LO Landin: Intelligenssnobbar kallas idag för kunskapsresistena populister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 september 2017
- NewsVoice redaktion
Lars Olof "LO" Landin - Foto: Kreaprenör
Lars Olof "LO" Landin - Foto: Kreaprenör
Lars Olof ”LO” Landin – Foto: Kreaprenör

REPLIK. ”Eftertanke är sannerligen inte tidens melodi i dagens digitala förvirring, läser jag i Dagens Nyheters kulturdel 24 september”, skriver LO) Landin, som fortsätter: ”Idag kallar globalisternas redaktörer alla som har mot etablissemanget avvikande uppfattning om fred, frihet, miljö och hälsa för faktaresistenta populister”

Text: Lars-Olof (LO) Landin, ordförande i kunskapsalliansen Kreaprenör | Rättelse (kl 18.28): Repliken blev inte refuserad av DN

Björn Wiman, chefredaktör för DN Kultur, skriver i mitt tycke bra, när han skriver om svenskt och internationellt kulturliv. Jag minns särskilt det han skrev om Astrid Lindgren efter hennes död. Jag skrev då och berömde honom för hans fina beskrivning av Sveriges genom tiderna största barnboksförfattare och hennes verk. Astrid Lindgren använde sin position, som hon själv erövrat genom sitt långa författarskap, till att med framgång kämpa för barnens rätt i samhället och hon fick till och med den socialdemokratiska regeringen på fall i valet 1978 med sin vuxensaga Pomperipossa, som hon skrev, när hon upptäckt att hon betalade 102% i skatt. Sagan lästes upp av moderatledaren Gösta Bohman från Riksdagens talarstol.

Björn Wiman använder sin position som ledande kulturredaktör och det informationsföreträde Sveriges största dagstidning ger honom för att ideligen uttala bestämda åsikter också om det maktspelet i amerikansk politik och om klimathotet, områden han rimligen inte kan anses ha samma legitimitet att skriva om.

På sidan 2 i rubricerad kulturdel [”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser” – ”Skrattar man åt Sean Spicer förstår man inte hur farlig lögnen är i ett samhälle”] använder Björn Wiman berättelsen om en judisk lingvist och jämför president Trumps retorik med Hitlers. Han varnar oss andra, som inte förstår bättre, hur farliga Trumps lögner kan vara, utan att samtidigt nämna hur farliga Trumps motståndares lögner de facto redan har varit och som gjort USA till det land som startat flest krig de senaste 70 åren och bombat flera länder tillbaka till stenåldern. Och när Björn Wiman i vintras var i Sälen och tittade ut över de snöklädda slalombackarna från Högfjällshotellets fönster, passade han på att skriva en artikel i vilken han utan egen sakkunskap i ämnet förutser, att det inte kommer att finnas någon snö i Sälen om 50 år.


Nazisterna i Tyskland hatade ord som objektivitet och intelligens. De kallade oppositionella för intelligenssnobbar och objektivitetsfanatiker. Det förgiftade världen precis som arsenik, skriver Björn Wiman.


Samma dag och i samma kulturdel läser jag en artikel av Jack Werner, som fått stora journalistpriset för sina studier av den virala världen och vilka uttryck människors förtjusning över att ha rätt tar sig i denna nya, sköna värld. Vi älskar att se våra motståndare ha fel, skriver Jack Werner, och vi strävar efter symboler och berättelser, där detta uttrycks och skildras.

I dag kallar redaktörer och opinionsbildare, som ges informationsföreträde i radio, TV och i de stora dagstidningarna, inte de oppositionella för intelligenssnobbar, som under nazitiden. Nej i dag kallar globalisternas redaktörer alla som har mot etablissemanget avvikande uppfattning om fred, frihet, miljö och hälsa för faktaresistenta populister.

Om varje media och varje politiker dag efter dag, som nu sker, utan eftertanke och utan egna kunskaper upprepar samma negativa berättelser om samma personer och endast redovisar globalisternas syn på världshandeln, klimatet, livs- och läkemedel, fungerar det mycket riktigt precis som arsenik. Världen och människorna förgiftas och blir inte ett dugg bättre.

Text: Lars-Olof (LO) Landin, ordförande i kunskapsalliansen Kreaprenör


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq