USA:s försvarsminister: Massiv militär respons om Nordkorea attackerar

publicerad 3 september 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
James N. Mattis - Publikt foto: Monica King, US Army, Wikimedia Commons
James Mattis varnar Nordkorea
James Mattis varnar Nordkorea – Foto: CNN

Den amerikanska försvarsministern James Mattis har i ett publikt uttalande kraftigt varnat Nordkorea att om landet angriper USA eller någon allierad part kommer USA att besvara med en massiv militär respons. Att utplåna Nordkorea är inte aktuellt, men USA har inget problem att göra det, uppger Mattis.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Bild: James N. Mattis – Publikt foto: Monica King, US Army, Wikimedia Commons och skärmdump från CNN.com

James Mattis:

“Our commitment among the allies are ironclad”…

“Any threat to the United States or its territories, including Guam, or our allies will be met with a massive military response, a response both effective and overwhelming.” …

“We are not looking to the total annihilation of a country, namely North Korea, but as I said, we have many options to do so”. – CNN

Donald Trump har varnat att USA kan stoppa all handel som andra länder utför med Nordkorea. Trump har nu informerats om de olika scenarior och möjligheter som USA kan välja att iscensätta om en militär respons mot Nordkorea blir aktuell.

Susan Ritzén som skriver för DN har i sin analys konstaterat att USA:s antimissilsystem inte nått de kravnivåer som var förväntade. Endast hälften av de amerikanska missiler som skjutis av för att skjuta ned interkontinentala robotar har träffat sin mål.

Inte heller är det klart att USA:s cyberkrigsstrategier kan slå ut inkommande robotar mot tex USA:s fastland. Istället har Nordkorea blivit bättre på cyberförsvar.

Till och med möjligheterna för USA att direkt angripa Nordkorea är problematiska. Susan Ritzén skriver att den svåra otillgängliga terrängen och djupa tunnlar i Nordkorea uppges vara stora hinder. Direkta missilattacker mot Nordkoreas avfyrningsplatser skulle sannolikt inte slå ut alla robotbaser och robotarna flyttas dessutom runt i landet från och till. Nordkorea har även möjlighet att avfyra ICBM-robotar från ubåt.

Istället verkar utvecklingen peka på att det nu kommer att ske upprustningar bla i Sydkorea.

Rysslands och Kinas presidenter uppmanar till lugn.

“The two leaders agreed to stick to the goal of denuclearization on the Korean Peninsula and to maintain close communication and coordination to deal with the new situation”, uppger den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, skriver RT

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice