TV Helse: Cannabis kan lindra demens, cancer, MS och tourettes

4
792
Cannabis - Foto: Crestock.com
Cannabis – Foto: Crestock.com

Det blir allt mer accepterat att cannabis kan användas för att behandla kroniska och allvarliga sjukdomar. Illustrerad Vetenskap skriver i senaste numret om hur sjukdomarna demens, cancer, MS och tourettes kan behandlas med cannabis-preparat. Nu vill läkemedelsindustrin ta fram nya mediciner.

Text: TV-Helse.se

Cannabisplantan innehåller bland annat de verksamma beståndsdelarna THC och ämnet cannabidiol samt ytterligare ett hundratal kemiska ämnen. Nu vill industrin kunna syntetisera cannabis välgörande egenskaper som tex THC-molekylen utan de oönskade biverkningar som psykoser och hetsätande, skriver Illustrerad Vetenskap.

Multipel skleros (MS)

Personer som drabbats av MS lider av muskelstelhet, kramper och smärta när nervsystemet bryts ned. Sjukdomen anses vara kronisk och i princip obotlig av den etablerade skolmedicinen. Därför är uppfattningen att tex munsprejen Sativex kan fungera som en ”bromsmedicin”. Sativex innehåller THC och cannabidiol och är ett godkänt preparat. Sativex bromsar MS utveckling, förbättrar rörligheten och minskar nedbrytningen av nerverna.

Nya rön visar att flera kroniska sjukdomar kan vara resultatet av infektioner. I en tidigare artikel i TV-Helse redovisas att en botaniker upptäckt att en annan mycket allvarlig hjärn- och nervsjukdom ALS kan bero på cyanobakterier.

Läs mer: Botaniker tror cyanobakterier kan orsaka ALS en dödlig nervsjukdom

Läs mer om hur cannabis används mot cancer, tourettes och demens i TV Helse

OBS. Detta är inte reklam eller en ”advertorial”. NewsVoice har ett mediasamarbete med TV Helse. Alla artiklar är gratis att läsa och artiklarna på TV Helse innehåller inga reklamlänkar.


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här