Globalisten Soros finansierar skitsnacksdetektor

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 augusti 2017
- Torbjörn Sassersson
George Soros - Foto: Georgesoros.com
George Soros finansierar skitsnacksdetektor - Foto: Georgesoros.com
George Soros finansierar skitsnacksdetektor – Foto: Georgesoros.com

NOTERAT. The Guardian rapporterar att brittiska journalister ska börja använda en ”faktakorrigerande” mjukvara som heter Full Fact Software en skitsnacksdetektor som i realtid kontrollerar påståenden i media och parlament. 

Finansiärerna bakom projektet är den ungerska miljardären George Soros och eBay-grundaren Pierre Omidyar. Full Fact Software hade i en tidigare betaversion arbetsnamnet ”the bullshit detector” (skitsnacksdetektor) och den operativa versionen börjar att testas i oktober 2017. Mjukvaran utvecklas av Londonbaserade Full Fact organisation (Fullfact.org) och startplåten låg på en halv miljon dollar, enligt The Guardian.

“It is like trying to build an immune system, ” says Mevan Babakar, project manager at Full Fact in London. “As more information goes out into the world that is wrong, what we don’t have is the means of pushing back against that.” –  ”Journalists to use ’immune system’ software against fake news”, The Guardian

En skitsnacksdetektor som skannar i realid

Den nuvarande versionen av skitsnacksdetektorn matchar påståenden i det offentliga mot en manuellt skapad ”faktabas”, men kommande version ska arbeta direkt mot officiella data som tex myndigheten Office of National Statistics.

Full Fact uppger ”more importantly” att de ska identifiera ”skitsnackarna” som sprider ”fake news”.

Full Fact Software kan skanna undertexter i nyhetssändningar, direktsändningar från parlament och texter i artiklar i media. Systemet ska kontrollera miljontals ord och meningar till dess att det upptäcker ord som tidigare faktacheckats och återfinns i en databas med ”rätt fakta”.

”The early version of the software scans the subtitles of live news programmes, broadcasts of parliament, the Hansard parliamentary record, and articles published by newspapers. It tracks millions of words sentence by sentence until it identifies a claim that appears to match a fact-check already in its database.”

Robotiserad faktakontroll

Journalister på The Guardian fick bevittna en demonstration på hur Full Fact Software fungerar i realtid under en debatt om hälsa i det brittiska departementet. Allt eftersom politiker talar kan mjukvaran kontrollera att vad som sägs överensstämmer med ”fakta”.

”The Guardian witnessed a real-time demonstration during a health debate in parliament. Words spoken by the politicians were underlined if they matched an existing fact-check.”

”In another version of the software, the fact-checks pop up on the TV screen as politicians are speaking, giving viewers instant verdicts on politicians’ claims.”

Full Fact Software kommer först att tas i bruk i England, men länder i Afrika och Sydamerika står på tur. Full Fact samarbetar med andra ”faktadatabaser” som tex Africa Check and Argentina’s Chequeado.

NewsVoice kommentar

När källor som bedöms sprida felaktig information väl har detekterats och identifierats kommer dessa att sannolikt märkas som fake news-källor. Hur kan en sådan källa eller individ bli avförd från en sådan lista? Kommer systemet att ”fängsla” källor och individer?

Swisha Sassersson valfri summaEn fördel med systemet är att det kan hämma tex skitsnackande politiker från att ljuga, förutsatt att systemet verkligen fungerar intelligent och inte är styrt av politiska, ideologiska och ekonomiska mekanismer.

The Guardian porträtterar Full Fact Software som om det är populistiskt, dvs står på allmänhetens sida, men om politiker skräms för risken att tala fel hur ska de då våga framföra fakta som en korrumperad faktadatabas anser är lögner?

Är systemet ytterligare ett exempel på att en politiskt korrekt värld just nu byggs där en central ström (main stream) av korrekta fakta och godkända narrativ vidmakthålls av polisiära mjukvaror.

Föreställ dig att Soros och andra finansiärer i en nära framtid tagit fram en app som kan lyssna av pågående samtal och samtidigt kontrollerar om det som sägs ”stämmer”. Om du säger något som registreras som ”felaktigt” varnar appen för att du ljuger, trots att du talar sanning. De ord som du (och politiker) skriver och uttalar är som bekant våra tankar. Soros och hans globalistkompisar vill tydligen ha koll på dem. Varför skulle han annars finansiera projektet?

Risken är att människans intellektuella värld blir en rigid ekokammare (echo chamber) bestående av likriktade människor i olika yrkesmässiga och privata situationer som ständigt passar sig för vad de säger, skriver och tänker.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq