Kulturelitens och de superrikas intresse för färskt blod och människotårta

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 augusti 2017
- Torbjörn Sassersson

NOTERAT. BBC skriver om trenden att vissa superrika individer köper blodplasma för 8000 dollar från unga och friska tonåringar med avsikten att förlänga livet och behålla hälsan. “It’s like plastic surgery from the inside out”, säger en ledande forskare. I den mer utstuderade varianten av äkta vampyrism dricks blodet färskt, enligt en artikel av Kim Wall i The Guardian. Andra vill bara äta människotårta.

Jesse Karmazin - Foto från Linkedin
Jesse Karmazin – Foto från Linkedin

En forskare har i samarbete med 100 försökspersoner testat att överföra 2,5 liter blodplasma från ungdomar till äldre patienter med en medelålder (medianålder) på 60 år. Klinikens grundare Jesse Karmazin (32) säger att försöken ser lovande ut. Flera hälsoproblem kan förbättras, enligt Karmazin, som minne, diabetes och nedsatt hjärtfunktion, skriver BBC i artikeln: “The super rich are injecting blood from teenagers to gain ‘immortality’”.

Parabiosis

Bakom försöken med att överföra blodplasma finns 17 års studier utförda av Stanfordforskare som undersökt vad som händer om blodomlopp kopplas samman mellan unga och gamla möss, ett tillstånd som kallas parabiosis. Det upptäcktes då att det tycks föryngra organen, muskler och stamceller, men alla är inte lika övertygade.

“People want to believe that young blood restores youth, even though we don’t have evidence that it works in humans and we don’t understand the mechanism of how mice look younger,” Wyss-Coray told the MIT Technology Review.

En forskare, Tony Wyss-Coray, som låg bakom experimenten på möss är kritisk till försöken på människor. Det saknas kliniska bevis för att metoden har några fördelar. Jesse Karmazins försök har tex ingen placebokontrollerad grupp med. Andra forskare menar att transfusioner kan överföra infektioner.

Jesse Karmazin (Linkedin) försvarar sig mot kritiken, bland annat att försöken skulle vara oetiska, men han säger att hans initiala försök klarat de etiska riktlinjer som finns. Hans startup-företag i Kalifornien heter Ambrosia med slogan: “Young blood treatment”. Ambrosia var jämte nektar gudarnas mat i den grekiska mytologin.

Normalt får en person som donerar blod endast 20-50 dollar per donation, men om det handlar om att föryngra de superrika så tjänar donatorn betydligt mer pengar, vilket är attraktivt för tex studenter.

Vampyrer som organiserar sig

The Guardian publicerade 2015 en artikel om modern vampyrism skriven av journalisten Kim Wall, som just nu är föremål för en styckmordsrättegång. Hon intervjuade grundaren av “Atlanta’s Vampire Alliance”, en förening som arrangerar vampyrfester där deltagare får möjligheten att dricka färskt blod direkt från donatorer. Grundaren Merticus, som för övrigt är gift med två hundar, berättar om att han identifierat sig som vampyr sedan 1997.

Böjelsen att vilja dricka färskt blod kallas haematomani och syftet är, precis som med de superrika som vill ha blodplasma, att förbättra hälsotillståndet, genom att insupa blod. Medan vissa verkar betrakta blod som ett kosttillskott finns det andra som är främst ute efter att ta in livsenergin från en annan människa. Därför delas vampyrer in i två huvudkategorier: blodvampyrer (sanguinarians) och energivampyrer (psychic vampires), vilka suger ut “prana” eller “chi”, skriver Kim Wall.

“No one knows what causes haematomania, the craving to drink blood. Those who experience it describe it as an intense thirst-like sensation, an addiction with withdrawal-like symptoms. Animal blood or rare steaks may act as substitutes, but for most vampires nothing beats fresh blood.” – Kim Wall

Kim Wall beskriver i sin artikel “Interview with a real-life vampire: why drinking blood isn’t like in Hollywood” hur en person kan upptäcka sin läggning som vampyr under puberteten eller efter ett trauma.

Marina Abramovic performance 1997
Marina Abramovic ”Balkan Baroque” performance 1997 – Moderna Museet

Blod och kroppsdelar i modern konst

Lady Gaga och Marina Abramovi? provsmakar blod
Lady Gaga och Marina Abramovic provsmakar blod

Till besläktade former av vampyrism hör möjligen de moderna konstinstallationer som blivit kända genom konstnären Marina Abramovic som högaktades av det svenska kultureliten när hon ställde ut på moderna museet i Stockholm 2017. I andra exklusiva sammanhang har hon i installationer ställt ut mänskliga tårtor som sedan ätits upp av besökarna (se video nedan). Så skedde även i Sverige 2012 när den dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth åt skrikande “negresstårta”, vilket ledde till världsnyheter och att Afrosvenskarnas riksförbund krävde hennes avgång.

Marina Abramovic blev allmänt känd på webben utanför kulturkretsarna för sina installationer som kallas för “spirit coocking”, vilken bland annat inkluderade ett badkar med en kvinna nedsänkt i riktigt blod. Dessa tillställningar attraherade många inom den amerikanska kultureliten bla Lady Gaga som i fotot till höger provsmakar blod tillsammans med Abramovic och andra besökare. Lady Gaga brukar för övrigt frekvent ha med blod och djävulssymboler i sin musik för att kulturellt influera ungdomar över hela världen.

Wikileaks avslöjade under presidentvalskampanjen i USA 2016 att Abramovic bjudit in Hillary Clintons kampanjsamordnare och tidigare rådgivare till Obama, John Podesta. Det framkommer inte i mail-konversationen om Podesta deltog på Abramovic kultur-event. John Podesta figurerade för övrigt i en artikel i The Times från den 28 april 2016 där journalisten konstaterar att det hänger en tavla på Podestas kampanjkontor vilken illustrerar två män med knivar och gafflar som böjer sig över ett matbord, med en man på…

“On the wall in his office at Hillary Clinton’s Brooklyn headquarters, campaign chairman John Podesta has an oil painting on loan from his lobbyist brother, who is an avid art collector. The image shows two men hunched over a dining room table, bearing knives and forks. On the table lays a man in a suit, who looks vaguely like Podesta.”

Konspirationsteoretiker på webben uppger att Marina Abramovic är en ledande kultfigur inom maktelitens kretsar och att hon hämtar inspiration från svartmagikern Aleister Crowley (1845-1947). Inom Islam anses generellt att vår dekadenta konst och kultur visar att västerlandet förfaller i moral.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq