Krigsövningen Aurora 17 – Två versioner av samma övning

publicerad 31 juli 2017
- av NewsVoice
ÖB Micael Bydén beskriver krigsövning Aurora 17 som genomförs september 2017

För att bygga ett starkare försvar och öka Sveriges förmåga att möta ett angrepp kommer Försvarsmakten under september 2017 att genomföra krigsövningen Aurora 17, meddelar Försvarsmakten. Fredsaktivister har en annan uppfattning.

“Aurora 17 är den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år. Samtliga stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet, kommer att delta. Dessutom deltar ett flertal myndigheter och andra länder i Aurora 17.” – Försvarsmakten

Vad anser du? Vilken part har rätt? Kommentarsfältet är öppet och debatten är fri.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Självklart behöver vårt försvar öva, men är det nödvändigt att öva veckorna 38-39, då älgkorna i mellansverige har sin första brunstperiod och älgarna därmed är extremt känsliga för störningar från folk och fordon i skog och mark? Ur viltvårdssynpunkt kan man knappast välja en sämre tid för en militärövning. Finns det inte några jägare (i ordets egentliga betydelse) i försvarsmakten, som kan bibringa organisationen denna elementära kunskap?

 • Två försvarsministrar debatterar i Aftonbladet (30 aug 2017): Ryska ‘fake news’ – en fara för våra länder

  “Ryssland har vid en rad tillfällen agerat på ett sätt som är oroande. Den militära upprustningen och agerandet är det mest självklara, men även den så kallade hybridkrigföringen, som inkluderar olika former av cyberattacker, desinformation och falska nyheter som kan skapa osäkerhet i samhället.”

  http://www.aftonbladet.se/debatt/a/wWv45/ryska-fake-news-en-fara-for-vara-lander

 • Eftersom Finland kommer att bli en knutpunkt när kriget kommer om en tid (lång eller kort)vill jag ge dig en syn som är min syn på vad som kommer att ske.

  Rent militärt är det som pågår att man pressar Ryssen allt mer in i ett hörn, och tillslut finns inget mer att backa in i och då måste man göra det enda strategiskt rätta det vill säga göra en preventiv attack.
  Detta är det tydligen få som begriper men här i vårt område Norden är det följande som gäller, och detta är min syn ingen annans syn men jag står för den och jag har torrt på fötterna.

  1. Gotland är ointressant för Ryssen – däremot högintressant för Nato som basområde för sina trupper till Baltikum.
  2. Däremot Bornholm är något Ryssen måste ha, därifrån kan de kontrollera Litauens, Polen, Tyskland, Danmark, Sveriges luftrum helt eller delvis med S-400 och S-500 luftvärnssystem, dessutom har Bornholm en mycket lång landningsbana för flyg. Bornholm är också den plats som kontrollerar Kaliningrads luft och sjöyta. Bornholm tas under inledningen direkt.
  3. Minering av Bälten och Öresund är också något som sker vid tidpunkt noll + en minut när kriget inleds. Med luftminering och dito från U – båtar.
  4. De militära hamnar som finns runt Östersjön och Bottenhavet mineras också genom flyg och fartyg och U – båtar tidpunkt noll + en minut.
  5. Amerikanska marinkårens divisions förråd vid Verdal norr om Trondheim samt den stora internationella flygplatsen strax norr om Trondheim blir också anfallna med robotar typ medeldistans med eller utan kärnladdningar.
  6. Av de 16 amerikanska baser som finns i Norge kommer troligen de flesta att vara förstörda tidpunkt noll + 30 minuter.
  7. Likaså kommer en anfallsvåg av marinförband från Murmansk att inledda ett anfall mellan Kirkenes till Bodö efter Norska kusten. Dessa trupper bör ha genomfört och tagit sina mål inom 10 dagar.
  8. Den stora kilen kommer att använda sig av den plan som Stalin utarbetade redan på 1930 – talets senare del vilken ger en anfallskil från Ryssland via Kajana i Finland och ner till Uleåborg och sedan upp efter Finska kusten till Torneå. Därefter in i Sverige ner till Luleå och där har alla broar och förbindelser över Luleå älv förstörts så den Ryska anfalls kilen kommer att följa norra sidan på älven och sedan in i Norge till Bodö. För de av er som kan läsa en karta vet vad som ligger söder ut från Bodö och det är Glaciären Svartisen vilken är en omöjlighet att för en krigsmakt i strid att komma över. Tyskarna utnyttjade detta under sin reträtt 1945 då en bataljon kunde på svartisen stoppa hela det Sovjetiska anfallet. Svartisen har bara en väg och isen går från Sverige ner i havet.
  9. Därmed kan det Karlis Neretnieks varnar för att våra flygfält i norr blir Ryska luftvärnsbaser där man flyger in sina robotsystem och använder det 10 tal fält som finns där för att säkra luftrummet.

  Experterna varnar: Därför kan Ryssland anfalla Norrbotten På några dagar kan norra Sverige vara besatt av ryska trupper – och Sverige har ingenting att sätta emot. Det menar en grupp militärer och forskare, som nu varnar för en hotbild som nästan ingen pratat om. ”Det behöver inte ens bero på ökad spänning i vårt närområde. Det är det som gör scenariot så otäckt,” säger tidigare generalmajor Karlis Neretnieks.
  10. Den här operationen tar max 14 dagar och under den tiden finns inga Nato eller amerikanska reserver att tillgå. Vi är besegrade innan de överhuvudtaget hänt något.
  11. Baltstaterna får ge sig, Finland lägger ner vapnen, Sverige måste erkänna sig underlägsna och deklarera neutralitet. Vi förlorar 1/5 av vårt land. Finland 1/3 av sitt land. Norge 1/4 av sitt land.
  12. Jag skrev redan för något år sedan om att när Nato då vill undsätta och föra krig i Norge kommer Ryssland att hota med ett kärnvapen mot Bergen.
  13. USA och Nato förlorar de tre kablar man har mellan Norge och Grönland där man läser all aktivitet under havsytan – det ger Ryssland alla möjligheter att skicka ut sin ubåtsflotta i Atlanten utan amerikansk kontroll.
  14. Med detta inledande strategiska övertagandet av Norden och den norra fronten kan Ryssarna släppa fram sin första pansararmé mot Polen och Tyskland i första hand. Denna kolossala armé om minst 2000 stridsvagnar och 250 tusen man stannar inte innan den är framme vid havet i Holland.
  15. Ryssland kommer inte att tveka att använda taktiska kärnvapen och USA kommer inte att svara med sina för då övergår det taktiska till det strategiska kärnvapnen.
  16. England – Frankrike hotas inte och därmed använder inte de heller sina kärnvapen.
  17. Nato brakar ihop redan i inledning skeendet. Turkiet är medlem men inte på USA:s sida längre.
  18. EU faller samman som det korthus det är, och fyllot Junker dricker sig väl skitfull och gömmer sig i sin kåk i Luxemburg.

  Detta är min syn och mot det här ovan ser jag att en fredlig samexistens med Ryssen är mycket bättre.

  Lasse

 • Jag kan bara konstatera att det ständigt krigshetsande, maktfullkomliga USA än en gång lyckats lura hela Europa och de naiva svenska ledarna in i ännu ett vansinnigt projekt. Vem är det som krigat mest i världen? Jo, det är England! Vem är det som krigat mest under sin tid som nation? Jo, det är USA! Vem är det som tror att man kan lösa alla konflikter med vapen? Jo, USA!

 • Som en helt vanlig medgborgare och utan några som helst egentliga kunskaper på området får jag säga att NATO-s närvaro både som tidigare i närområdet och nu de facto I Sverige oroar betydligt mer än den ständiga geografiska närheten till Ryssland. Bägge ägnar sig åt vapenskrammel som mycket väl kan vara upptakten till ett nytt kallt krig och den städse närvarande terror detta innebär, eller/och öppen väpnad konflikt. I och med Aurora 17 har Sverige helt lämnat såväl alliansfrihet som neutralitet i bakvattnet.

 • När NATOs Aurora-krig väl har brakat loss, finns därefter knappast alls någon värld det går att leva i – inte ens borta i USA!

 • Redan när Olof Palme mördades så styrdes Säpo av CIA. Sedan dess har deras makt i Sverige och över svenska institutioner ökat exponentiellt. Svenska militären är nu helt styrd av CIA. Deras expansion har möjliggjorts genom landsförräderi av många av våra kända och mindre kända politiker samt av människor i nyckelpositioner i vårt svenska samhälle, inom statsapparaten, massmedia mm. De arbetar för att de internationella spänningarna ska trissas upp så långt det bara går, med syftet att starta det världskrig som USA ser som ett måste för att kunna bibehålla och utöka sin makt till att omfatta samtliga länder på jorden. Amerikaner är ju “exceptional” – the new master race.

 • Genom att marknadsföra Ryssland som en fiende till västvärlden så har NATO som föresats att hetsa oss mot ett krig som ingen kan vinna utom det militärindustriella komplexet.
  Allt detta går rakt emot allt vad som är förnuftigt och försöker få oss att backa upp mobilisering mot Ryssland och skapa rädsla hos alla omedvetna invånare i norra Europa.
  Krigsövningen Aurora är ingenting annat än ett geostrategiskt maktspel, ett futtigt sådant dessutom eftersom Deep State inte har någonting positivt kvar att erbjuda världens människor utan vill styra oss alla in i en Envärldsregering där alla “fåren” med lätthet kan kontrolleras.

 • Självklart skall vi öva med vår militär, men vi skall inte göra det tillsammans med Nato trupp.
  Det blir ganska uppenbart att övningen är en övning mot ett ryskt angrepp någonting som ryssen naturligtvis redan listat ut.
  Att vi sedan kallar övningen för Aurora 17 är en direkt provokation mot vårt östra grannland då den Ryska (kommunistiska) revolutionen startade med skotten från pansarkryssaren Aurora 1917.

  Försvarspolitik bygger på att dels ha ett eget starkt försvar men lika viktigt är att förhålla sig väl med ens potentiella fiender, vi gör här alla fel vi kan.

  Vi borde satsa främst på luftvärn och antiballistiskt skydd samtidigt som vi normaliserar relationen med Ryssland, allt annat är helt befängt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *