“Min identitet och mitt självförtroende förstördes av ECT-behandlingar”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 augusti 2017
- NewsVoice redaktion

VITTNESMÅL. Jag har genomgått många ECT-behandlingar, 44 stycken. Hade absolut inte gått med på ECT om jag vetat vad jag vet idag. Jag hade hellre blivit djupt deprimerad än att riskera minnesstörningar.

Det var psykiatrikern som bestämde att jag skulle få ECT och jag blev lovad att inte gå in i en djupare depression igen och behandlingarna skulle fungera mot just detta.

Jag mådde väldigt dåligt vid denna tidpunkt och hade inte en chans att förstå och ta till mig information om olika behandlingar – jag hade inte en chans att välja bort ECT, vilket jag hade gjort om jag hade vetat vad jag vet idag.

Fick ingen vettig information om ECT-behandlingar

Psykiatrin skötte informationen uselt innan ECT-behandlingarna – fick bara veta att man kunde glömma tiden runt elbehandlingarna – fick ingen information om risken med skador efter ECT.


Det värsta med att ha fått ECT-behandlingar är att det är svårt med identiteten, att inte minnas barndomen och ungdomen.


Obehagligt att inte minnas, man känner sig inte hel som människa. Svårt träffa gamla bekanta när man inte minns. Det värsta kanske är att ha blivit utsatt för detta under tvångsvård, förstod inte vad detta innebar. Har inget förtroende för psykiatrin längre, vill helst inte ha kontakt med psykiatrin alls, åtminstone inte med psykiatriker som accepterar ECT. Tror tyvärr att de flesta gör det.

Fick problem med långtidsminnet, alltså händelser som skett hela livet fram till elbehandlingarna. Arbetar inte. Har problem med vänner och bekanta som jag känt sedan barndomen/ungdomen. Vi kan inte prata om gamla minnen. Mitt självförtroende har skadats av att inte minnas.

Händelser är svårt att minnas tex resor och sociala aktiviteter, långtidsminnet. Minns inte händelser från hela livet före ca 18,5 års ålder då jag genomgick elbehandlingarna. Detta gäller även alla de år jag inte varit deprimerad, så jag borde minnas åtminstone viktiga händelser. När jag pratat med vänner och bekanta och familjemedlemmar är det tydligt att jag inte minns.

Jag har inte velat ta upp mina skador från ECT med psykiatrin då jag läst att de ofta förklarar minnesbortfall med att man mått dåligt, att det är därför man inte minns. ECT-behandlingarna måste stoppas så att inte fler personer råkar illa ut.

Text: Anonym, kvinna

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Kontakta aldrig psykiatrin annat än anonymt för då kan du snabbt bli livegen. Detta oavsett vad det initialt gällde. Fick för några år sedan höra en skräckhistoria från en väninna som sökt hjälp för depression. Hon förlorade en anhörig och blev ledsen och deprimerad vilket också är normalt beteende. Hon hade problem att somna och orkade till sist inte arbeta under en tid osv (också normalt). Började med vc besök där hon ordinerades “lyckopiller”.. Detta ledde till mer problem för henne och slutade efter ett “terapeutiskt” -samtal med inlåsning, “bältning” (tvångströja) och påtvingade injektioner av “dämpande” droger! Detta skedde efter att denna starkt protesterat mot att bli kidnappad och inlåst i första taget. Det blev alltså bara värre för att hon protesterade emot behandlingen! Hon blev livegen! För guds skull, släpp aldrig in dom i ditt eget eller dina barns liv!

  ECT är tortyr! SSRI är en självmordsdrog! ADHD diagnoser (som är en trolig skada av vaccin) behandlas med amfetamin (nervgift). Och nervösa får ofta opiater som är det mest beroendeframkallande ämne man känner till. Psykvården kan utsätta individen för mer hemskheter än ett fängelse eller häkte någonsin kan. Dom kan även med våld (!) påtvinga en individ elektrochock tortyr och neuroleptika. Jag anser att båda är en form av lobotomi! Vägrar fullständigt att kalla något av det dom håller på med för terapi. Undvik!

  Se även http://www.ssristories.com

 • Ordet depression betyder ju nedtryckt. Alltså är det inte fel på personen med depression utan en annan källa trycker som ned personen. Alltså är ETC fel mål. Sedan att personen låter sig bli nedtryckt är en annan faktor, som kan ha många delfaktorer. En faktor kan vara en utbildning som inte är praktiskt användbar och när personen då försöker använda utbildningen stöter denne på opposition som är större än vad denne kan hantera (läs svensk skola av idag). En så enkel sak som bristande ordförråd kan leda till missförstånd från någon med andra missförstånd, som orsakar ett kretslopp. Gifter där opponenten blir ens egen kropp.
  Är man sedan oetisk blir det opposition lite var stans.

 • ECT är ett av många symptom på vilket sjukt samhälle vi lever i.

  Jag förstår att du, Anonym, kvinna, mår dåligt av de skador som den kriminella psykiatrin har tillfogat dig medelst ECT.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *