Forskare kan ha hittat 5,7 miljoner år gamla “människospår” på Kreta

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 5 september 2017
- NewsVoice redaktion
Apmänniska - Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Apmänniska - Foto: T. Sassersson,   NewsVoice
Apmänniska – Foto: T. Sassersson, NewsVoice

Föreställningen att människans ursprung var i Afrika är i det närmaste etablerad, men nu kan forskare ha hittat 5,7 miljoner gamla fotavtryck på Kreta som kan tvinga paleontologer att skriva om människans historia. Kan vissa av våra äldsta förfäder ha varit européer?

Om de nya fynden får fäste kan människan ha utforskat Europa långt tidigare än tex “Lucy” av arten Australopithecus afarensis som man tror levde i Etiopien för 3,2 miljoner år sedan.

Professor Per Ahlberg från Uppsala universitet är en av forskarna bakom studien. Han bedömer att fotspåren på en sandig havsstrand eller floddelta som hittats i Trachilos på västra Kreta är människolika. Formen på Trachilos-fotspåren ger en indikation på att de tillhör en tidig hominin.

Forskning.se skriver:

“Med ungefär 5,7 miljoner år på nacken är de yngre än den äldsta kända hominen, Sahelanthropus från Tchad, och samtida med Orrorin från Kenya – men mer än en miljon år äldre än Ardipithecus ramidus med sina aplika fötter.

Det här motsäger hypotesen att senare homininer härstammar från Ardipithecus.

Vad gäller platsen så har, tills helt nyligen, alla tidigare upptäckta fossil som varit mer än 1,8 miljoner år gamla (åldern för de tidiga Homo-fossilen i Georgien) återfunnits i Afrika, vilket har lett de flesta forskare att dra slutsatsen att det var här gruppen utvecklades.

De nyupptäckta fotspåren på Kreta har dock med stor säkerhet daterats till sen miocentid och blev till för ungefär 5,7 miljoner år sedan.” 

Om nu forskarsamhället kommer att acceptera fossila fotspår som övertygande bevis för att det fanns homininer på Kreta under miocentid återstår att se, undrar Per Ahlberg.

Text: NewsVoice

Relaterat

Science Daily: Fossil footprints challenge established theories of human evolution

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice