Föreningen Stoppa Aurora ska störa Sveriges största militärövning på 20 år

publicerad 4 augusti 2017
- av NewsVoice
Aurora 17 - Pressfoto: Försvarsmakten
Aurora 17 - Pressfoto: Försvarsmakten
Aurora 17 - Pressfoto: Försvarsmakten

Under tre veckor i september 2017 kommer stora delar av Sverige att förvandlas till en övningsplats för krig. Övningen kallas för Aurora. Enligt Försvarsmakten finns det inga garantier att USA inte medför kärnvapen in på svenskt territorium. Därför har flera organisationer gått samman under namnet Stoppa Aurora.

Intervju: Martin Gustavsson – Vetenskapliga Partiet

En person från föreningen som kallar sig Kristina har svarat på några frågor, förmodligen i samråd med andra i organisationen

Karta över övningsområdet under Aurora 17
Karta över övningsområdet under Aurora 17

Vilka krav ställs för att en organisation ska få vara med i er lista eller tar ni ett beslut tillsammans demokratiskt om det?

Kristina: De som stödjer uppropet och våra paroller kan ställa sig bakom kampanjen.

Vilka politiska partier med mandat i riksdagen vill stoppa övningen Aurora idag?

Kristina: Det är regeringsbeslut angående Aurora så det ligger inte på riksdagen.

Den 9/9 ska ni ha en manifestation i Stockholm. Tror ni att medier ägda av Nato-intressen i väst kommer vara objektiva eller ens rapportera om den och vilka medier kommer ni försöka nå ut igenom?

Kristina: Angående objektivitet i media är det inget jag tror existerar. Vi kommer att vända oss till mainstream och alternativ media.

Den 15-18/9 tänker ni genomföra en aktion mot Aurora. Jag tänker inte fråga er om detaljerna i er aktion, men tror ni att er aktion kommer ha någon effekt på opinionen och hur människor kommer rösta 2018?

Kristina: Vi hoppas med aktionen att störa den pågående krigsövningen och skapa opinion mot NATO, tyvärr är det inte en fråga som kommer prägla valåret 2018, men vi hoppas såklart påverka opinionen mot NATO.

Vad tror ni krävs för att er aktion ska få maximal effekt och hur kan människor hjälpa till på bästa sätt anser ni?

Kristina: Genom att delta på aktionen och utifrån sin egen förmåga, och egna önskemål om att göra aktion som civil olydnad eller aktion utan riskera juridiska konsekvenser och stötta och medverka kan den som vill bidra till att göra en lyckad aktion.

Människor i hela Sverige borde rimligen vara skeptiska till kärnvapen på svenskt territorium. Ni skriver att ni främst är aktiva i Göteborg, Stockholm och Gotland. Varför tror ni att er organisation inte spridit sig till hela Sverige?

(Kristina kommenterade inte denna fråga)

Jag ser att ni använder de amerikanska NSA-kontrollerade sociala programvarorna Twitter och Facebook. Varför gör ni det?

Kristina: Vi har inte haft diskussion om att inte använda de stora etablerade sociala medierna utan har gjort det för att vi tror att vi når ut där.

Jag läser inget om bojkott mot de ansvariga för Aurora eller mot USA på er hemsida. Varför använder ni inte detta verktyg?

Kristina: Som sagt är det ett regeringsbeslut angående Aurora och det är svårt att bojkotta regeringen utifrån den kampanj vi organiserat.

Intervju: Martin Gustavsson – Vetenskapliga Partiet

Martin Gustavsson, Vetenskapliga partiet, pressbild
Martin Gustavsson, Vetenskapliga partiet, pressbild

Martin Gustavsson är frilans medborgarjournalist för Newsvoice. Han har en bakgrund som maskinoperatör, maskiningenjör, globetrotter och vikarierande lärare, samt är partiledare för Vetenskapliga partiet och Valsamverkanspartiet. Hans arbete är en donation till framtidens generationer.

Läs även och se ÖB presentera övningen: Krigsövningen Aurora 17 – Två versioner av samma övning