Geostrategen George Friedman: Ett framtida globalt krig kan starta i rymden

2

George Friedman som mannen bakom de geostrategiska analysföretagen Stratfor och Geopolitical Futures tror att världens ledande makter kommer att kriga om världsmakten i ett kommande globalt krig som kan starta i rymden mellan stater som du inte tror är möjligt.

 Text: Torbjörn Sassersson | Videokälla: Brain Bar Budapest | YouTube

Friedman inleder sitt tal med att beskriva hur vardagens teknik, som blivit mycket intim tack vare mobiltelefoner och sociala medier, härstammar från militär teknologi som nått konsumentmarknaden.

Under föredraget arrangerat av Brain Bar Budapest, som debatterar framtiden, säger Friedman att krigsdrivande länder ofta blir mycket starka ekonomier och precis som 1900-talet hade två världskrig kommer det nuvarande århundradet ha sina, resonerar Friedman. Han antyder även något om en bakomliggande och överstatlig maktstruktur. Han säger att den nuvarande presidenten (Trump) visserligen är märklig, men det har en liten betydelse eftersom presidenter kommer och går medan den bakomliggande makten består.

Ett globalt krig kan starta runt 2050

I artikeln: “George Friedman on World War III” från 2015 publicerad i Smithsonian Magazine varnar Friedman för ett potentiellt globalt krig runt 2050. Han pekar ut stater som de flesta förmodligen inte skulle tro kan bli kraftfulla spelare på världens schackbräde. Dessa stater är Japan, som han kallar: “the center of gravity of Asia”, Turkiet som är den 17:e största ekonomin i världen och samtidigt den största islamska ekonomin samt Polen, den 8:e största ekonomin i Europa.

Nya makter växer fram som kan starta ett globalt krig i rymden

Friedman säger att USA inte kommer att falla tillbaka utan förbli en ledande makt med fortsatt fokus på haven och rymden som områden för att bibehålla kontroll och makt. Ryssland kliver tillbaka som supermakt, men där sker även omstruktureringar mot förnyad styrka. Allteftersom Turkiet och Japan växer som sjömakter kommer USA att öka sin fientlighet mot dem, tror Friedman. Samtidigt finns tilltagande spänningar i Polen i relation till Ryssland och Tyskland.


Eftersom USA är helt beroende av sin rymdmilitära kapacitet måste de länder som är fientliga mot USA först slå till mot de amerikanska satelliterna, säger Friedman i ett häpnadsväckande uttalande.


Friedman säger i intervjun:

“The center of gravity of American military power is in space. Everything from navigation to communication to intelligence satellites operate in space. If any power were to knock out the United States, it would have to knock out those assets. If the Japanese and Turks were to take on the United States, that would be the place they would have to strike first, to blind us, to cripple us. I would expect the war to start there. It seems like science fiction…”

Den 11 januari 2007 sköt Kina upp en markbaserad robot i rymden. Inom några minuter hade Kina skjutit ned en av sina egna satelliter enligt dokument som Wikileaks släppt. USA chockerades. Kontentan: Om Kina kan skjuta ned sina egna satelliter kan de skjuta ned andra länders satelliter.

Läs mer i NewsVoice: Wikileaks: Rymdkriget är redan här – Kina kan skjuta ned sina egna satelliter

Läs boken: Satellitkrigen av Bård Wormdal

Millenniegenerationen får inte vara naiv

Friedmans föredrag har en publik som domineras av millenniegenerationen (generation y) alltså personer födda mellan 1980 och 1999. Han menar att de inte ska tro att det står fria från historiens krig och framtida krig. De kommer garanterat att få uppleva globala krig under sin livstid, varnar Friedman.

“Det är viktigt att förstå hur djupt sammanflätat ditt liv är med krig i de förflutna och att krig kan komma att besöka dig oavsett om du vill det eller inte. Ungdomens självsäkerhet är farlig. Den är farlig för den lever i illusionen av en styrka att kunna ta beslut och påverka framtiden. De flesta av oss, alla av oss, är fast i nät som vi inte trodde vi satt fast i. “

 Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

George Friedman ser ett kommande globalt krig - Foto: Luc Van Braekel Wikimedia
George Friedman – Foto: Luc Van Braekel, Wikimedia

George Friedman (1949) är en amerikansk geopolitisk prognosmakare och strateg. Han grundade Geopolitical Futures (2016), en online-publication som analyserar global händelseutveckling. Friedman grundade 1966 Stratfor, ett företag specialiserat på “geopolitical intelligence” som säljer analyser till företag. Han lämnade Stratfor 2015.

Friedman föddes 1949 vid namn Friedman György i Budapest, Ungern. Han flydde undan judeförföljelsen med sina föräldrar till New York. Friedman har en examen inom politisk vetenskap.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Agneta Norberg
Gäst
22 augusti 2017 kl 11:24

Inom svensk fredsrörelse har det inte alltid varit så lätt att få gehör för att granska t. ex vad Esrange(världens största nedaddnings station från satelliter) har för uppgift för USAs räkning. Och vad den stora radarbasen Globus ll, i Vardö ,sysslar med och vad som pågår på den demilitariserade zonen Svalbard, ett fredsavtal som undertecknats av över 50 länder redan 1920. Där har USA tillåtits att placera ut ett 10-tal radar anläggningar mot avtalets anda. Därifrån kunde USA genomföra kriget i bl.a. Libyen. På denna demilitariserade zon höll Nato ett av sina senaste möten.

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
18 juli 2017 kl 15:08

Imperier faller alltid sönder inifrån, nu som förr. Oavsett hur många yttre fiender man försöker skapa. Friedman är tydligen totalt övertygad om att makten i USA i framtiden kommer från politiker eller bakomliggande grupper. Dynamik i ekonomin med kryptovalutor och det nya paradigmet med en direkt anarkistisk befolkningsutveckling kommer inte att följa några prognoser grundade på historiska skeenden styrda av 1900-talets militärindustriella komplex. Hade inte hjärntvätten och propagandan varit så effektiv och utbredd hade Stratfor med anhängare varit historia redan för ett decennium sedan.