Analys: Nordkoreas vätebombstest kopplas till andra geostrategiska ”hotspots”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 september 2017
- Torbjörn Sassersson
Trump och Kim Jong Un - Kollage: CNN

Amerikanska USGS uppger att Nord Korea idag söndag lokal tid utfört ett kärnvapenprov som skapade en jordbävning motsvarande 6, 3 på Richterskalan. Det meddelar CNN som även uppger att Nordkorea nu har utvecklat en vätebomb. Kanalen skriver att Pyongyang bekräftat att det var en vätebomb som testades.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild i sidhuvudet: Kollage från CNN

Många medier publicerar idag serier av artiklar om utvecklingen.

“The power is 10 or 20 times or even more than previous ones, ” Kune Y. Suh, a nuclear engineering professor at Seoul National University, said, as quoted by Reuters. “That scale is to the level where anyone can say a hydrogen bomb test.” – RT

Vätebombstest

Kärnvapenprovet, förutsatt att CNN uppger korrekta fakta, var den sjätte nukleära testen som Nordkorea utfört. Enligt uppgifter som CNN hänvisar till ska Kim Jong Un skrutit om att Nordkorea nu har ICBM-missiler, dvs interkontinentala missiler, som kan nå USA.

Enligt nordkoreanska KCNA ska de nya vätebomberna kunna generera exceptionellt kraftfulla EMP-pulser som kan slå ut elektronik även om bomberna exploderar på hög höjd, skriver CNN.

Vätebombstestet kommer några få dagar efter att Nordkorea har utfört ett missiltest över Japan, rapporterar flera större medier. Sydkorea svarar med att simulera en attack mot Pyongyang.

Vätebombstest - Nordkoreas testområde för vapen - Bild sammanställd av CNN baserad på Google Earth
Nordkoreas testområde för vapen – Bild sammanställd av CNN baserad på Google Earth

CNN verkar bygga ett narrativ som handlar om att Putin drar nytta av Nordkoreas geostrategiska manövrar. Det framgår i artikeln: ”Russia’s power play in North Korea aimed at both China and US”. Kina svarar med att visa sitt stöd för att fortsätta samarbeta med Ryssland för att bevara fred och stabilitet i regioner med militära spänningar.

Både Kina och Ryssland är eniga om vem som är ”the troublemaker” på den koreanska halvön, skriver CNN som citerar Tong Zha vid ”Carnegies Nuclear Policy Program”, och det är inte ledaren i Pyongyang. Det är ockupanten i Vita Huset.

”Both Moscow and Beijing ”share the basic perception of who is the real trouble maker and who is the biggest common threat in the Korean Peninsula,” Tong told CNN.

That trouble maker, he said, is the United States, and more specifically, the occupant in the White House.” – CNN

För att ytterligare trissa upp spänningarna mot Ryssland anklagar, de experter som CNN talat med, Ryssland för att öka aggressiviteten mot Europa i och med att Ryssland kommer att genomföra en militärövning nära Östeuropas gränser, något som rapporteras av CBS News i artikeln: ”Russia insists big war games on Europe border no threat”.

Aktiviteterna som tex att Ryssland nyligen överflög nära Nordkorea med bombplan kan anses vara en manöver som drar undan uppmärksamheten från den övningen, skriver CNN:s analytiker, Jamie Tarabay.

Ryssland får ingen pardon för att flera NATO-länder inkl USA genomför militärövningen Aurora med 19,000 man som handlar om att öva krig mot Ryssland med Sverige som central spelare, en övning som startar med ett förberedelseskede den 11 september 2017, enligt Försvarsmakten.

CNN:s narrativ handlar om att i en serie av artiklar –  över flera veckor – skapa föreställningar om att vitt skilda ”hotspots” (Belarus, Östersjön, Östeuropa, Japan, Nordkorea, Guam) hänger samman i en större upptrappning mellan flera länder med hög militär kapacitet, där USA är en central ”good guy”.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq