SLL-kryptering (https) skyddar dina internetbesök - Bild: Wikimedia Commons
SSL-kryptering (https) skyddar dina internetbesök – Bild: Wikimedia Commons

Igår implementerades så kallad SSL-kryptering på NewsVoice.se. Det betyder att all kommunikation mellan din webbläsare och NewsVoice.se är krypterad och i princip omöjlig att avlyssna. Saknas denna kryptering kan ditt lösenord vid inloggning plockas upp.

Tanken med att kryptera data mellan en webbplats och din dator är att ingen annan på internet ska kunna avlyssna ditt surfbeteende eller plocka upp ditt lösenord som kan kombineras med ditt användar-ID (ofta din e-postadress). Du kanske tex använder samma lösenord och ID på många webbplatser! Har någon på nätet sniffat upp dessa kan personen använda dessa inloggningsuppgifter för att komma in på dina andra konton på nätet.

Webbplatser med SSL-kryptering har webbadresser som börjar med https istället för http, där ”s” står för secure (säker uppkoppling).

Dagens Nyheter och Expressen saknar denna SSL-kryptering vid besök på webbplatserna, vilket du själv kan kontrollera. Om du däremot som medlem eller prenumerant loggar in på DN och Expressen använder tidningarna SSL-kryptering. Det betyder att varken DN eller expressen skyddar ditt surfbeteende, men de skyddar dina inloggningsuppgifter. Inte desto mindre får du en varning om du kontrollerar hur säker din uppkoppling är mot DN.se och Expressen.se. Se skärmdumpar nedan.

SSL-kryptering - Webbplatser med och utan kryptering den 27 sep 2017 - skärmdumpar
SSL-kryptering – Webbplatser med och utan kryptering den 27 sep 2017 – skärmdumpar

NewsVoice.se lika säker som RT.com

NewVoice hade tidigare inte heller SSL-kryptering, men sedan igår är det infört och när du surfar på NewsVoice.se är det lika säkert som att surfa på tex RT.com. Din surfintegritet ska skyddas, men det anser tydligen inte Bonniers DN och Expressen.

I och med att NewsVoice.se numera har SSL-kryptering ska du i fortsättningen slippa de varningsskyltar som tidigare emellanåt visats under besök på NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Du är en klippa Torbjörn. Tänka sig att NewsVoice n u är säkrare än dom stora tidningarna. Kan man inte talat om säkra och osäkra tidningar istället för Fake News? Nu kan du aktivera inloggningskrav också. Nu när alls anslutningarna där krypterade? Någon som kan Https här?

 2. Tack. Jag vill bara betona att om man som medlem eller prenumerant loggar in på DN och Expressen använder tidningarna SSL-kryptering. Men i övrigt är deras webbplatser osäkra enligt Google m fl.

 3. Hmm..
  Ledsen att få klä mig rollen som djävulens advokat och såklart att det är bra att det är krypterat men nu kanske man inte skall dra allt för stora växlar på vår gemensamma nätintegritet. Att jag läser på sajten, dvs domänamnet, newsvoice.se, skickas alltid i klartext över nätet och ännu mer graverande, i den mån man är orolig för sin integritet, så anropas både facebook-api:et, twitter och google analytics (m. fl) från i stort sett alla sidor som ligger på newsvoice.se.. rent krasst så vet nu bl a tre multinationella företag exakt vilka sidor som jag besökt på newsvoice.se..
  Så man kollar lite nyktert på så är sajten säkrare än den var tidigare gällande den information jag skickar vid exempelvis en inloggning eller när man kommenterar men i praktiken lika osäker som dn, expressen och RT när det gäller mitt surfbeteende.

 4. Visst Kalle, men det gäller i princip alla nättidningar och webbplatser och tidningar på internet.

  Vill man vara helt säker får man surfa via VPN-tunnel på hyrdator på ett internetcafé och man måste ha skärmmössa, solglasögon och betala i kassan med kontanter. När man är klar får man byta taxi tre gånger och simma över en flod under ytan innan man går in i lägenheten som man hyr via ett bulvanföretag.

 5. Du har helt rätt och det är just min poäng, jag vill inte att folk hamnar i villfarelsen att de skulle vara skyddade pga av att det använder en sajt med https

 6. Men SSL/https innebär att kommunikationen är krypterad och det har stor betydelse. Om man tex loggar in med ett lösenord via SSL/https så skickas inte lösenordet som klartext. Inte heller ditt ID/användarnamn/epostadress skickas som klartext. Sajter som inte har SSL/https tillåter alltså att lösenord/ID skickas i klartext.

  Definitionen lyder: ”Ett SSL-certifikat är ett certifikat som gör din webbplats säker. Medan själva SSL står för Secure Sockets Layer. Att din sida räknas som säker betyder att innehållet som skickas mellan webbservern och webbläsaren krypteras och en tredje part kan därför inte se denna information.”

  Därmed är denna diskussion klar.

  Redaktören

Comments are closed.