Mats Reimer: Om mjölk är rasistiskt – kan vi inte äta ost och vara vänner?

7

Mats Reimer - Fotograf okänd
Mats Reimer – Fotograf okänd [meddela otillåten användning av detta foto]
DEBATT. “Låt oss hylla osten som en symbol för solidaritet, en naturligt laktosfri regnbågsflagga som så gott som alla kan äta.” Det skriver läkaren Mats Reimer angående den aktuella debatten om “vit” mjölk.

Text: Mats Reimer, läkare | Denna artikel har tidigare publicerats i Nyheter 24

Aftonbladet publicerade förra veckan som klickbete [click bait] en debattartikel med rubriken “Så blev vit mjölk en symbol för vit makt”.

Artikelns författare är två veganer vid Lunds Universitet som bedriver “kritiska djurstudier”, och de kan möjligen ha veganska motiv till att brunmåla mejeriprodukter. 

Dessa “föreställningar om den vita kroppens perfektion som speglas i mjölkdrickande” sägs ha sin grund i att bara i Nordeuropa är genetisk laktostolerans totalt dominerande.

Men i så fall får vi räkna européer söder om alperna som mindre “vita” än befolkningen i norra Indien, Saudiarabien och delar av Västafrika.

Debattartikeln nämner att den moderate riksdagsmannen Hanif Bali under Almedalsveckan anklagades för rasism efter att han postat en bild på Twitter där han dricker mjölk och gör OK-tecken med den hand som inte håller mjölkglaset. 

Hanif retades förstås, men de flesta verkar missa ironin i att han som bördig från Iran förmodligen saknar “vita” gener för laktostolerans. (OK-tecknet har också helt knasigt börjat ses som en symbol för vit makt, men det är en annan historia.)

Det lärorika med debattartikeln är att den ger exempel på hur memet som kopplar komjölk till vit överhöghet faktiskt inte startade 2017 som en alt-right-trollning på internetforumet 4chan.

Den rätt märkliga synen på mjölkdrickande som diskriminerande har tidigare framförts exempelvis i en bok av en kalifornisk sociologiprofessor 2002.

Och intressegruppen med afroamerikanska kongressledamöter i USA, The Congressional Black Caucus, var 1999 kritiska till de dietrekommendationerna som rådde offentliga skolor att servera mjölkprodukter i bamba (götebosska för skolbespisning). Andra samtida mjölkkritiker var en grupp läkare som var vegetarianer, boxaren Muhammad Ali och författaren Alice Walker.

De två lundensiska akademikerna har dock fel i en del fakta. Bland annat skriver de att “människan är det enda djur som dricker mjölk av en annan art i vuxen ålder”.

Dels ter det sig för de flesta av oss som mindre avvikande för en vuxen person att dricka komjölk än mänsklig bröstmjölk, dels finns flera exempel på kleptoparasitiskt mjölkdrickande över artgränser.

Förr i världen när mjölkbudet lämnade flaskor på farstubron kunde mesar och andra fåglar vara framme för att pilla av aluminiumkapsylen och ta sig en slurk. Förvildade katter stjäl bröstmjölk från sjöelefanter, och det kan även labbar göra.

Det största felet med artikeln är dock att författarna inte verkar veta att även genetiskt laktosintoleranta tål utan problem minst ett halvt glas mjölk, säkert det dubbla av yoghurt och har inga problem alls med ost som är naturligt fri från laktos. Många av de laktosfria produkterna i snabbköpet är totalt meningslösa och bara till nytta för mejerierna.

Människan har haft boskapsskötsel i runt tiotusen år, och man kan misstänka att vi använde mjölken till yoghurt och ost redan från början, innan mutationen för laktostolerans började sitt segertåg bland de nordliga barbarerna. 

Dessutom har det i både på Arabiska halvön och i Afrika skett samma sorts evolution som gynnat andra mutationer som även de ger laktostolerans och tillåter många olika etniska grupper att dricka mjölk.

Men de flesta på jorden blir lite dåliga i magen av för mycket mjölk. Låt oss därför hylla osten som en symbol för solidaritet, en naturligt laktosfri regnbågsflagga som så gott som alla kan äta. Leve ost-emojin!

Jävsdeklaration: Jag har tidigare kritiserat “kritiska djurstudier” för att vara fast i en däggdjursnorm, i bloggtexten “Osaklig diskriminering av skalbaggar inom Uppsalas genusvetenskap“. Och jag har mjölk i kaffet.

Text: Mats Reimer, läkare

Låt oss hålla debatten saklig nu. – Torbjörn Sassersson, redaktör

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Inga-Britt
Inga-Britt
Gäst
11 augusti 2017 kl 18:12

Har vi inte nått botten snart?????

Sigge Johansson
Sigge Johansson
Gäst
11 augusti 2017 kl 14:28

Alla däggdjurs “rasistiska” VIT-färgade mjölk är ju bara toppen av det “rasistiskt” VITA isberget!

• De flesta nationers vägsystem använder “rasistiska” VITA linjer/pilar/markeringar!
• I samtliga globens skrivare/printers på alla arbetsplatser samt i alla privata hem/bostäder/lägenheter ligger oräkneliga mängder “rasistiska” VITA pappersark i olika format!
• För att inte tala om vädersystemens alla “rasistiska” VITA moln!

Konstateras kan att de båda utomordentligt lågbegåvade lundensiska akademikerna inte verkar särskilt pålästa……

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
11 augusti 2017 kl 14:04

Dricka mjölk och göra ok-tecknet är “vit makt”? -Herregud. Kan ingen bara glömma bort missfostren som kommer med sådan skit?

Torbjörn C
Gäst
11 augusti 2017 kl 12:26

Mjölk, rasistiskt?
Dagisnivån på debatter(världen över), har tagit sig ner till en löjlig nivå!, och då är den redan på dagisnivå!

De stämmer, alla dessa undersökningar som bekräftar att intelligensnivån har sjunkit dramatiskt, särskilt de senaste tjugo åren. Detta, samt att det finns otroligt många ‘curling-barn’ i medelklassen som aldrig riktigt växte upp.

Dessa sitter nu på beslutsfattande poster, de debatterar, de utreder, de bestämmer lite hit och dit, allt baserat på deras egen begränsade vy om livet.
Inte undra på att det osar blöjbyte och sockiplast om debatterna!

Varför denna rädsla för vit, vitt och den vita rasen? Kan det vara så att det faktiskt finns underströmmar av mindervärdeskomplex?
Kanske även lite avundsjuka och missunnsamhet?
Ska vi be om ursäkt för att vi byggt katedraler, skapat infrastruktur, har i genomsnitt hög intelligens, har hög kvalitet på produkter etc?

Det ligger mer än en hund begraven här, förmodligen en hel kennel…

Hasse
Hasse
Gäst
11 augusti 2017 kl 12:06

Förbjud snön också vettja.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
11 augusti 2017 kl 07:43

Det blir kul att se DO stämma ett glas mjölk inför tinget! Svart är ingen färg medan vitt är alla färger.

per
per
Gäst
10 augusti 2017 kl 23:51

Som oftast när mjölkprodukters vara eller inte vara debatteras, så görs inte den viktiga åtskillnaden mellan raw, ekologiska mjölkprodukter och pastöriserade, homogeniserade, konventionella mjölkprodukter.

Jag är inte förvånad över att Mats Reimer inte hade koll på den saken.

En ganska dåligt skriven artikel, även om skepsisen mot veganism är förståelig.