Privata rymdentrepenörer tar över ledningen av rymdutforskningen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 juli 2017
- NewsVoice redaktion
Erik Reedy - Foto: Vincent Fournier för National Geographic
Erik Reedy - Foto: Vincent Fournier för National Geographic
Erik Reedy – Foto: Vincent Fournier för National Geographic

De privata företagen kommer att erövra den yttre rymden. Erik Reedy på företaget Interorbital Systems är en av de tekniker som nu tävlar om att få 20 miljoner dollar i Googles tävling Lunar XPrize. Reedy och hans kollegor måste lyckas med att nå Månen och där köra en månbil 500 meter vilken ska skicka tillbaka video till Jorden.

National Geographic skriver om ett indiskt företag TeamIndus som också deltar i Lunar XPrize, även kallad “Moon 2.0”. TeamIndus är ett av 29 företag som deltar i tävlingen som har en deadline den 29 december 2017. Senaste det datumet ska rymdraketen till Månen ha startat.

TeamIndus har tagit fram en prototyp med arbetsnamn ACE som liknar huvudpersonen i den animerade Pixar-filmen Wall-E.

Fantasiroboten Wall-E och en prototyp vid namn ECA Foto: Vincent Fournier
Fantasiroboten Wall-E och en prototyp vid namn ECA – Foto (th): Vincent Fournier

Den fd stridspiloten Eran Privman, som är något av en nationell hjälte i Israel, leder företaget SpaceIL som deltar i Lunar XPrize. Han säger att han hoppas på att företaget ska bidra till Apollo-effekten för att inspirera en ny generation av ungdomar som ska leda utvecklingen av rymdfart i framtiden.

Eran Privman - Pressfoto SpaceIL
Eran Privman – Pressfoto SpaceIL

“He was referring to the impact the Apollo space programs had on youth in the 1960s and ’70s, when the enterprise’s successful missions inspired many of the founders of today’s leading high-tech companies.”

SpaceIL Technology - Bild Spaceil.com
SpaceIL Technology – Bild Spaceil.com

Läs mer i National Geographic: “The Next Moon Landing Is Near—Thanks to These Pioneering Engineers”

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq