Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Så kan du sänka blodtrycket – 5 saker att tänka på

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 september 2017
- NewsVoice redaktion
Så kan du sänka blodtrycket - Bild från TV-helse.se
Så kan du sänka blodtrycket - Bild från TV-helse.se
Så kan du sänka blodtrycket – Bild från TV-helse.se

Birthe StorakerDet finns flera livsstilsmetoder för att sänka blodtrycket. TV Helse sammanställer en översikt på fem möjliga förändringar som du kan göra. Den första är den viktigaste, att avlägsna den vanligaste orsaken till högt blodtryck, ett för stort intag av kolhydrater. 

Text: Birthe Storaker

1. Bota dina värlfärdssjukdomar

Högt blodtryck är ofta beroende av ett så kallat metabolt syndrom, speciellt hos personer med en viss typ av fetma. Du kan få mycket goda hälsomässiga fördelar av att reducera intaget av kolhydrater. Många studier visar att kost med färre kolhydrater ger ett förbättrat blodtryck och större förbättringar än vid annan typ av kost. Som bonus leder denna kunskap vanligtvis även till en viktminskning och förbättrad blodsockernivå.

2. Salt leder inte till sjukdom och död

Att inta mindre salt kan sänka ditt blodtryck lite, men enligt studier är långtidseffekten minimal, bara 1 mmHg lägre blodtryck i genomsnitt.


Idag finns inga bevis för att mindre salt i maten påverkar risken för sjukdom och död. Det visar en stor genomgång av all forskning på fältet. Det är därför tveksamt om du blir friskare av att äta mindre salt.


Källa: Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease

Mycket av saltet vi får i oss genom kosten kommer från snabbmat, färdiga rätter och bröd. Om vi undviker att äta den typen av mat minskar saltintaget automatiskt.

Läs resten av artikeln på TV Helse

OBS. Detta är inte reklam eller en “advertorial”. NewsVoice har ett mediasamarbete med TV Helse. Alla artiklar är gratis att läsa och artiklarna på TV Helse innehåller inga reklamlänkar.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: blodtrycket