NewsVoice.se är en säker webbplats till skillnad från DN.se och Expressen.se

publicerad 27 september 2017
- Torbjörn Sassersson red.
SLL-kryptering (https) skyddar dina internetbesök - Bild: Wikimedia Commons
SSL-kryptering (https) skyddar dina internetbesök – Bild: Wikimedia Commons

Igår implementerades så kallad SSL-kryptering på NewsVoice.se. Det betyder att all kommunikation mellan din webbläsare och NewsVoice.se är krypterad och i princip omöjlig att avlyssna. Saknas denna kryptering kan ditt lösenord vid inloggning plockas upp.

Tanken med att kryptera data mellan en webbplats och din dator är att ingen annan på internet ska kunna avlyssna ditt surfbeteende eller plocka upp ditt lösenord som kan kombineras med ditt användar-ID (ofta din e-postadress). Du kanske tex använder samma lösenord och ID på många webbplatser! Har någon på nätet sniffat upp dessa kan personen använda dessa inloggningsuppgifter för att komma in på dina andra konton på nätet.

Webbplatser med SSL-kryptering har webbadresser som börjar med https istället för http, där “s” står för secure (säker uppkoppling).

Dagens Nyheter och Expressen saknar denna SSL-kryptering vid besök på webbplatserna, vilket du själv kan kontrollera. Om du däremot som medlem eller prenumerant loggar in på DN och Expressen använder tidningarna SSL-kryptering. Det betyder att varken DN eller expressen skyddar ditt surfbeteende, men de skyddar dina inloggningsuppgifter. Inte desto mindre får du en varning om du kontrollerar hur säker din uppkoppling är mot DN.se och Expressen.se. Se skärmdumpar nedan.

SSL-kryptering - Webbplatser med och utan kryptering den 27 sep 2017 - skärmdumpar
SSL-kryptering – Webbplatser med och utan kryptering den 27 sep 2017 – skärmdumpar

NewsVoice.se lika säker som RT.com

NewVoice hade tidigare inte heller SSL-kryptering, men sedan igår är det infört och när du surfar på NewsVoice.se är det lika säkert som att surfa på tex RT.com. Din surfintegritet ska skyddas, men det anser tydligen inte Bonniers DN och Expressen.

I och med att NewsVoice.se numera har SSL-kryptering ska du i fortsättningen slippa de varningsskyltar som tidigare emellanåt visats under besök på NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice