LO Landin: Intelligenssnobbar kallas idag för kunskapsresistena populister

2
Lars Olof "LO" Landin - Foto: Kreaprenör
Lars Olof “LO” Landin – Foto: Kreaprenör

REPLIK. “Eftertanke är sannerligen inte tidens melodi i dagens digitala förvirring, läser jag i Dagens Nyheters kulturdel 24 september”, skriver LO) Landin, som fortsätter: “Idag kallar globalisternas redaktörer alla som har mot etablissemanget avvikande uppfattning om fred, frihet, miljö och hälsa för faktaresistenta populister”

Text: Lars-Olof (LO) Landin, ordförande i kunskapsalliansen Kreaprenör | Rättelse (kl 18.28): Repliken blev inte refuserad av DN

Björn Wiman, chefredaktör för DN Kultur, skriver i mitt tycke bra, när han skriver om svenskt och internationellt kulturliv. Jag minns särskilt det han skrev om Astrid Lindgren efter hennes död. Jag skrev då och berömde honom för hans fina beskrivning av Sveriges genom tiderna största barnboksförfattare och hennes verk. Astrid Lindgren använde sin position, som hon själv erövrat genom sitt långa författarskap, till att med framgång kämpa för barnens rätt i samhället och hon fick till och med den socialdemokratiska regeringen på fall i valet 1978 med sin vuxensaga Pomperipossa, som hon skrev, när hon upptäckt att hon betalade 102% i skatt. Sagan lästes upp av moderatledaren Gösta Bohman från Riksdagens talarstol.

Björn Wiman använder sin position som ledande kulturredaktör och det informationsföreträde Sveriges största dagstidning ger honom för att ideligen uttala bestämda åsikter också om det maktspelet i amerikansk politik och om klimathotet, områden han rimligen inte kan anses ha samma legitimitet att skriva om.

På sidan 2 i rubricerad kulturdel [“Ord kan vara som mycket små arsenikdoser” – “Skrattar man åt Sean Spicer förstår man inte hur farlig lögnen är i ett samhälle”] använder Björn Wiman berättelsen om en judisk lingvist och jämför president Trumps retorik med Hitlers. Han varnar oss andra, som inte förstår bättre, hur farliga Trumps lögner kan vara, utan att samtidigt nämna hur farliga Trumps motståndares lögner de facto redan har varit och som gjort USA till det land som startat flest krig de senaste 70 åren och bombat flera länder tillbaka till stenåldern. Och när Björn Wiman i vintras var i Sälen och tittade ut över de snöklädda slalombackarna från Högfjällshotellets fönster, passade han på att skriva en artikel i vilken han utan egen sakkunskap i ämnet förutser, att det inte kommer att finnas någon snö i Sälen om 50 år.


Nazisterna i Tyskland hatade ord som objektivitet och intelligens. De kallade oppositionella för intelligenssnobbar och objektivitetsfanatiker. Det förgiftade världen precis som arsenik, skriver Björn Wiman.


Samma dag och i samma kulturdel läser jag en artikel av Jack Werner, som fått stora journalistpriset för sina studier av den virala världen och vilka uttryck människors förtjusning över att ha rätt tar sig i denna nya, sköna värld. Vi älskar att se våra motståndare ha fel, skriver Jack Werner, och vi strävar efter symboler och berättelser, där detta uttrycks och skildras.

I dag kallar redaktörer och opinionsbildare, som ges informationsföreträde i radio, TV och i de stora dagstidningarna, inte de oppositionella för intelligenssnobbar, som under nazitiden. Nej i dag kallar globalisternas redaktörer alla som har mot etablissemanget avvikande uppfattning om fred, frihet, miljö och hälsa för faktaresistenta populister.

Om varje media och varje politiker dag efter dag, som nu sker, utan eftertanke och utan egna kunskaper upprepar samma negativa berättelser om samma personer och endast redovisar globalisternas syn på världshandeln, klimatet, livs- och läkemedel, fungerar det mycket riktigt precis som arsenik. Världen och människorna förgiftas och blir inte ett dugg bättre.

Text: Lars-Olof (LO) Landin, ordförande i kunskapsalliansen Kreaprenör

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Maj-Britt Bernhsvege
Maj-Britt Bernhsvege
Gäst
3 oktober 2017 kl 09:02

Så sant Bo Sonnsjö.
Fakta och saklighet försvinner i myndigheternas manipulationer. Svenska myndigheter tar sig friheten att ignorera personuppgiftslagen och lagrar felaktiga uppgifter som de använder som beslutsunderlag. Begär man eliminering av felaktigheter får man veta att de behövs i verksamheten.
Att fatta beslut på konstruerade omständigheter ger kling i statskassan. Den svenska modellen.

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
26 september 2017 kl 03:42

Har man sedan länge kunnat konstatera hur “makten” förhindrar att vanliga medborgare får deltaga i debatten, samt hur den hela tiden manipulerar alla “fakta” för sin egen kortsiktiga vinnings skull i längden – inser man raskt att nuvarande “hackordning” tycks gälla – där ledande politiker får styra “skutan” precis hur som helst – bara den inte sjunker just NU!
När gemene man ser hur manipulationen av fakta dagligen bara fortsätter, men hur och att den mycket nödvändiga debatten på alla sätt kvävs i sin linda – inser man raskt att nuvarande hantering inte i längden leder till någonting annat än en ren katastrof – för alla världens samtliga medborgare!