Twitter-utmanaren Gab.ai riskerar att stängas ned

6
534
Gab.ai T-shirt med logo - Foto: Gab.ai
Gab.ai T-shirt med logo – Foto: Gab.ai

Det populära sociala nätverket Gab har fått mindre än en vecka på sig att flytta sin sajt till en annan domän, annars stängs man ner.

Gab.ai är adressen för Gab, som kommit att blivit ett alternativ till Twitter för den som vill undvika att bli censurerad.

Nu uppger det sociala nätverket att deras domänregistrar Asia Registry, som sköter domänen “.ai”, att Gab har brutit mot Australiens lagar, som inskränker yttrandefriheten, och att Gab har fem dagar på sig att flytta sin sajt till en annan domän innan man stängs ner. Asia Registry ägs i sin tur av australiska Instra Corporation, som sköter domäner som “.eu”, “.mobi”, “.us”, “.dk” “.cn”.

Nya Dagbladet valde nyligen att använda Gab och andra fria sociala medier som komplement till Facebook och Twitter.

Text: NyaDagbladet.se


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. Det här visar ett nytt ”kreativt” sätt att kväva ”second opinions” och yttrandefrihet, när sk ”registrarer” (domänföretag) försöker stänga hela sajter genom att återkräva domännamn.

  2. Det är verkligen skämmigt att kontrollerande media är så oerhört rädda för yttrandefrihet och gör sitt yttersta för tvinga in alla de kan i sin åsiktsfålla där en storlek skall passa alla!
    När människor tvingas till tystnad så växer hela tiden de lägre instinkterna då det blir en obalans, så i slutänden kan resultatet aldrig bli annat än dåligt.

  3. .bit kan kanske vara ett alternativ? Tror att det har smugit sig in ett fel i texten? .is är toppdomänen för Island som f.ö. inte ligger i Asien.

  4. Vad jag har förstått tanken är att flytta ut all mänsklig kommunikation och handlingar ut på nätet för att kontrollera dem i detalj. I den riktiga verkligheten skall inte finnas några emotioner, otillåtna aktiviteter eller ekonomiska alternativ. Det är bara början. Vänta tills chippningen sätter igång…

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här