En negativ reaktion på NewsVoice E6-reklam: “Lägg ner er skräpsida!”

publicerad 21 juli 2017
- av Torbjörn Sassersson red.

Torbjörn Sassersson,  juli 2017
Torbjörn Sassersson

NewsVoice har fått in en reaktion från en bilist som är mycket negativ på den animerade storbildsreklam som vi nu har strax norr om Ängelholm vid E6:an. “Blev otroligt provocerad av er skylts budskap idag” och “lägg ner er skräpsida”, skriver personen bakom ratten.

Text: Torbjörn Sassersson | Bilden ovan har inget med bilisten att göra

Vi fick klartecken att publicera citat från e-postkonversationen mellan undertecknad och bilisten under förutsättning att personen i fråga får vara anonym. Syftet är att visa hur olika vi, som arbetar med eller för NewsVoice, tänker i relation till våra “fiender”. Bilisten anser tex att NewsVoice skadar demokratin. Vi anser att vi uttrycker den.

(NewsVoice har rättat felstavningar i konversationen)

Bilisten:

“Blev otroligt provocerad av er skylts budskap idag. Med tanke på vad som sker i övriga världen med misstänkliggörande av fria pressen är det otroligt lågt av er att försöka spela på det i Sverige. Lägg ner er skräpsida och lägg energi på något som gör världen till en bättre, och inte sämre plats.”

NewsVoice:

“Tack för din åsikt, men vi håller naturligtvis inte med.

Vi ”spelar” inte på att gammelmedierna/MSM inte är att lita på när det finns politiska, ekonomiska eller ideologiska intressen med i bilden, vi konstaterar bara att det är så.

När jag menar ”vi” menar jag alla som sett detta, tex väldigt många från etablissemanget, tex vanligt folk. Att PR-konsulter känner till detta är känt för dem sedan länge eftersom det ingår i deras arbete att skapa spinn och fake news för diverse syften.

I övrigt, är inte läsarna värda respekt?

Låt mig få ta ett exempel på NV:s nytta i samhället. NV har flaggat för att USA sponsrar ”moderata rebeller” vilka har en tendens att bli terrorister. MSM upplyser inte om det, inte heller vad som triggar terroristernas handlingar (att tex hämnas Västs destruktion av Mellanöstern).

Istället lägger MSM ut en bild av verkligheten som bättre passar i en svartvit serietidning. Läsarna får inte veta något om de bakomliggande mekanismerna. Därför kan inte heller dessa ta välinformerade beslut och inte heller bilda åsikter baserade på verkligheten.

Reuters avslöjade igår vad ”alternativmedierna” redan flaggat för i flera år :

Trump ends CIA arms support for anti-Assad Syria rebels: U.S. officials

Som jag ser det är ofta ”alternativmedierna” de äkta medierna medan gammelmedierna har blivit kanaler för ”aktiv påverkan” samt politiska, ekonomiska och ideologiska budskap.

Kommentarer på det?”

Bilisten:

“Att traditionella medier har problem håller jag med om. Det ni är med och bidrar till, alltså underminera förtroendet för pressen är långt farligare än en svagt partisk liberal presskår.

Vem tror du det är som tjänar på en press som saknar förtroende? Du kanske har en glorifierad bild av vad alternativa medier kan åstadkomma, men Putin och Erdogan sitter och applåderar det ni gör då det är de som kommer att tjäna mest på ett eroderat förtroende för pressen.

Det finns ingen konspiration här, tyvärr, men det går ju inte att skapa kraftfulla budskap eller tjäna pengar på att säga att pressen kan förbättra sin bevakning.”

NewsVoice:

“Massmedia/gammelmedia har det förtroende hos läsarna som de förtjänar. Det dalande förtroendet är resultatet av deras egna beslut.

De som sedan klagar kan knappast lastas för att de väjer att kritisera medierna, anser jag.

Jag tror att de som tjänar mest på att media kritiseras är medierna själva eftersom de förlorat förmågan att kritisera och granska sig själva. Andra som tjänar på det är svenska läsare, Sverige som land och vi får i förlängningen ett starkare och mer hederligt Sverige. Vårt dalande rykte som föregångsland kan återupprättas. Därför är vi mer patriotiska än journalistkåren.

Att sedan Erdogan eller Putin skulle klappa händerna är bara en spekulation. Jag tror de har annat att tänka på.

Problemet vi har är att runt 6 bolag äger det mesta av pressen/media i tex USA. I Sverige har vi en liknande situation. Alla som arbetat på en tidning vet att beslut och policys börjar i ägargruppen och sedan sjunker det ned via styrelseledning, företagsledning, redaktörer för att sedan landa på redaktioner där det sitter ofta frilansande journalister oroliga för att de ska bytas ut om de inte följer ”skrivreglerna”.

Vi inom altmedia är helt oberoende av denna företagspolitik. Vi manar gammelmedia att skärpa sig. På så sätt gör vi nytta och bygger ett starkare Sverige.”

Bilisten:

“Nej, det gör ni inte [manar gammelmedia att skärpa sig]. Ni skapar en alternativ verklighet med misstänkliggörande av en hel presskår, och ni har ingen aning om, eller blundar för farorna för demokratin som det innebär.

Det som sker i USA just nu borde vara en varningsklocka för alla länder. Ingen kan komma och säga att Maggie Haberman på NY Times bedriver någon sorts konspiratorisk förvriden verklighet för att tjäna hennes arbetsgivares intressen.

Då har man en gigantisk foliehatt på sig.”

Bilisten:

“Hur menar du att Reuters rapport om ett beslut som togs i juli i år kan relateras till något som alternativa medier (det ordet alltså) trott skulle hända?”

NewsVoice:

“Välinformerade (riktiga) journalister har sedan en lång tid meddelat om förhållanden runt hur terrorister finansieras. Det har handlat om journalister i nya nätmedier och även etablerade medier. I Sverige har etablerade medier valt att inte informera om det. Förmodligen inte ens nu när tom Reuters skriver om det.

Jag förstår att du har liten erfarenhet av att arbeta inom media, av dina svar att döma. Du är förmodligen även under 35 år gammal, kanske under 30. Stämmer det?

Jag tror att om du tar av dig foliehatten kommer sändningarna att nå fram bättre i den parallella verklighet där du befinner dig.

Faran för demokratin består i att etablerade medier hemfallit åt diverse propaganda och tillrättalagd rapportering. De som inte bara läser DN och tittar på SVT har blivit medvetna om det.

Mycket av det som tex NewsVoice skriver om är helt enkelt svensk översättning av utländska ordinarie medier, men det uppfattas av vissa personer i f.f.a. Sverige som alternativmedia eller som ”alernativ verklighet”. Så långt har det gått här och det behöver ändras på.

Just NY Times är en av de amerikanska tidningar som drabbats allra hårdast av sitt tillrättalagda narrativ. Folk tröttnar, men inte alla. Många vill fortfarande läsa sagor.”

Bilisten:

“Jag uppskattar att du tog dig tid att svara, men jag tror knappast vi kommer längre här.

Du tror att traditionell media sysslar med propaganda och tillrättalagd rapportering, jag tror det inte.

Du verkar vara en ganska smart person, trist att du lägger ner tid på något så negativt som Newsvoice. Att du skriver om vaccins”debatten” är ju ett exempel på vilken stor skada er sida kan åstadkomma när folk läser detta och tror på er.”

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: E6-reklam
 • Expressen och Aftonbladet är väl ett skräckexempel på journalistik som bara är ute efter att öka lösnummer försäljning. Att ge en förljugen bild av verkligheten, vinkla den gör händelsen mer dramatisk. Överlag tycker jag är det sorligt att de stora massorna hela tiden låter sig luras av löpsedlarna. Undrar vad det beror på??

 • “Vi” har högre intelligenskvot än genomsnittet. 100% korrekt! Men “vi” har även läskunnighet, läs-förståelighet och inlevelseförmågor samt social IQ.

  Dessa “förståsigpåare” som aldrig gjort en egen research om något men kan allt o vet allt och litar 101% på myndigheter och msm som berättar “sanningen” för dem.

  Jag kallar de för “rymdpiloter utan utbildning” Ofta har de en väldig aktiv pannlob, -de blir väldigt aggressiva när något går emot och rubbar deras “värld”

  “Bilisten”
  Det är så lätt att göra en egen research idag och granska fakta. Gällande vacciner så innehåller de kvicksilver, ammonium sulfate beta propiolactone genetically modified yeast, animal bacterial & viral DNA, latex rubber, monosodium glutamate, aluminium, formaldehyde, micro organisms, polsyorbate 80, tri(n) butylphosphate, glutaraldehyde, gelatin, gentamicin sulfate & polymyxin B, mercury neomycin sulfate, phenol/phenoxytethanol, human & animal cells.

  Vill ni injicera detta? Ingen vettig människa skulle medvetet äta eller injicera dessa neurotoxiska gifter. Ni kan ju ta en funderare på varför de tillsätter allt detta när man kan skippa samtliga ämnen.

  Om ni nu googlar på varje del för sig så finner ni ut att det är väldigt farliga ämnen även i mikroskopiska mängder. Så enkelt är det att göra en egen research och källgranska fakta på äkta journalistiskt manér och icke politiskt, PK, vinstintresse, eller ren och skär dumhet, etc.

  Källfakta: https://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/additives.htm

  En myndighet! Tänka sig! Eller vänta nu.. är det en konspiratorisk foliehatt myndighet? Informationen finnes hos diverse myndigheter, gäller bara att leta upp det och veta hur man letar…

 • @Torbjörn S. Red. Newsvoice
  Tack för det jobb du gör.

  @Bilisten
  Sov inte bakom ratten tack. Vaknar du upp idag är du, ca. 11 år efter mig, men före många andra.

  Hela Aftonbladet och Expressen har jag filtrerat bort med adblock-plus så att jag inte ska kunna se någon manipulation ens om jag kommer in på deras sidor av misstag. Saknar att läsa sportresultaten ibland men alla sidor gör förluster i en konflikt och det är jag glad att leva med. Sport är även ett distrationsmoment i vardagen. Det är inte så väldigt viktigt.

  Ungefär 2006 var mitt uppvaknande definitivt till att något, redan då, var väldigt skevt med main stream media, även om jag visste att saker och ting var upp och ner i världen, faktiskt förstod jag det redan i skoltiden under 80-talet, fast jag kunde då inte sätta fingret exakt på vad som var galet.
  I samband med loose change filmen och WTC fick jag upp ögonen för hur illa det var. Sedan dess har jag fortsatt att undersöka och är numera mycket väl påläst.
  Men i samband med vad jag lärde mig 2006 försökte jag, min magkänsla till trots, att förklara alla “konspirationsteorier” om WTC för falska, men misslyckades. Jodå några var helt klart falska, medan andra inte gick att utesluta överhuvudtaget. WTC 7 bekräftade, i alla fall för mig, att det rörde sig om ett inside job. Sedan fylldes bekräftelserna på konstant.
  Detta och mycket annat t.ex farorna med vacciner, kan jag tacka alternativa nyheter för.
  Tack Newsvoice!
  Ett problem är att många sover djupt och inte vill bli uppväckta. Att sitta inne med kunskap och att vara påläst är ett problem i sig, när manipulerade folk har noll koll, men ändå tror sig ha det.

 • Jag har inte skrivit detta öppet förut, men jag tror NV och liknande nättidningar främst är avsedda för en liten publik av svenskar som är politiskt/ekonomiskt medvetna och dessutom har en högre intelligenskvot än genomsnittet. Det kan låta löjligt att påstå något sådant, men tyvärr tror jag så är fallet och det är ju isf en god betygsättning av er som läser här.

 • Intressant skolexempel på “Fader, förlåt dem; ty de veta icke vad de göra”, vilken någon också noterat ovan. 🙂

  Efter alla diskussioner med människor vars trygghet baseras på åratals påverkan från auktoriteter, media samt högskole- och universitetsstudier (må det vara skolmedicin, journalistik, politik eller annat), är det så uppenbart hur svårt de har att tänka utanför boxen, eller ska vi säga tändsticksasken.

  Paradoxalt nog är det just sådana personer som har svårast att tänka i termer av såväl förnuft och vetenskap som öppenhet och ödmjukhet. Om de blir motsagda känner de sig, som bilisten ovan, ”provocerade” (rädsla för prestigeförlust) och ställer genast hela sin vetenskapliga metodik på hyllan. Istället klär de sig i den klassiska papegoj-dräkten (härmar vad andra har sagt utan att förstå varför) och tar fram en hel picknickkorg med klichéer och känslor – ofta kryddade med en underliggande ilska, som alltså härstammar från rädsla.

  Det hela avslöjas lätt genom deras sätt att titt som tätt befästa sin egen överlägsenhet samtidigt som motpartens kredibilitet eller personlighet (inte argument) attackeras: ”du har en skräpsida”, ”trist att du lägger tid på ditt jobb” etc. Ett annat vanligt sätt, som härstammar från sandlådan, är att slänga in ett starkt nedsättande ord och upprepa det så många gånger att ordet blir legitimt och läsaren har glömt vem som var ordets fader: I diskussionen ovan nämner bilisten ordet ”foliehatt” två gånger – ett nedvärderande inneord bland ilska skeptiker.

  Slutsats:

  Det är i det närmaste omöjligt att med hjälp av argument och ödmjukhet ingjuta medvetenhet hos rädda och högutbildade skeptiker. Det kan dock ske genom att 51 % av deras omvärld ändrar uppfattning (de vill ju tillhöra den vinnande sidan!) eller att deras egen ”guru” säger åt dem att göra detta. Men själva saknar de förmågan att tänka utanför tändsticksasken.

 • Bilisten, jag tänkte ungefär som du förut, så jag förstår dig.

  För några år sedan, närmare bestämt 2011, var det en man som under en fikapaus på mitt arbete sa att man inte alltid kunde lita på svenska massmedier (heller). Jag sa emot honom och försvarade naturligtvis de etablerade massmedierna. Några av de saker han påstod fastnade dock i mitt minne och jag försökte i efterhand kontrollera om det låg något i vad han sagt. Det gällde kriget i Libyen. Senare läste jag bland annat Ola Tunanders bok om kriget och insåg att väldigt mycket talade för att min kollega hade rätt från början. Har pratat mycket mer med min kollega och är tacksam för att han öppnade ögonen på mig.

  Har insett att han hade rätt och jag fel vid fikabordet den gången. Tror det har att göra med att han är uppvuxen i ett land i Sydamerika, som har varit brutal diktatur (vilket för övrigt var anledningen till att hans familj flydde till Sverige, efter att hans pappa “försvann”, men visade sig ha fängslats av diktaturen). En sådan uppväxt har nog gjort att man tar alla nyheter med en viss skepsis och funderar mer själv. Kan detta vara sant? Är det hela sanningen? Varför berättar de just det här på nyheterna? Varför berättar de inte det andra? Och så vidare. Jag däremot är uppvuxen i Sverige. Även om jag nog tidigt har fått höra att man ska vara källkritisk har jag nog fått en del godtrogenhet med modersmjölken, så att säga. Vi har ju lärt oss att våra “public service”-företag i Sverige har ett offentligt ägande med granskningsnämnd osv och alltför enkelt nöjt oss med detta. Att de skulle kunna syssla med propaganda för att sälja in ett anfallskrig fanns nog inte i min begreppsvärld tidigare. Numera tror jag att en “vanlig svensk” hör till de mest lättlurade, eftersom vi vuxit upp i ett samhälle där vi (tidigare) kunnat lita så mycket på varandra. Dessutom tror jag svensk propaganda är mycket skickligt framförd – det måste vara riktiga proffs som ligger bakom.

  Mitt tips till den som vill få en bättre förståelse av vad som verkligen händer är att söka många källor, gärna i olika länder och med helt olika avsändare, samt tänka lite mer själv när man väger samman detta. Internet erbjuder fantastika möjligheter i sådana sammanhang. Tyvärr är det ändå tidskrävande att söka och någon absolut sanning kanske man inte hittar (vilket man kan få vara ödmjuk inför). Att förstå exakt hur saker ligger till är naturligtvis ofta väldigt svårt, men det kan ändå vara värdefullt att förstå fler aspekter än de “färdiglagade” nyheter som ofta serveras i våra vanliga massmedier.

  NewsVoice tycker jag är värdefullt i detta sammanhang.

 • Svenska medier har inget med tradition att göra. “Alternativ”-medierna gör ju bara det som varje journalist med ryggrad borde göra. Granska alla former av korruption, ställa avslöjande frågor till psykopatmakten (inte, som nu, tjäna den) vara så objektiv man kan, söka sanningen och göra ordentligt med research och hänvisa till källorna och stå för den han/hon skriver.
  Stackars “bilist” som försvarar eländet, i synnerhet med de “argument” han/hon lägger fram.

 • Kom att tänka på ett citat av Ingemar Stenmark: “Det är svårt att förklara för en som int’ begrip!”

 • Det är glädjande att du bemöter kritik på ett objektivt å harmoniskt sätt.

  Tyvärr så ser inte alla fördelarna med alternativ media som fritt kan rapportera utan att riskera att få sparken eller förlora sponsring. Massmedia har år efter år undvikit att göra objektiva artiklar kring t.ex. ufos, liv efter döden, korruption inom politik, pedofili hos eliten, konspirationer såsom 9/11 osv.

  Tack Torbjörn för att du gör vad du gör!!

 • Bilisten verkar djupt indoktrinerad. Det är sorgligt i sig. Sedan har vi ju fenomenet med att riskera att få sin världsbild rubbad/omskakad. Det kan göra många människor skräckslagna, om de upptäcker att de blivit lurade hela sitt liv, och då kan man också reagera ungefär som bilisten.

 • Är “bilisten”utskickad av MSB eller rent av från Nato Stratco? Eller kanske Bonniers eller Schibsted?

 • Vissa skall leva i sina bubblor och vara så lyckliga dom kan så länge det fungerar… och helst tysta, för de stör vårt framtidsarbete vilket vi nu är i stort behov av pga den oansvariga bubbelälskande dagisgenerationen. För min del fick jag lämna landet i avvaktan på uppvaknandet hos mina svenska “vänner”.

 • Utan Newsvoice hade jag vetat betydligt mindre om omvärlden.

  Det är skrämmande att en del vill bestämma vad andra skall läsa, säkert en voffare.

 • Mycket bra Torbjörn. Det handlar som jag ser det väldigt mycket om rädsla inom journalistkåren. Att förlora sitt arbete och bli utfryst. Djupast sett tror jag det handlar om förnekelse därför att världsbilden nu skakar på grund av Newsvoice och andra trovärdiga informationskällor. Jens Garman uttrycker det såhär:

 • Hej Torbjörn!
  Flertalet i Sverige uppskattar att det finns människor som du som vågar skriva sanningen istället för att servera osanning som flertalet politiker och media sysslar med. Jag känner igen reaktionen på din skylt, eftersom jag själv har varit påhoppad sedan 1970-talet och blivit anklagad för att vara mytoman, charlatan, bedragare mm. Alla som står för sanningen blir kallad för lögnare. Det finns ett ordspråk som säger: Medan lögnen har hunnit till Bagdad, letar sanningen efter sina sandaler.

 • Mycket bra och informativ debatt som du skapade här Torbjörn!!!
  Min egen syn på media och maktens styrning av densamma är helt i linje med den du själv och flera andra alternativa media har.
  En av förklaringarna till detta tror jag är följande:
  Människors benägenhet att hålla sig inom grupptänket, på grund av sin oro för att inte passa in eller tillhöra västvärlden, den europeiska kontinenten, nationen etc, försvagar och försvårar deras förmåga att tänka självständigt och logiskt.

  En grupp utan självständigt tänkande individer som tillsammans kommer överens om gemensamma riktlinjer för sin medverkan i grupper är lika med en galen grupp där ignorans av samhällsfarliga företeelser blir normen snarare än undantaget.

  Problemet är inte att människor är dumma eller korkade utan att de nedvärderar och förringar sin egen betydelse i förhållande till auktoriteter och galna grupper som styrs av maktbegär.

  Det är helt enkelt alltför bekvämt för individen att i tysthet hålla med om de galenskaper som sker, varav vädermanipulering och invandrings-, vaccinationspropaganda, mediastyrning/lögner och maktmissbruk utgör ett fåtal, än att själva sticka ut huvudet och säga ifrån när det gäller livsfientliga aktiviteter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *