Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

En negativ reaktion på NewsVoice E6-reklam: “Lägg ner er skräpsida!”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 juli 2017
- Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson,   juli 2017
Torbjörn Sassersson

NewsVoice har fått in en reaktion från en bilist som är mycket negativ på den animerade storbildsreklam som vi nu har strax norr om Ängelholm vid E6:an. “Blev otroligt provocerad av er skylts budskap idag” och “lägg ner er skräpsida”, skriver personen bakom ratten.

Text: Torbjörn Sassersson | Bilden ovan har inget med bilisten att göra

Vi fick klartecken att publicera citat från e-postkonversationen mellan undertecknad och bilisten under förutsättning att personen i fråga får vara anonym. Syftet är att visa hur olika vi, som arbetar med eller för NewsVoice, tänker i relation till våra “fiender”. Bilisten anser tex att NewsVoice skadar demokratin. Vi anser att vi uttrycker den.

(NewsVoice har rättat felstavningar i konversationen)

Bilisten:

“Blev otroligt provocerad av er skylts budskap idag. Med tanke på vad som sker i övriga världen med misstänkliggörande av fria pressen är det otroligt lågt av er att försöka spela på det i Sverige. Lägg ner er skräpsida och lägg energi på något som gör världen till en bättre, och inte sämre plats.”

NewsVoice:

“Tack för din åsikt, men vi håller naturligtvis inte med.

Vi ”spelar” inte på att gammelmedierna/MSM inte är att lita på när det finns politiska, ekonomiska eller ideologiska intressen med i bilden, vi konstaterar bara att det är så.

När jag menar ”vi” menar jag alla som sett detta, tex väldigt många från etablissemanget, tex vanligt folk. Att PR-konsulter känner till detta är känt för dem sedan länge eftersom det ingår i deras arbete att skapa spinn och fake news för diverse syften.

I övrigt, är inte läsarna värda respekt?

Låt mig få ta ett exempel på NV:s nytta i samhället. NV har flaggat för att USA sponsrar ”moderata rebeller” vilka har en tendens att bli terrorister. MSM upplyser inte om det, inte heller vad som triggar terroristernas handlingar (att tex hämnas Västs destruktion av Mellanöstern).

Istället lägger MSM ut en bild av verkligheten som bättre passar i en svartvit serietidning. Läsarna får inte veta något om de bakomliggande mekanismerna. Därför kan inte heller dessa ta välinformerade beslut och inte heller bilda åsikter baserade på verkligheten.

Reuters avslöjade igår vad ”alternativmedierna” redan flaggat för i flera år :

Trump ends CIA arms support for anti-Assad Syria rebels: U.S. officials

Som jag ser det är ofta ”alternativmedierna” de äkta medierna medan gammelmedierna har blivit kanaler för ”aktiv påverkan” samt politiska, ekonomiska och ideologiska budskap.

Kommentarer på det?”

Bilisten:

“Att traditionella medier har problem håller jag med om. Det ni är med och bidrar till, alltså underminera förtroendet för pressen är långt farligare än en svagt partisk liberal presskår.

Vem tror du det är som tjänar på en press som saknar förtroende? Du kanske har en glorifierad bild av vad alternativa medier kan åstadkomma, men Putin och Erdogan sitter och applåderar det ni gör då det är de som kommer att tjäna mest på ett eroderat förtroende för pressen.

Det finns ingen konspiration här, tyvärr, men det går ju inte att skapa kraftfulla budskap eller tjäna pengar på att säga att pressen kan förbättra sin bevakning.”

NewsVoice:

“Massmedia/gammelmedia har det förtroende hos läsarna som de förtjänar. Det dalande förtroendet är resultatet av deras egna beslut.

De som sedan klagar kan knappast lastas för att de väjer att kritisera medierna, anser jag.

Jag tror att de som tjänar mest på att media kritiseras är medierna själva eftersom de förlorat förmågan att kritisera och granska sig själva. Andra som tjänar på det är svenska läsare, Sverige som land och vi får i förlängningen ett starkare och mer hederligt Sverige. Vårt dalande rykte som föregångsland kan återupprättas. Därför är vi mer patriotiska än journalistkåren.

Att sedan Erdogan eller Putin skulle klappa händerna är bara en spekulation. Jag tror de har annat att tänka på.

Problemet vi har är att runt 6 bolag äger det mesta av pressen/media i tex USA. I Sverige har vi en liknande situation. Alla som arbetat på en tidning vet att beslut och policys börjar i ägargruppen och sedan sjunker det ned via styrelseledning, företagsledning, redaktörer för att sedan landa på redaktioner där det sitter ofta frilansande journalister oroliga för att de ska bytas ut om de inte följer ”skrivreglerna”.

Vi inom altmedia är helt oberoende av denna företagspolitik. Vi manar gammelmedia att skärpa sig. På så sätt gör vi nytta och bygger ett starkare Sverige.”

Bilisten:

“Nej, det gör ni inte [manar gammelmedia att skärpa sig]. Ni skapar en alternativ verklighet med misstänkliggörande av en hel presskår, och ni har ingen aning om, eller blundar för farorna för demokratin som det innebär.

Det som sker i USA just nu borde vara en varningsklocka för alla länder. Ingen kan komma och säga att Maggie Haberman på NY Times bedriver någon sorts konspiratorisk förvriden verklighet för att tjäna hennes arbetsgivares intressen.

Då har man en gigantisk foliehatt på sig.”

Bilisten:

“Hur menar du att Reuters rapport om ett beslut som togs i juli i år kan relateras till något som alternativa medier (det ordet alltså) trott skulle hända?”

NewsVoice:

“Välinformerade (riktiga) journalister har sedan en lång tid meddelat om förhållanden runt hur terrorister finansieras. Det har handlat om journalister i nya nätmedier och även etablerade medier. I Sverige har etablerade medier valt att inte informera om det. Förmodligen inte ens nu när tom Reuters skriver om det.

Jag förstår att du har liten erfarenhet av att arbeta inom media, av dina svar att döma. Du är förmodligen även under 35 år gammal, kanske under 30. Stämmer det?

Jag tror att om du tar av dig foliehatten kommer sändningarna att nå fram bättre i den parallella verklighet där du befinner dig.

Faran för demokratin består i att etablerade medier hemfallit åt diverse propaganda och tillrättalagd rapportering. De som inte bara läser DN och tittar på SVT har blivit medvetna om det.

Mycket av det som tex NewsVoice skriver om är helt enkelt svensk översättning av utländska ordinarie medier, men det uppfattas av vissa personer i f.f.a. Sverige som alternativmedia eller som ”alernativ verklighet”. Så långt har det gått här och det behöver ändras på.

Just NY Times är en av de amerikanska tidningar som drabbats allra hårdast av sitt tillrättalagda narrativ. Folk tröttnar, men inte alla. Många vill fortfarande läsa sagor.”

Bilisten:

“Jag uppskattar att du tog dig tid att svara, men jag tror knappast vi kommer längre här.

Du tror att traditionell media sysslar med propaganda och tillrättalagd rapportering, jag tror det inte.

Du verkar vara en ganska smart person, trist att du lägger ner tid på något så negativt som Newsvoice. Att du skriver om vaccins”debatten” är ju ett exempel på vilken stor skada er sida kan åstadkomma när folk läser detta och tror på er.”

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: E6-reklam