SLL-kryptering (https) skyddar dina internetbesök - Bild: Wikimedia Commons
SSL-kryptering (https) skyddar dina internetbesök – Bild: Wikimedia Commons

Igår implementerades så kallad SSL-kryptering på NewsVoice.se. Det betyder att all kommunikation mellan din webbläsare och NewsVoice.se är krypterad och i princip omöjlig att avlyssna. Saknas denna kryptering kan ditt lösenord vid inloggning plockas upp.

Tanken med att kryptera data mellan en webbplats och din dator är att ingen annan på internet ska kunna avlyssna ditt surfbeteende eller plocka upp ditt lösenord som kan kombineras med ditt användar-ID (ofta din e-postadress). Du kanske tex använder samma lösenord och ID på många webbplatser! Har någon på nätet sniffat upp dessa kan personen använda dessa inloggningsuppgifter för att komma in på dina andra konton på nätet.

Webbplatser med SSL-kryptering har webbadresser som börjar med https istället för http, där “s” står för secure (säker uppkoppling).

Dagens Nyheter och Expressen saknar denna SSL-kryptering vid besök på webbplatserna, vilket du själv kan kontrollera. Om du däremot som medlem eller prenumerant loggar in på DN och Expressen använder tidningarna SSL-kryptering. Det betyder att varken DN eller expressen skyddar ditt surfbeteende, men de skyddar dina inloggningsuppgifter. Inte desto mindre får du en varning om du kontrollerar hur säker din uppkoppling är mot DN.se och Expressen.se. Se skärmdumpar nedan.

SSL-kryptering - Webbplatser med och utan kryptering den 27 sep 2017 - skärmdumpar
SSL-kryptering – Webbplatser med och utan kryptering den 27 sep 2017 – skärmdumpar

NewsVoice.se lika säker som RT.com

NewVoice hade tidigare inte heller SSL-kryptering, men sedan igår är det infört och när du surfar på NewsVoice.se är det lika säkert som att surfa på tex RT.com. Din surfintegritet ska skyddas, men det anser tydligen inte Bonniers DN och Expressen.

I och med att NewsVoice.se numera har SSL-kryptering ska du i fortsättningen slippa de varningsskyltar som tidigare emellanåt visats under besök på NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Sigge Johansson
Sigge Johansson(@sigge-johansson)
27 september 2017 kl 10:28

Tack för det, TS.

Och samtidigt lärde man sig ngt nytt….

Conny Lundberg
Gäst
27 september 2017 kl 10:48

Bra fixat, Torbjörn!

Julius
Julius(@gyula)
27 september 2017 kl 12:33

Mycket bra Torbjörn och tack för det..

Mayne Sundewall Hopkins
Mayne Sundewall Hopkins(@mayne-sundewall-hopkins)
27 september 2017 kl 13:43

Bravo Torbjörn!

Erik Forsman
Erik Forsman
Gäst
27 september 2017 kl 19:10

Du är en klippa Torbjörn. Tänka sig att NewsVoice n u är säkrare än dom stora tidningarna. Kan man inte talat om säkra och osäkra tidningar istället för Fake News? Nu kan du aktivera inloggningskrav också. Nu när alls anslutningarna där krypterade? Någon som kan Https här?

Kalle
Kalle(@kalle)
29 september 2017 kl 23:56

Hmm..
Ledsen att få klä mig rollen som djävulens advokat och såklart att det är bra att det är krypterat men nu kanske man inte skall dra allt för stora växlar på vår gemensamma nätintegritet. Att jag läser på sajten, dvs domänamnet, newsvoice.se, skickas alltid i klartext över nätet och ännu mer graverande, i den mån man är orolig för sin integritet, så anropas både facebook-api:et, twitter och google analytics (m. fl) från i stort sett alla sidor som ligger på newsvoice.se.. rent krasst så vet nu bl a tre multinationella företag exakt vilka sidor som jag besökt på newsvoice.se..
Så man kollar lite nyktert på så är sajten säkrare än den var tidigare gällande den information jag skickar vid exempelvis en inloggning eller när man kommenterar men i praktiken lika osäker som dn, expressen och RT när det gäller mitt surfbeteende.

Kalle
Kalle(@kalle)
30 september 2017 kl 15:52

Du har helt rätt och det är just min poäng, jag vill inte att folk hamnar i villfarelsen att de skulle vara skyddade pga av att det använder en sajt med https