Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Trump brottar ned reporter – CNN:s och DN:s överreaktioner på satirvideo

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 juli 2017
- Torbjörn Sassersson

DEBATT. ”Det är en sorglig dag när USA:s president uppmanar till våld”, svarar ett kränkt CNN efter att Trump länkat till en skämtfilm där man ser hur en Trump-liknande person angriper en fingerad CNN-reporter. CNN är annars känd som kanalen som används för att starta krig i Mellanöstern. Denna text är en kritik mot CNN, inte ett försvar av Trump.

Text: Torbjörn Sassersson

Reaktionerna inne på CNN är mycket känslomässiga och indignerade, men Kayleigh McEnany som är en av de få journalister som arbetar för CNN och som försvarat Trump som president påpekar i klippet nedan att Trumps twittrande om brottningsvideon måste ses som en respons på att Trump under en längre tid angripits under bältet av amerikanska medier långt innan han började reagera på det. När han sedan reagerar på angreppen svarar mainstream media med att angripa Trump för att han försvarar sig.

Sally Kohn som har svårt att kontrollera sig själv i CNN-klippet nedan är liberal politisk kommentator som regelbundet gästar bla CNN.

I brottningsvideon som delats från presidentens officiella Twitterkonto går en person som liknar Trump till attack mot en person som har en CNN-logga över ansiktet. Klippet avslutas med en skylt där det står ”FNN: Fraud News Network”. Videons ursprung från 2007 är från wrestling-galan ”Wrestlemania 23” som gästades av Trump, enligt Aftonbladet. Klippet tycks först ha uppstått på nätforumet Reddit.

Även DN överreagerar

En annan person, som precis som Sally Kohn har reagerat starkt, är den redaktionella nyhetschefen och alltid allvarliga Martin Jönsson på DN som på Twitter skriver:

”Budskapet kan inte missförstås: USAs president uppmuntrar till misshandel av journalister.”

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq