kulturer i århundraden. Förr skyllde man på att kristendomen skulle spridas till hedningarna. Nu är det demokratin, freden och friheten som ska spridas till hedningarna, fortfarande med bomber.

  Varför är det så mycket värre när en person spränger tio personer i luften än när en västregering bombar ett land sönder och samman, dödar hundratusentals människor och gör miljontals människor till flyktingar?

  Carl: “Varför jämföra det sämsta i en annan religion med det bästa i den egna?”
  Om du läser bibeln, torah, vedaböckerna så kommer du hitta en massa saker som inte funkar för oss idag där med. Många muslimer och många kristna har bättre saker för sig än att snöa in sig på detaljer i över tusen år gamla skrifter, men tydligen inte du.

  Allt man läser måste tolkas och fokus sätts på olika saker. Jag är inte säker på att så många muslimer fokuserar på samma saker i koranen som du gör.

 • Lasse Anckarman. När skall ni konvertera?

  Läs på Koranen så finner ni svar på tal om “fredens religion”

  Falska profeter finnes överallt…

  Deras älskade profet Muhammed skrev ju koranen så ni menar att era “vänner” förnekar sin profet och koranen? Står som sagt uttryckligen i Koranen att de skall mörda de otrogna och våldta samt gifta sig med barn samt hedersmord samt att deras döttrar ej får umgås med otrogna eller ha en “smutsig gris” som pojkvänn därav alla dessa nya sporter i Sverige ” balkong kastning”

  Mig lurar ni inte men ni lurar kanske er själv eller har konverterat?

 • Sant Torbjörn S.
  Det har blivit en mångbottnad historia där offret är civila. USA lärde upp extremister i att slåss, sedan slog de tillsammans med andra Nato-länder ut stabiliteten i regionen vilket öppnade upp för extremisterna. Nu slåss de mot extremisterna men någon ger också extremistena vapen att slå tillbaka med. Vem kan man ju undra. De civila hamnar i kläm igen.

  Anckerman testa den här länken:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6719043

  Hassan Nasrallah kan säga vad han vill men de som är tusentals i Sverige enligt länken ovan kan hitta sitt stöd i sin heliga skrift. Det kan Hassan Nasrallah också. Bägge vill att du ska tro på Allah. Jag vill att var och en ska ta sitt eget ansvar och sluta famla efter vad “pappa i himlen” kanske sa, eller inte sa, för 1300 år; eller ännu längre sedan.

  • Jag anser att du tog bäst ansvar om du läste informationen i min länk och påvisade eventuella fel innan du ber mig “testa den här länken” som dessutom går till etablissemangets media som knappast kommer att upplysa dig om den paradoxala skillnaden mellan wahhabism och islam. Tack på förhand.

 • Och här en av huvudanledningarna till terrorismen i Europa. Hur många civila ska dö av amerikanska, franska, tyska och brittiska vapen innan en opinion i Väst säger, sluta döda civila i Mellanöstern?

  RT: Justice or revenge: Relatives demand punishment after US troops shoot dead Afghan father and two sons

  “The relatives of an Afghan father and two of his sons, who they say were killed and disfigured by heavy US fire in the country’s Nangarhar province, told RT they demand the American troops be punished.”

  https://www.rt.com/news/392514-us-troops-kill-afghan-father-sons/

 • Sicket svammel… Är ni så lättlurade?

  Båda följer koranen där det uttryckligen står ordagrant att döda de otrogna vart ni än finner den, ljug och bedra för de otrogna, kallas Taqiyyah i koranen.

  En muslim som förnekar detta är en otrogen muslim och blir det känt så får han en fatwa på sig o sin familj.

 • (Torbjörn; inte Sassersson) Bra musikvideo och bra text. Ja, USA har stark koppling till mycket av den ondska som världen utsätts för idag. Talibanerna blev upplärda av USA under kriget mot Sovjet. Terrorism har underblåsts och stöttats av vedervärdig amerikansk utrikespolitik. När Sovjet föll så föll även dimridån som täcket USAs övriga synder. Förtryck och utnyttjande av Afrika och Sydamerika och dess naturresurser blev synlig och USA vilket är en av anledningarna till att USA tappat makt.

  – Jag undrar ibland om USA idag medvetet stöttar Islamisering som surrogat till Sovjet för att åter försöka skapa dimridån bakom vilken de kan fortsätta utnyttja världen lika hänsynslöst som de gjort. I dennahypotes vill jag mena att USA upptäckt att Islam inte räcker, fundamentalister är för opålitliga, därför vill man också rikta strålkastaren på Ryssland. Ryssland håller på att förlora sin demokrati men kanske utmålas som ett större världshot än de förtjänar. “Vita huset” kastar ut ett nät som fångar flera fula fiskar för att se vilken som passar bäst eller om alla kan passa in i spelet för att åter säkra världsherraväldet. Men det är som sagt bara en hypotes.-

  Det är viktigt att separera människan från religion.
  På något knepigt sätt har det blivit rasism att ifrågasätta Islam. Men Islam är inte en folkgrupp eller en “ras” (om man vill använda det ganska ofina och felaktiga uttrycket “ras”). Islam är en religion och en kultur. Människa och tro måste separeras. Vem kan påstå att kristna gjorde en god sak när de invaderade Amerika och spred sin mission (tycka vad man vill om de blodiga Maya, Azteker och Inka kulturerna)?
  Flera av de områden med övervägande muslimer hade en reformation liknande den som skedde i Europa från sent 1600-tal fram till nu. Skillnaden skulle jag vilja säga är att Europas reformation har en starkare koppling till demokratisering än den muslimska. Demokratiskeringen medförde ett starkt folkligt stöd. Reformationen av arabvärlden leddes i många fall av en elit som ville skapa samma värden som den som skapats i Europa och senare USA vilket tyvärr byggde en kolloss på lerfötter med ett för svagt folkligt stöd. Demokrati medför yttrandefrihet och högre allmänbildning. Iran t.ex. skulle möjligen/troligen inte fallit tillbaka till sin gamla barbariska version av Islam om det funnits ett en accepterad demokrati i landet.
  Det blev lätt både för lokala och globala maktsugna herrar utnyttja förutsättningarna och majoritetens känsla av att ha blivit bortglömda. I övrigt är receptet gammalt; våld, lögn och religion blandas till en god soppa. Passar ännu bättre när det går att hitta religiösa texter som uppmanar till våld och lögn så tydligt som det går att finna i Koranen…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *