Aurora 17 är “big business” – Sverige ska köpa vapen för 10-25 miljarder skattekronor

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 september 2017
- NewsVoice redaktion
Micael Bydén förklarar Aurora 17 - Foto: Försvarsmakten
Micael Bydén förklarar Aurora 17 - Foto: Försvarsmakten
Micael Bydén förklarar Aurora 17 – Bild från Försvarsmaktens video – NewsVoice har placerat undertexten från filmen i bilden.

NOTERAT. När ÖB Micael Bydén förklarar varför Sverige genomför militärövningen Aurora 17 undanhåller han svenska folket en omständighet. Det handlar inte bara om att bygga upp försvaret mot en tänkt fiende från Öster*. Det handlar även om att vissa deltagande länder (USA och Frankrike) försöker få en superorder på 10-25 miljarder kronor. 

Mikael Holmström på DN konstaterar att när USA och Frankrike skickar hit sina luftvärnsförband finns profiten bakom.

Mikael Holmstroöm - Foto: DN.se
Mikael Holmstroöm – Foto: DN.se

“Ländernas försvarsindustrier slåss om svensk beställning där en första order är värd 10–12 miljarder kronor.”

“Att utrusta en bataljon i armén med de nya systemen skulle kosta minst 10–12 miljarder kronor, uppger flera militära källor för DN.”

“Ska det nya luftvärnet enbart klara av att möta attackplan och kryssningsrobotar, vilket är det mest förekommande hotet? Eller ska Sverige satsa ännu mer pengar på att också kunna möta avancerade ballistiska robotar? Då kan totalsumman för att utrusta bägge luftvärnsbataljonerna bli det dubbla, 20–25 miljarder kronor.”

ArcanumSkolan 2024

Källa: DN: De krigar för en svensk miljardorder

Aurora 17, DN-grafik
Aurora 17, DN-grafik från en video på DN.se

Text: NewsVoice

*USA gestaltar (spelar rollen) under övningen som Ryssland, enligt DN.

 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Aurora 17
 • Klart man kan protestera mot denna farliga utveckling – men när man läser en del i mediareportage så insåg jag (som så ofta…) att folk använder något dåligt för att lansera det som är än värre. Det hör kanske till “nyttiga idiot-syndrom” eller något liknande!

  Väldigt mycket globalis rättvisa hit och globalt ansvar dit… i uttalanden från talesperson och ansvariga för protesten i Göteborg. Inga av de personerna eller speciellt många av deltagarorganisationerna skulle kunna representera mig – för de är ovetande naiva medlöpare för elitens globala program, med den nya vidriga världsordningen.

  I ett stort dubbelsidigt reportage sa den ansvarige personen bakom protestarrangemanget på en eller två meningar “hela paketet”… som ord nummer fem, eller vad det nu var, kom “globalt” för första gången av ett antal gånger, och allt av det globala följde, inklusive “global uppvärmning”, eller om det var något liknande med “klimatet”. Det är banne mig helt pantat, och många låter sig utnyttjas. Genom att i sammanhanget av detta allvarliga Aurora-spektakel ha de flesta av de framträdande personerna och bland de som ska uppträda redan instigna i elitens program för den nya världsordningen, osv – så blir det hela ett kraftfullt evenemang för att gödsla elitens värdegrundsvapen och massa tänk om “alla tillsammans” – för att eliten just vill ha alla “jämlika”, ned under Grekland… DIEM25-grejen har vi just sett getts utrymme också i NV. Ena veckan går de i prideparad och nästa vecka går de i annan parad… – vem går mot att skydda egen och naturlig integritet, istället för att användas till att stärka de omstörtande krafternas agenda?

  “… med tal av bland andra Sven Wollter och Gudrun Schyman samt uppträdanden av artister som Nynningen och Mikael Wiehe.”

  Skam går på torra land – och vissa ser till att seriös protest mm inte ges kraft, genom att de själva utnyttjar ett arrangemang för att få synas lite bland vänstereliten.

 • Att Sverige vill köpa luftvärn har jag inget emot, dock vet vi att amerikanska system likt Patriot är svindyrt och dessutom inte speciellt bra.
  Under Irak kriget hade man under 10% träff mot Scudmissilerna och även om dagens Patriotsystemet är uppdaterat så är man likväl efter de flesta konkurenter.
  Som exempel har det ryska S-400 systemet 40 mils räckvidd och kommer upp i hastigheter kring 12 mach, siffror som konkurenterna bara kan drömma om.
  Natolandet Turkiet har beslutat om inköp av det ryska systemet och andra Natonärstående länder som Sydkorea och Saudiarabien vill också köpa S-400.

 • Att Sverige ska köpa nytt luftvärn för hög höjd har varit känt sedan 2 år tillbaka det är ingen hemlighet.
  Hade vi köpt luftvärn utan att dom hade prövats för svenska förhållanden hade det varit gnäll om det.

 • Det kanske är denna USA-övning som är anledningen till att Peter Hultqvist får sitta kvar, så att det går att sparka honom efter skrivna och för dyra upphandlingsavtal?!
  Använda honom som syndabock alltså.

 • Hur ska man övertyga folket om att de nya leksakerna behövs om man inte målar upp ett hot eller gör egna spår av miniubåtar från Nato, eller importerar jihadismen? Tanken på ett starkt totalförsvar kan absolut inte förklaras med helt vanligt förnuft, vekar det.

  Men det är klart att då blir diskussionen förmodligen besvärlig, en diskussion man inte vill ha, inga nya leksaker, men fokus på exakt det som har verklig betydelse vid ett eventuellt krig och inte på det dyra skräp som skjuts ned den första dagen.

  Svensk ledande militär framstår som kaninjägare på Gotland.
  https://www.youtube.com/watch?v=2TMUJbxNypE

 • Jag tycker absolut inte att NATO-trupper skall få befinna sig på svenskt territorium bara för att deras medlemsländer skall få sälja vapen till Sverige. Sälja vapen kan man göra i för ändamålet arrangerade sammanhang. Det är i mina ögon helt sjukt att USA skall spela Ryssland som vår huvudfiende för att vi skall träna krig mot dem åt USA, upprepar åt USA, för det är väl tanken med NATOs närvarande under övningen. Vi borde träna krig mot dem som hotar oss mest, dvs USA som hotar hela Europa med sin närvaro. Varför har vi inte ett eget försvar om vi är rädda för Ryssland? Är tanken den att vi skall tvingas in i NATO bakom ryggen på svenska folket för att vi skall tvingas till att vara beroende av USA och / eller EU.

 • Jag tycker att det är helt godkänt att Sverige skall köpa vapen men inte nödvändigvis av USA eller andra NATO-länder och absolut inte i hemlighet varför man kan misstänka att aktörerna går USAs eller andra främmande makters ärenden. Varför skulle inte svenska folket få känna till at man skall köpa vapen. Idag verkar det som att politik inte anses angå folket. Kan man misstänka att det är som en del tycker att politiker och myndighetsutövare gör sig skyldiga till högförräderi eller andra mot staten och folket riktade brott….

 • Lars Gyllenhaal (pro NATO) skriver en intressant artikel på Militärt.nu där han jämför Aurora 17 och Zapad 2017. I Gyllenhaals jämförelse är de ryska övningarna betydligt större i antal soldater räknat. I övrigt upprepar Gyllenhaal NATOs och Västs narrativ om Ryssland som det stora kontinuerliga hotet. Ingen oberoende kritik mot Väst, NATO eller USA finns på Militärt.nu.

  https://artiklar.militart.nu/b712db8d/6f950656-aurora-17

 • Jojo! – Nu kryper den ena sanningen efter den andra fram! – Här i Sverige – världens “hederligaste” land, där makten ännu en gång tycks försöka smita från att berätta verkligheten – om t ex projektet “Auroras” bakgrund!
  Får kanske Peter Hultqvist senare ut bonus för sin medverkan i ett strax kommande vapeninköp? – Hans mummel under intervjun – väckte starka misstankar att han hade mycket att dölja i sammanhanget!

  Hur är det då med Micael Bydéns roll i detta hemliga spel? – När “makten” i Sverige tycks försöka undan-hålla folket hela sanningen – för de vanliga undersåtarna, vilka betalar alla oss pålagda skatter och avgifter ?

  Vilka går det att lita på – när NU den ena skandalen efter den andra ändå läcker ut något allt eftersom, när någon av t ex misstag råkar försäga sig?

  Hur “Zapad 17” är Peter Hultqvist gällande Aurora 17 ? Vilken blir hans framtida bonus i sammanhanget?
  – För inte kan han förbli lottlös när rådande tumult väl lagt sig, samt stora vapenköp väl genomförts!

  Förmodligen är detta inte den sista skandalen vi medborgare får läsa om – i “det hederligaste av länder” – där alla strax börjar peka åt olika håll för att själv slippa behöva stå där rodnande med “skammen” …

 • Dessa pengar borde läggas på sjuka och pensionärer i stället. Om det blir krig hjälper inga testosteroninsatser alls. Rena slöseriet för att ovuxna skall leka krig.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *