Så kan du sänka blodtrycket – 5 saker att tänka på

2
Så kan du sänka blodtrycket - Bild från TV-helse.se
Så kan du sänka blodtrycket – Bild från TV-helse.se

Birthe StorakerDet finns flera livsstilsmetoder för att sänka blodtrycket. TV Helse sammanställer en översikt på fem möjliga förändringar som du kan göra. Den första är den viktigaste, att avlägsna den vanligaste orsaken till högt blodtryck, ett för stort intag av kolhydrater. 

Text: Birthe Storaker

1. Bota dina värlfärdssjukdomar

Högt blodtryck är ofta beroende av ett så kallat metabolt syndrom, speciellt hos personer med en viss typ av fetma. Du kan få mycket goda hälsomässiga fördelar av att reducera intaget av kolhydrater. Många studier visar att kost med färre kolhydrater ger ett förbättrat blodtryck och större förbättringar än vid annan typ av kost. Som bonus leder denna kunskap vanligtvis även till en viktminskning och förbättrad blodsockernivå.

2. Salt leder inte till sjukdom och död

Att inta mindre salt kan sänka ditt blodtryck lite, men enligt studier är långtidseffekten minimal, bara 1 mmHg lägre blodtryck i genomsnitt.


Idag finns inga bevis för att mindre salt i maten påverkar risken för sjukdom och död. Det visar en stor genomgång av all forskning på fältet. Det är därför tveksamt om du blir friskare av att äta mindre salt.


Källa: Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease

Mycket av saltet vi får i oss genom kosten kommer från snabbmat, färdiga rätter och bröd. Om vi undviker att äta den typen av mat minskar saltintaget automatiskt.

Läs resten av artikeln på TV Helse

OBS. Detta är inte reklam eller en “advertorial”. NewsVoice har ett mediasamarbete med TV Helse. Alla artiklar är gratis att läsa och artiklarna på TV Helse innehåller inga reklamlänkar.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
26 september 2017 kl 20:40

Alldeles sant, därtill kan sägas att måttlig men regelbunden motion bidrar. Problemet är sedan att kommer ifrån sin medicinering. För detta måste man 1. ändra det inre mantra som doktorn har implanterat, att man kommer att dö i förtid. Man skulle då fråga, hur många år garanterar läkaren att man överlever när man tar medicinen. 2. de flesta blodtryck sänkande mediciner påverkar vårt system på ett sådant sätt att man bara måste trappa ned medicinerna långsam (ibland månader eller längre) när man genomför en sänkning på naturlig väg. Dessa mediciner påverkar kroppen som knark och kan i abstinens fasen få blodtrycket att svänga rejält. Det viktigaste är , när man har bestämt sig för den naturliga vägen att verkligen genomför den konsekvent.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
20 september 2017 kl 09:07

OBS. Denna artikel är inte reklam eller en “advertorial”. NewsVoice har ett mediasamarbete med TV Helse. Alla artiklar är gratis att läsa och artiklarna på TV Helse innehåller inga reklamlänkar.