Benskörhet – Så här kan du bygga upp styrkan i ditt skelett

publicerad 18 augusti 2017
- av NewsVoice
Bli benstark med kung fu - Foto: Jake Mace, Jakemace.com

Hur kan du bygga upp styrkan i ditt skelett och hur kan du förebygga benskörhet? Frågorna hör inte bara hemma i moderna tider. För hundratals år sedan visste kineserna hur de skulle stärka benstommen för att tåla hårda slag mot armar och ben. Sjöfarare anade att det var något i maten som botade den fruktade skeppssjukan när skelettet förtvinade.

I videos på YouTube demonstrerar kampsportexperter hur elever kan bygga upp ett mycket tåligt skelett genom att utsätta benen i underarmar och smalben för upprepade påfrestningar. Genom att slå och sparka mot trädstammar och sandsäckar utvecklas en extremt stark benstomme, men metoderna är för de flesta vanliga hälsomedvetna alltför plågsam.

Video: Jakemace.com

Ett mer acceptabelt sätt att bibehålla styrkan i skelettet är allmän fysisk träning att jämföra med motsatsen, sängliggande som "kalkar ur" och försvagar benstommen.

Benskörhet och skeppssjukan

En viktig förutsättning för att kunna bygga upp skelettet och benstyrka är att vi får i oss alla nödvändiga mineraler och vitaminer. Den brittiska marinläkaren James Lind upptäckte år 1747 att limejuice botade skörbjugg (skeppssjukan). Det var C-vitaminet som botade. Limejuice blev därför obligatoriskt på engelska flottans fartyg. Innan upptäckten kunde hälften av besättningarna på européernas upptäcktsresor över världshaven avlida av skörbjugg.

FAKTA. Vitamin C behövs för att proteinet kollagen ska bildas normalt. Allvarlig brist av vitamin C leder till att mängden kollagen i bindväven minskar och blir av dålig kvalitet. - Wikipedia om skörbjugg


Trots att skörbjugg idag ofta betraktas som ett bortglömt och historiskt problem drabbas fortfarande fattiga delar av världen och rika människor i västvärlden på grund av dålig kost.


Sedan tre decennier har benskörhet blivit en av de stora folksjukdomarna. Enligt Världshälsoorgansiationen (WHO) drabbas 200 miljoner personer i världen av benskörhet (osteoporos). Vårdkostnaderna i Sverige uppgår till 4, 5 miljarder kr per år, enligt DN.

Bertil Wosk kan det mesta om benskörhet
Bertil Wosk

Enligt näringsexperten Bertil Wosk är en av orsakerna till benskörhet en alltför syrabildande kost ofta bestående av animalier, mjölk, spannmålsprodukter och raffinerat vitt socker. Andra orsaker är näringsbrist och frånvaron av träning med vikter (viktbärande motion), som till exempel styrketräning.

För att förebygga benskörhet och för att ge förutsättningarna för en stark och frisk benstomme har hälsoföretaget Holistic tagit fram preparatet Benstark berikat med alla de komponenter som kroppens skelett och tänder behöver. Benstark innehåller bland annat: Magnesium, C-vitamin (askorbinsyra), zink, kalcium, mangan, vitamin K2, vitamin D3 och kisel.

Text: NewsVoice i samarbete med Holistic

Relaterat oh referenser