Handgranatsattacker har ökat 7 gånger i Sverige – Unikt i Europa

publicerad 4 augusti 2017
- av NewsVoice
Yugoslavian M75 fragmentation grenade
M75 används vid många handgranatsattacker i Sverige
Yugoslavian M75 fragmentation grenade

SVT rapporterar att attacker med handgranater ökat 7 gånger i Sverige på bara tre år. En anonym person på Polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) säger att situationen är helt oacceptabel och att den skiljer sig från övriga Europa. "Vi särskiljer oss extremt."

Text: NewsVoice

I början var attackerna gängrelaterade. Kriminella använde dem mot varandra, men 2015 började individer kasta granater mot socialkontor, polisstationer och poliser, enligt källan på NOA. När handgranatsattackerna ökat har även fler oskyldiga drabbats.

"Man kan ha tagit fel på en adress så att den hamnat hos oskyldiga familjer där det finns barn och man har gömt handgranater vid lekplatser. Vi har exempel på där barn har hittat granater. Det är snarare förvånande att inte fler har dött", säger experten på NOA till SVT.

Statistik visar att 2014 rapporterades åtta ärenden som gällde handgranatsattacker. Ingen av dem hade detonerat. 2016 skedde 52 attacker varav 27 detonerade.

Enligt Polisen kommer alla handgranater (som beslagtagits eller detonerat) från det forna Jugoslavien. De vanligaste modellerna är M75 och M52. Problemet är att många av dessa granater är instabila. Att förvara dessa granater kan vara förenat med livsfara.

Paul Joseph Watson som rapporterar för amerikanska InfoWars skriver i sina kommentarer till artikeln om handgranatsattacker i Sverige (baserad på SVT) att det ökade våldet i Sverige är migrantrelaterat. Watson nämner bla ett uttalande från den svenska polisen Peter Springare:

"The figures back up veteran Swedish police officer Peter Springare’s assertion that crimes he processed, which include rape, assault, violence against police, drug trafficking and murder, were almost exclusively committed by someone named “Mohammed” or a variation of that name and the culprits were invariably from Iraq, Turkey, Afghanistan, Somalia, or Syria." - Cultural enrichment: Grenade attacks in Sweden increase sevenfold

NewsVoice kommentar

Problemet är att alla påpekanden om migrantrelaterat våld i Sverige av etablissemanget betraktas som hat och främlingsfientlighet mot alla typer av flyktingar. Istället måste debatten och analysen nyanseras. Om det inte sker kommer de faktiska problemen växa och bli ohanterbara. Måste oskyldiga migranter och svenskar drabbas innan problemen adresseras korrekt?

Text: NewsVoice