Harriet Larsson: Nej Magdalena Andersson – Sverige går inte som tåget

publicerad 12 september 2017
- Harriet Larsson
Finansminister Magdalena Andersson (2017)

DEBATT. När finansminister Magdalena Andersson åter säger att Sverige går som tåget och har 40 miljarder från den tomma ladan att spendera, då blir undertecknad orolig för att baksmällan väntar om hörnet.

Text: Harriet Larsson, Harrietsblogg.se

Magdalena Andersson - Foto: Frankie Fouganthin - Wikimedia Commons
Magdalena Andersson – Foto: Frankie Fouganthin – Wikimedia Commons

Milton Friedman, nationalekonom och mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, har förklarat att det finns fyra sätt att spendera pengar på.

 1. Du kan spendera dina egna pengar på dig själv. När du gör det vakar du verkligen över det du gör, och försöker att få ut så mycket som möjligt för dina pengar.
 2. Du kan spendera dina egna pengar på någon annan. Till exempel när du köper en födelsedagspresent till någon. Då är du inte så noggrann med presentens innehåll, men mycket noggrann med kostnaden.
 3. Du kan spendera någon annans pengar på dig själv. Då kommer du garanterat ha en trevlig lunch!
 4. Du kan spendera någon annans pengar på någon annan. Då är du varken särskilt orolig över hur mycket pengar det handlar om, eller vad du får för dem.

Regeringens högsta prioritet är nu, att få medborgarnas tacksamhet inför valet nästa år. Långsiktighet och analys av konsekvenser är inget för Rosenbads politiker.


Jag kommer att tänka på Friedmans fjärde kategori, där staten glatt spenderar våra pengar till nya bidrag eller till ökning av gamla utan minsta framtidsoro.

Att förstärka samhällets grundläggande funktioner, som nu svajar betänkligt, får nu stå tillbaka för väljarmutor.

Varningar från Finanspolitiska rådet, IMF och Riksrevisionen om slöseri, hushållens höga skuldsättning och underskattning av offentliga utgifter verkar inte nå fram till finansdepartementet. Däremot verkar ministern var nöjd med riksbankens minusränta och obligationsköp, som mer eldar på en dopad ekonomi än kyler ner den.

Avdrag för fackavgift 2,7 miljarder, en karensdag i A-kassan försvinner, gratis kollektivtrafik för sommarlovslediga unga, ökat barnbidrag och en ny myndighet för arbetsmiljö är några exempel i kommande budget.

Priset tog nog avdraget för inköp av elcyklar, eftersom många kan tycka att det är tungt att cykla i uppförsbackar, konstaterade en nöjd Isabella Lövin, som här fick stadig mark under fötterna i sitt miljötänk.

Är det inte uppförsbackar med eget ansvar som många medborgare skulle behöva? Låga förväntningar och kravlöshet är inte solidaritet, utan det sociala arvets drivmedel. Bidrag ger mer incitament till fusk än till samhällets och individens tillväxt

Maslows hierarchy of needs
Maslows hierarchy of needs

Sänk skatterna!

Jag tänker på den amerikanske psykologen Abraham Maslows kända behovstrappa, som han presenterade i ett av sina verk redan 1943. Där våra fysiologiska, överlevnadsbehov utgör första trappsteget, som följs av trygghet, gemenskap, självkänsla och högst upp önskan om självförverkligande.


Jag skulle önska att politiker endast koncentrerade sig på de två nedersta trappstegen, där samhällskontraktet ligger, resten skall vi sköta själva utan bidrag och pekpinnar från makthavare. Förutsättning för detta är sänkt skatt!


Vuxna behöver inte subventionerad fritid, vare sig det gäller elcyklar, melodifestivaler, föreningsbidrag, kulturupplevelser eller livsval.

Acceptabelt är att hjälpa 5-10% av medborgare, som har det svårt, men i dag hjälper staten >50 % genom att utvecklat system av subventioner. Viktiga målgrupper gödslas, medan resurssvaga och utsatta medborgare, längst ner åderlåts.

Pengar har alltid inneburit makt och det är inget som politiker vill avstå från. De sitter i trygg gemenskap på de högsta trappstegen. Våra skattepengar ger dem självkänsla och självförverkligande genom utdelning av nya gåvor. Tyvärr upptäcker de alldeles för sent hur de nedersta trappstegen rämnar genom sin oansvariga politik.

Text: Harriet Larsson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jo det gör det visst det, för tåget går inte. Alltså går Sverige som tåget…Allt är ju relativt som sagt.

 • Ännu en klockren leverans av Harriet!

  Visst är det så: man måste kämpa för det goda i livet, det smakar bättre då!
  Att bara skyffla ut bidrag, särskilt utan motprestation, sänder ut helt fel signaler.
  Snacka om att locka till sig parasiter och arbetsskygga!

  Jag förutser en framtid där de som idag är barn och ungdomar insett att politiker är ett onödigt dödkött på samhällskroppen.
  Politiker kostar mest men bidrar med minst, vi behöver dem inte helt enkelt!

  Låt oss uthärda denna sista tid av galenskap, låt denna tid bli en läxa för generationer att komma.
  En framtid utan vare sig politiker eller organiserad religion, en framtid där andlighet och vetenskap har förenats i en respektfull symbios.

  Styrka&Sunt Förnuft ♡

 • Liknelsen mellan politik och tåg är inte så dum.
  Järnvägarna förfaller, tåg spårar ur eller står stilla p. g. a. fel.
  Förseningarna är många. Samtidigt talar politiker om höghastighetståg de inte har pengar till.

 • Bengt, du har nog också märkt att propagandan inför valet redan startat för 7-klövern anar redan att folket kommer att rösta på SD som kanske får över 30%. De kommer om valet går riktigt dåligt för de gamla partierna att skylla på valfusk och att Ryssland hackat det svenska valet efter känt maner från USA där “demokraterna” skyller valfiaskot på Ryssland trots att inga bevis framlagts. Dessutom har oberoende experter avfärdat demokraternas gnäll om rysk inblandning som snömos…det är väl bara svenska media som fortfarande kör med denna “fake news” i sina löjliga reportage. Det svenska valet är dessutom analogt dvs man räknar rösterna manuellt men det hindrar givetvis inte MSM och 7-klövern från att skylla sitt nederlag på Putins påhittade hackers.

 • VALEN AR HELT SAKERT RIGGADE AVEN I SVEDALA. FORVANAD ATT INTE FLER HAR FORSTATT DET ANNU? NWO IS COMING – TIME TO WAKE UP EVERYONE!

 • Sverige går som tåget med lånade pengar…tyvärr är det ett tåg som inte går för egen maskin utan utför ett ekonomiskt stup! Politikerna tänker inte längre än till nästa valomgång då man lovar guld och gröna skogar för att få sitta kvar vid köttgrytorna, hur det går för Sverige struntar man i…det finns alltid ett välbetalt “jobb” för den politiska maktens lakejer i Bryssel eller någon skum bank i USA. I värsta fall kan man ju bli landshövding och nöta ut saxar på heltid. Vänta bara när nästa lågkonjunktur kommer och räntorna stiger då kan vi snacka om “tomma lador” eller som i Sveriges fall med alla migranter, nerbrända lador.

 • Det är väl därför man skall beskatta sparandet på ISK. Det går så bra att vi beskattar lite till.
  Varje regering borde få utstå en revision och sedan ett utslag av ansvar likt vilken annan firma som helst, nu när t.o.m. stora delar Riksdagen i praktiken redan är privatiserad.

 • “Maktens institutioner har ett snyggt sätt att reproducera sig – det är nog en uppenbar sociologisk truism.” (Noam Chomsky, Att förstå makten, sidan 283)

 • Hopp om livet faktiskt när det går att så enkelt som Harriet Larsson förklarar vad makt och maktutövning i dagens Sverige handlar om.
  Det är tvivelsutan så att det måste finnas någon form av bokstavskombination för människor (varelser ?) som strävar efter politisk makt, även om det klart går utanför demokratins spelregler.
  Det är många av våra “folkvalda” som kommer att få “rött kort” under det val som närmar sig…

 • Håller med. Suverän sammanfattning. Människor måste ta större eget ansvar. Politikers klåfingrighet förvärrar mer än det hjälper, särskilt deras kortsiktiga tänkande, vilket inte är något bra sätt att styra ett land på.

 • Harriets sammanfattning är ett suveränt inlägg MOT hur bedrägligt alla våra politiker tycks agerar mot alla grundläggande principer om vad “riktig demokrati” istället skulle ha varit ….

  Bländverk och omtolkningar tycks vara det som ständigt skall gälla i dagens läge här i Sverige … oavsett vad politikerna än råkar heta … Magdalena, Stefan eller något annat ….

 • Den ständigt svällande statsapparaten är som en elak styvmor som hotar att kväva sina barn med sin enorma kroppshydda.

  Vi individer ska styras i varje liten detalj.

  Se här: Ett lagförslag om tvångsinjicering av sjukdomsframkallande vacciner!

  Se där: Ytterligare en ny myndighetskoloss startar sin ohämmade proliferation!

  Och se där: Mikrochip under huden för biofilms-bakterier och direkt-manipulation!

  Allt i syfte att öka kontrollen och styrningen av varje liten människa. Statlig detaljstyrning i hela Maslow-trappan!

  I detta föredrag av Edward Griffin avslöjas statligt förtryck, maskerat som omtanke:

  https://www.youtube.com/watch?v=lH59nzE0re4&t=1331s

  Lyssna på det! Det ger stor och livsviktig insikt. Vi måste reagera innan friheten tagits ifrån oss helt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *