Big Pharma förstår endast ett språk, pengarnas språk

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 september 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Big Pharma

Torbjörn Sassersson - Foto: Anna BöhlmarkREPLIK. Karin Meyer som är VD för Apotekarsocieteten har fått in en debattartikel i LäkemedelsVärlden rubricerad “Forskningsetik viktigt för fler aktörer än akademin”. NewsVoice kommenterar. Varför skulle kriminella läkemedelsbolag som varje år betalar miljardbelopp i böter ändra sig med etiska policys om inte ens böterna förändrar dem?

Karin Meyers syn på bedrägerierna inom forskningsvärlden och Big Pharma är något förmildrande. Hon efterlyser egentligen inga krafttag mot forskningsfusk, kommersiella bedrägerier inom industrin såsom, tagandet av mutor, bestickning, mörkning av biverkningar etc utan nämner enstaka försök att utreda, men att utreda kan etablissemanget syssla med under decennier utan att komma någon vart, i synnerhet om man utreder sig själva. Jag betraktar i sammanhanget Regeringen som en partner till industrin.

Karin Meyer anser att allmänhetens förtroende för forskningsetik är stor och hon väljer därmed att blunda inför det faktum att allmänhetens medvetenhet ökat väsentligt kring de mörka sidorna. Denna medvetenhet växer garanterat snabbare än industrins och forskningsamhällets förmåga att sluta fuska och bedra.

Meyer skriver:

“…det som är nytt är att industrin numera i tidigare fas går in i olika samarbeten med universitet och små forskningsbolag, antingen enskilt eller i större konsortium.”


Det kan naturligtvis vara alarmerande. Vi vet att industrins vinststrävan alltid överskuggat etiken så varför skulle organiserad brottslighet upphöra att vara brottslig när det finns miljarder att tjäna och miljardförluster att undvika?


AlmaNova.eu: Peter Götzsche berättar om industrin

Karin Meyer efterlyser förändringar, men ansatsen är vek:

Karin Meyer - 9 juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Karin Meyer – Foto: Anna Böhlmark, AlmaNova.eu

“Forskares rörlighet mellan akademi, hälso-och sjukvård och näringsliv ökar och är bra och kommer att berika forskningen och de olika aktörerna. Just därför är det så viktigt att forskningsetiken genomsyrar hela forskarsamhället, oavsett aktör, och inte stannar vid lagar och dokument vid landets universitet och högskolor.

För att detta ska bli verklighet måste ledningen hos alla forskningsaktörer ta ett ännu större ansvar. Förutom obligatoriska kurser i forskningsetik behövs andra insatser. Ledningarna i dessa organisationer bör ta ett än mer aktivt grepp kring frågan och i sitt ledarskap utveckla ett förhållningssätt som gör att frågan kontinuerligt diskuteras, vidareutvecklas, målsätts och följs upp.”

Dessa ord är mest vackra ord som från och till passerar dramat runt Big Pharma utan att en enda förändring skett under alla de år som passerat. Istället ökar intäkterna för BiG Pharma för varje år som går, intäkter som är möjliga för att industrins kriminalitet är så framgångsrik.

Big Pharma revenue 2001-2015
Revenue of the worldwide pharmaceutical market from 2001 to 2015 (in billion U.S. dollars)

Varför skulle kriminella läkemedelsbolag som varje år betalar miljardbelopp i böter ändra sig med etiska policys om inte ens böterna förändrar dem? Svaret är att de tjänar 10 gånger mer än vad de betalar i böter.


Vi kan vara säkra på att Big Pharma med en Landstingsvård som knähund kommer att fortsätta med att pumpa ut symptombehandlande kemiska preparat till patienterna med drivor av dödsoffer, läkemedels-, och vårdskadade ända till dess att kunskapen om hälsa, den konventionella vårdens misslyckanden och industrins metoder är kända hos en majoritet av befolkningen.

Swisha Sassersson valfri summaNär en större kritisk massa nåtts kommer den förändring som startade på 1990-talet i Sverige slå över helt till den genuina hälsans fördel. Så vad hände på 1990-talet? Enligt uppgifter från Landstingsvården började stora mängder av patientgrupper att överge den konventionella vården för att de fann att de istället blev botade inom den alternativa vården. Det skapade panik inom den kemtekniska vårdmaskinen och de anlitade PR-byråerna började bearbeta medier och politiker med att smutskasta alternativ vård, naturmedicin och privata hälsokliniker som botade allt från cancer till demens.

Text: Torbjörn Sassersson, hälsoskribent, naturvetare, PR-konsult på webben


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hur var det då med ämnet KM skriver om?Hur blev det med den enskilda forskaren, generaliseringarna och alla era pekpinnar?
  Om man inte ens vill tala om ämnet i diskussionstråden förlorar allt sin trovärdighet.

 • Herr Laarsen är min gamla chef och vi ses ibland över en kaffe. Han är lite av en dr Jäkel och mr Hyde. Laarsen blir som en sur bilist framför tangentbordet, och det är inte mycket att bry sig om. Han behöver bara en liten korrektion då och då. 🙂

 • Skjuter du inte över målet nu med dina rätt vågade påståenden Per Larssen? Vad vet du om huruvida TS har den karismatiska utstrålning som du verkar efterlysa? Har du träffat honom personligen? Även om han använder ett kraftfullt språk så är det inte för mycket eftersom sanningen är brutal i det här fallet. TS är en duktig och grävande skribent och journalist även om jag inte alltid håller med honom politiskt, och han lyckas få folk med sig för att han kämpar för en rättvis sak. Han har alltså visst framgång och dessutom vetskapen att han kämpar för vår planet och inget annat. Han hade kunnat leva mycket lugnare och mer lönande om han gick att muta eller köpa.

 • Paradigmskifte på gång, kolla in svenska Vicore Pharma. Nedan presentation från 4/5 2017 är informativ. Vicores läkemedelskandidat C21 stimulerar kroppens egna läkande förmåga och ser ut att kunna bota många obotliga sjukdomar. Ca 80 universitet runt om i världen forskar på C21 just nu.

  https://www.redeye.se/company/vicore-pharma-holding#videos

  http://vicorepharma.com/wp-content/uploads/2017/05/Vicore-Pharma_homepage.pdf

  http://vicorepharma.com/research/

 • Artikeln Karin Meyer skriver handlar om forskningsetik och Sverige som forskningsnation, detta kopplar KM ihop med allmänhetens förtroende för forskare och deras verksamhet. KM’s slutsats är att ledarskap och forskare har fokus på etik, obligatoriska kurser i forskningsetik föreslås som medel för att starka den svenska konkurrensen på forskningens världsmarknad.
  En människa kan göra kriminella handlingar, det finns alltså inga kriminella bolag. Att referera till “kriminella läkemedelsbolag” är ett nonsens påstående. Sedan funderar man, kan det vara så att Torbjörn Sassersson inte kan läsa en vanlig artikel? Förstå textens innehåll och målsättning? Kan det vara så att TS har blivit fullständigt indoktrinerad av sina egna villfarelser? Hans mentala immunsystem blockerar all form för verklighet och triggar igång alla hans spöken “Big Pharma”, Götzsche, alternativ vård och naturmedicin.
  TS må ha ett rikt inre liv men hans nebulösa psykoplasmer är helt ointressant i forskningsetiska sammanhang, han rabblar sina besvärjelser och en troende församling ger sina bifall, visserligen allt mer sällan och allt mer tveksamt, men de fortsätter envist att helga sina gamla spöken.
  En rimlig kritik av KM’s skrift, anser jag, är att hon bortser helt ifrån den enskilde forskaren och dennes passion för sin forskning. Den enskilde forskaren har inget värde alls för TS och där är en tydlig likhet mellan texterna av KM och TS.
  Vare sig KM eller TS kommer någonsin att få uppleva den passion, få insikt i den värld eller nå den omtyckthet som bara ett fåtal människor med den speciella skaparkraften kommer i åtnjutande av. Troligtvis är det därför de står på sina piedestaler och viftar med sina pekpinnar och annat nonsens.
  Ett rimligare sätt att stödja Svensk forskning är att se upp till de människor i Sverige som har förmågan och vågar ta chansen att ge sina liv till en forskargärning.

 • @Patrique

  De har försäkringar mot skadestånd. Det har t o m våra kommuner (jag har frågat kommunen jag bor i), och därför kan de strunta i tant Asta som har behövt duscha i fyra veckor. Blir de fällda så gäller det bara att ha betalat premien till försäkringsbolaget – och det gör ju skattebetalarna…

 • Många patienter känner till medicibolagens skumraskaffärrer men vill samtidigt lita på sin doktor, utan att inse att det är våra doktorer som ofta är helt grundlurade av bolagens vältrimmade försäljare, vilka i sin tur ofta är lurade av sin egen försöljningsledning som ser till att även dom bara får se positiva resultat, vältrimmade och masserade från studierna man genomfört. Bedrägerierna kommer direkt från ledningen, vilket gör Karin Meyers aninsglösa uttalande ovan ren löjligt: “…ledningen hos alla forskningsaktörer ta ett ännu större ansvar. Förutom obligatoriska kurser i forskningsetik behövs andra insatser. ” .
  Dags för Meyer att läsa Peter Götzsches bok för att förstå åtminstone en del av nuvarande korruption innan hon skriver mer i saken.

 • Angående per 16 Sep, 2017 at 10:12:

  Jag ber om ursäkt till Kalabrien, klistrade in fel kommentarsinformation. Det skulle vara “Patrique 15 Sep, 2017 at 14:09”.

 • Kalabrien 15 Sep, 2017 at 14:47

  Du har alltid samma lösning på alla problem – lägg skulden på de som är manipulerade och inte har någon överblick över vad det är som händer.

 • I kampen mellan Big Pharma och hälsan så har olika aktörer positionerat sig. Dagens Nyheter ställde sig förra sommaren på Big Pharmas sida. Riksrevisionsverket stod på medborgarnas sida mot Big Pharmas korruption. Detta belyses här: http://almanova.eu/guldspadar-till-sanningens-dodgravare/ Vår medverkan vid KUs möte där Riksrevisorerna svarade på DNs kritik var unikt. Här borde fler från alternativsverige uppmärksamma detta.
  Ingemar Ljungqvist, chefred AlmaNova

 • Böter?

  Vem är det som betalar vaccinen åt de svenska folket? Skattebetalarna förstås.

  Vem är det som betalar skadestånd till människor som lider av vaccinernas sk “bi”verkningar? Skattebetalarna förstås.

  Varför är det inte läkemedelsbolagen som betalar skadestånd till oss när deras vacciner slår sönder våra kroppar? Hade man lagt skadeståndet på dem så hade de blivit mer “etiska”, eftersom människors moral är knutna till tjockleken på deras plånböcker.

 • Bra artikel.

  Big Pharma är precis som Torbjörn skriver “organiserad brottslighet”, en maffia. Finns det någon här på NewsVoice som inte har förstått det ännu?

 • Torbjörn, det vore verkligen roligt om den köpta forskningen och de köpta “rådgivarna” vore hotade.
  Men först måste politikerna inse att de inte kan bli återvalda om de fortsätter att vara knähundar till experter som är köpta och styrda av medicinindustrin.
  “Läkemedelsindustri” är idag ett irrelevant propagandabegrepp eftersom industrins storsäljande preparat numera går ut på livstidsmedicinering, inte på att “läka”.

 • Varför skulle forskarna ändra sig och bli etiska om deras karriärer, arbete och löner är beroende av finansiering från Big Pharma?

  “Över 2000 professorer har svarat på Kalibers frågor om villkoren för den fria forskningen. Varannan känner sig i olika grad politiskt styrd. Var sjätte har etiska konflikter med sina finansiärer. Många ser sig som konsulter snarare än fria vetenskapsmän.”

  Sveriges Radio, Kaliber: Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=855121

 • Artikeln kan bara tolkas som försök till “Damage Control” för Karin Meyers eget skinn, karriär och framtid enär den Stora Allmänhetens eskalerande uppvaknande samt flertalet uppmärksammade avslöjande böcker i ämnet Den-Kriminella-Läkemedelsindustrin den senaste tiden, knappast kan ha ungått henne.

  Ett slags “vaccin” mot en annalkande orkan av otaliga negativt drabbades vrede kanske…..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *