SVT vill inte publicera dokumentär om CIA och psykologisk krigföring i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 september 2017
- NewsVoice redaktion
Mathias Mossberg - Foto: Arte.tv

DEBATT. En tysk dokumentär visad på Arte.tv som kopplar samman CIA, säkerhetspolitik, psykologisk krigföring, ubåtskränkningar och mordet på Olof Palme stoppades av SVT. NewsVoice publicerar en debattartikel skriven av några utredningsexperter som ifrågasätter mörkläggningen. Vi lägger även ut SVT:s replik. Ovan finns ett utdrag från den stoppade dokumentären.

NewsVoice publicerar artiklarna nedan utan att ha bett om tillstånd eftersom de har stort allmänintresse och eftersom SvD inte tillåter experter, inblandade, vittnen och allmänheten att få kommentera och skapa klarhet. / Redaktören

Uppdatering 27 sep 2018: YouTube varnade att den tyska dokumentären som visats via NewsVoice kanal var upphovsrättsskyddad. Vi valde därför att radera videon från YouTube. 


DEBATTARTIKEL

”Varför mörklägger SVT om ubåtarna?”

SVT mörklägger en tysk dokumentär om Reagans psykologiska krigföring och CIA:s inblandning i Sverige. “Vad är det som tyskar, fransmän och danskar tål att se, men inte svenskar?” Det skriver Anders Björnsson, Anders Hasselbohm, Mathias Mossberg och Sune Olofson. [Ingress av NewsVoice]

Artikeln har tidigare publicerats i SvD

I maj 2015 visade den fransk-tyska tv-kanalen Arte ett tv-program om Reagans psykologiska krigföring under det kalla kriget. Programmet var gjort av den tyske journalisten Dirk Pohlmann, och handlade till stor del om 1980-talets ubåtshändelser i Sverige.

Programmet visades sedan en gång till under 2015 i Frankrike och Tyskland av Arte, och sedan, i en omarbetad version, av ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen, Tysklands näst största kanal) två gånger; 2016 och sommaren 2017. Det har också visats på dansk tv (DRK) 2016 och 2017: ”Ronald Reagans hemmelige krig”.

SVT köpte in programmet och lät översätta det till svenska. SVT:s Axel Arnö meddelade på förfrågan att man avsåg att sända det ”efter sommaren” 2016. Enligt uppgift var avsikten att låta det följas av en kritisk kommentar av företrädare för Försvarsmaktens etablerade linje i ubåtsfrågan. Nu har SVT dock beslutat att inte sända programmet, och SVT:s Lars Säfström hänvisar till att det ”innehåller alltför många obekräftade påståenden”.

Vad är det då i detta program som är så känsligt att det inte tål att visas för det svenska folket? Trots att det visats för åttio miljoner tyskar, femtio miljoner fransmän och fem miljoner danskar?

Kan det vara så att i programmet intervjuas både den amerikanske marinministern från 80-talet, John Lehman, och biträdande marinchefen från samma tid, amiralen Ace Lyons, och att dessa två uttalar sig på ett sätt som tycks bekräfta att USA låg bakom en stor del av de ubåts­intrång som skedde i Sverige ­under 80-talet? Att problemet alltså inte är obekräftade påståenden, utan just bekräftande utsagor av dem som låg bakom?

Kan det vara så att detta förhållande, det vill säga att det var väst och inte öst som utförde merparten av provokationerna i svenska vatten, inklusive i Hårsfjärden, inte bör diskuteras vidare, att Försvarsmaktens ”sanning”, att det var sovjetiska ubåtar, ska upphöjas till en Svensk Nationalmyt som inte får ifrågasättas?

Att Försvarsmakten och dess representanter från tiden fort­sätter att upprätthålla denna myt är uppenbart. Att de därvidlag får direkt och indirekt stöd av de ­stora borgerliga tidningarna är lika uppenbart. Men ska verkligen public service-företaget SVT bidra till mörkläggning av fakta och uttalanden som strider mot denna myt? Och varför undanhåller SVT tittarna möjligheten att själva bilda sig en uppfattning? Det var ju här allting ägde rum.

Eller var är det skon klämmer, SVT? Vad är det som tyskar, fransmän och danskar tål att se, men inte svenskar?

Text: Anders Björnsson (publicist och historiker med en bakgrund i Sveriges Radios vetenskapsredaktion), Anders Hasselbohm (journalist och författare till boken ”Ubåtshotet”), Mathias Mossberg (fd ambassadör och huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning), Sune Olofson (försvarsreporter och debattredaktör vid SvD 1981–2009)


Axel Arnö - Foto: Per Westergard, Vetenskapsjournalisterna.se
Axel Arnö – Foto, med tillstånd att publicera av: Per Westergård, Vetenskapsjournalisterna.se

SVT REPLIKERAR

SVT: Filmen lever inte upp till våra krav

Det är självklart att diskussionen om ubåtarna ska fortsätta. Men den ska föras utifrån verifierbara fakta och inte insinuationer och halvsanningar, skriver Axel Arnö, SVT, i en replik.

Artikeln har tidigare publicerats i SvD

Det är riktigt att SVT har haft planer på att sända Dirk Pohlmanns film om Ronald Reagans hemliga sabotagebyrå. Vi ryggar inte för kontroversiella fakta och har inte för vana att ge efter för påtryckningar. SVT har också sänt en lång rad reportage om ubåtskränkningarna, till exempel i Uppdrag granskning hösten 2007. Redan då hävdades att inkräktaren i Hårsfjärden sannolikt var från väst.

Till skillnad från vad Björnsson & co hävdar (13/7) finns inga nya uppgifter i Pohlmanns film. Ingen bekräftar rakt ut att USA låg bakom intrången. Inga nya fakta presenteras. Trots det drar Pohlmann slutsatsen att kränkningarna var en del i Ronald Reagans psykologiska krigföring. CIA låg bakom U137. Nato gick in i Hårsfjärden för att sabotera Olof Palmes utrikespolitik. Och Palme mördades för att han ville skapa en bättre relation till Sovjetunionen.

Det är självklart att diskussionen om ubåtarna ska fortsätta. Men den ska föras utifrån verifierbara fakta och inte insinuationer och halvsanningar. Pohlmanns film må ha visats i Tyskland och Danmark, men den lever inte upp till SVT:s publicistiska krav.

Det är där skon klämmer.

Text: Axel Arnö (projektledare, SVT Dokumentär)


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag tror att en bidragande orsak till det politiska myglet i Sverige är att Svenskarna inte vill vara med i NATO och liknande till skillnad från Danmark och Norge. Då försöker man som jag ser det påverka opinionen genom falska eller dimmiga påståenden som kopplas ihop med svenska folket felaktiga slutledningar av det påstådda.
  T. ex Myndighetsperson x1 säger att vi har utlänska agenter i Sverige men man vill inte tala om varifrån de kommer. Person x2 säger att främmande ubåtar kränker territorialvattnet men man vill inte nämna nationalitet. Person x3 säger att det förekommer utländska IT-brott mot Sverige men man nämner inte vilka som ligger bakom. Varför överhuvudtaget nämna något om man inte vill ge klartecken om vad det gäller? Kanske för att myndighetspersoner vill skapa otillåten opinion i en viss riktning. Detta i kombination med annan propaganda och falska så kallade expertkällor leder till avsiktliga misstankar eller oro om att det är Ryssland som ligger bakom. Naturligtvis ligger Ryssland bakom en del men de gör alla andra också inklusive vårt egets land agerande i andra länder. Det tillhör liksom spelet.

 • Håller med, vad är Rysk propaganda det enda jag vet om det nu är Rysk propaganda är att Homosexuella ska hålla sin sexualitet för sig själva och inte stå och basunera ut sin läggning överallt.
  Sen vet jag ingenting om Rysk propaganda men massor om Amerikansk propaganda där man bland annat ska stå och skrika överallt om sin sexuella läggning och vad Amerikanare sysslar med i sina sovrum med sina grannar och kleti och pleti och mycket mycket mer så det storknar i halsen, glups.

 • Apropå rysk propaganda. Det enda jag vet med säkerhet är att jag har aldrig hört någon rysk propaganda. Man hör bara hela tiden amerikansk propaganda om att akta sig för Ryssland. Sen hör man olika propaganda från svenska myndigheter om olika kränkningar, spionage ,sabotagerisk mm som inte avslöjar från vem det kommer. Detta i kombination med olika privata förståsigpåare gör att svenska folket direkt kopplar ihop allt det här med Ryssland. , vilket skall tvinga in Sverige i NATO och annat på grund av rädsla. Sen har vi samarbetet inom nordiska länderna, där tre av fem har kopplingar till NATO eller USA på olika sätt. Det innebär att om vi förbinder oss att samarbeta med våra grannar kommer i vi i förlängningen att bli tvungna att hjälpa Nato direkt eller indirekt genom deras medlemsländer. Mycket farligt. Jag vet inte om det här är medveten politik från de våra eller om det är ett sammanträffande men jag tycker att det liknar intelligent strategi.

 • Denna artikel inleds med följande ord:

  “DEBATT. En tysk dokumentär visad på Arte.tv som kopplar samman CIA, säkerhetspolitik, psykologisk krigföring, ubåtskränkningar och mordet på Olof Palme stoppades av SVT.”

  Arte.tv var länge min favoritkanal på TV. Där presenterades den ena sanningen efter den andra. Tyvärr förändrades allt 2018.

  Det året, 2018, hittar vi följande person på Bilderberg-gruppens deltagarlista:

  Patino, Bruno (FRA), Chief Content Officer, Arte France TV

  Här är intressant läsning om Bilderberg-gruppen från 2018:

  https://smallcaps.com.au/bilderberg-group-2018-worlds-power-elite-business-politics-turin/
  (Bilderberg Group 2018: the world’s power elite of business and politics gather in Turin behind closed doors)

  Nu är Arte.tv nästan lika mycket PRAVDA-TV som SVT och TV4 och andra storbanks-kontrollerade “dumburks”-kanaler, enligt mitt förmenande, tyvärr…

 • Sveriges enorma skärgårdar är utmärkta platser att placera kärnvapenbärande ubåtar i, därför att vattnet är svårt att spana i även med modern teknik. Därför har USA ett stort intresse i att kolla upp vilka vikar som kan vara lämpliga för ryska ubåtar att gömma sig i och givetvis att förbereda samarbete med den svenska marinen för att hjälpa oss med att omedelbart slå ut ryska ubåtar som försöker utnyttja vårt territorium. Sådan förberedelser är helt OK även om Sverige har sagt sig vilja vara NEUTRALA I FÖRHÅLLANDE TILL KRIGFÖRANDE PARTER! OBS inget land är “neutralt” i fredstid och därför är alla de anklagelser helt felaktiga som vänstern ofta riktar mot Sverige – att vårt land skulle ha brutet mot den s k “NEUTRALITETSPOLITIKEN”. I fred finns ingen neutralitet, detta är elementärt.

 • Det har inte blivit bättre direkt sedan Sverige anslöts till StratCom …
  Man varnar ständigt för den farliga ryska propagandan – men har någon någonsin hört någon nämna amerikansk propaganda som ett hot?
  Hur många procent av de program som SVT sänder är angloamerikanska?
  Hur många engelska eller amerikanska filmer fyller inte TV-utbudet varje kväll?
  Vi vet att av de största åtta mediernas utrikesrapportering så handlar över 21% om USA, men vem har kollat hur många av de filmer som SVT sänder som har finansierats av CIA eller US-army? Hur många av dem har inte tvingats “korrigera” sina manus för att få stöd från dessa? Skulle dessa organisationer lägga pengar i Hollywoodfilm om det inte handlade om propaganda?
  Chomsky förklarade att ett antal Hollywoodfilmer stod överst på listan över tolv saker som USA skulle driva igenom när de år 2000 skulle återuppta handelsförbindelser med Kina. Det lär inte vara en slump.
  Men det är elefanten i vardagsrummet som ingen talar om när det gäller propaganda.

  Varför är det ingen som diskuterar vilka värderingar som sprids via underhållningsindustrin? Delar vi svenskar den amerikanska synen på sexualitet, dödsstraff, äktenskapet, Gud, homosexualitet, rikedom et cetera?
  Jag skulle säga nej, men trots det så är det ingen annan som varnar för den amerikanska kulturimperialismen – men islamofober varnar för att muslimers kultur kommer att ta över …

  Nej, SVT är förlorade – de har reducerats till en ren propagandakanal á la Pravda.

 • Noam Chomsky:

  “Kom ihåg att medierna har två grundläggande funktioner. En är att indoktrinera eliterna, att se till att de har rätt idéer och förstår att tjäna makten. Normalt är ju eliterna den mest indoktrinerade delen av ett samhälle, för det är de som utsätts för den mesta propagandan och faktiskt deltar i beslutsprocessen. För dem har man New York Times och Washington Post och Wall Street Journal och andra.
  Men det finns också massmedier vars huvudfunktion är att klara resten av befolkningen – att marginalisera och eliminera den så att den inte blandar sig i beslutsfattandet. Och den press som är utformad för det ändamålet är inte New York Times och Washington Post, det är soffprogram på teve och National Enquirer och sex och våld och spädbarn med tre huvuden och fotboll, allt sådant.”

  (ATT FÖRSTÅ MAKTEN, sid. 157-158)

 • Klockren propaganda/censur av statstelevisionen.

  Leif här ovanför sa det bra om den dumma förklaringen Svt gav –
  Citat:
  “Resonemanget Axel A för håller naturligtvis inte vid en närmare granskning
  Med samma kritiska inställning applicerad på övriga program skulle det bli rätt svart i rutan”

 • Re: Martin och valsamverkanspartiet.
  Intressant naturligtvis. Men en norrman Hans Jørgen Lysglimt Johansen är riktigt intressant.
  Ingrid & Konrad har intervjuat honom om hans nya parti som är helt annorlunda o riktigt intressant.
  https://www.youtube.com/watch?v=cUOvncYgbIM
  Precis som i Norge är partipolitik en död fisk som följer med den ström som medierna skapar.
  Lyssna på podden o fundera hur det skulle kunna applicerad på svensk “politik”.
  Orkar du inte lyssna så googla, finns rätt många artiklar om hans parti. Dock har jag inte sett
  något i MSM.

 • Nästan alla ni som är här skriver och kommenterar så bra. Det är ett sant nöje att läsa era alster.
  SVT:s ledning och journalister lyder uppenbarligen den nuvarande krigshetsande kortsiktiga partiska politiska agendan. Det är märkligt. Jag är besviken och förvånad. Varför? Vet de inte vad som står på spel? Det kan gå riktigt illa.

  Å visst ska vi snacka! Snacka är bra så att man vet vad som pågår och vad som bör göras, men sen ska man organisera motståndet och handla effektivt också!

  Det håller inte att harva under 4%-spärren i Kommunistiska partiet eller något annat fredligt parti och det håller inte med manifestationer som aldrig syns i medierna eller bara marscherar förbi shoppingfanatiker på stan med en dålig megafon och ett gäng slashasar med tatueringar i nyllet. Vi måste väcka folket, en efter en, tillsammans på ett sätt som folket kan ta till sig!

  Så, oavsett vad du röstat på förut, välkommen till Valsamverkanspartiet, och rösta nu på någon av de kandidater som vill ställa upp i valet 2018, kandidater i partier som vågar valsamverka och komma förbi 4% så att vi kan förändra politiken!

  Sverige kan bli neutralt igen, om folkviljan respekteras. Vi kan återupprätta ett totalförsvar som skapar stabilitet och trygghet och det är bra för alla parter, inkl. för de girigbukar i slips som är kopplade till militärindustrin, för blir det krig så blir det ingenting kvar för dem heller.

  Denna gång sitter vi alla i samma båt och det är därför jag är så förvånad att SVT handlat som de gjort m.a.p. denna lilla dokumentär. De kan ju alltid ta in någon politisk agenda-journalist och dementera uppgifter efter sändningen om de vill det.

 • Morgan, sådant bör falla under allmänt åtal. I så fall, räcker det med ett brev till åklagarmyndigheten? Finns det i Sverige, där “Ombudsman” verkar ha skapats, någon “mediombudsman” som t.ex ser till att vinklade artiklar och information leder till anmärkningar och åtminstone grå-listning i offentlig publikation? Beträffande SVT verkar det krävas en ordentlig utrensning!

 • “Diskussionen om ubåtarna ska fortsätta.
  Men den ska föras utifrån verifierbara fakta och inte insinuationer och halvsanningar. ”

  Jag väntar fortfarande på verifierbara fakta på att det var Rysslands ubåtar som siktades längs den Svenska kusten!

 • NewsVoice återinför nu kravet på att man uppger sin identitet för att kunna kommentera här. Skriv alltså ut ditt riktiga för- och efternamn och en fungerande epostadress så att NewsVoice kan kontakta dig vid behov för att säkerställa att du inte arbetar för en byrå eller intresseförening med uppdrag att misskreditera personer, rörelser eller organisationer.

  Den som uppger en falsk identitet eller en falsk e-postadress riskerar att få sina kommentarer raderade.

  Det känns både löjligt och nödvändigt att göra så här för att vi ska säkerställa en god debatt på lika villkor och med transparens.

  /Redaktören

 • Det skulle vara roligt att veta vilket tryck USA har på Sverige, svenska politiker, myndihetspersoner och organisationer och hur starkt detta är. Vad skulle hända om man började rensa upp?

 • Nu är det ju så här, att vad jag förstår så är svenska media idag mer eller mindre styrda eller kontrollerade direkt eller indirekt av amerikansk propaganda. Då går det inte visa program som ifrågasätter den smutsiga amerikanska propagandan som håller det svensk folket i ett medialt järngrepp. Detta vet ansvariga ministrar både hos S och alliansen, vilka förmodligen är med i spelet. Det vill säga att sälja ut Sverige till främmande makt. Detta är i samspel med ÖBs fjäsk för US Armed Forces och Rikspolischefens och Transportstyrelsens spioneri mot svenska myndigheter, personer och förhållanden. Det är väl ingen tillfällighet att samtliga informationsläckor har serverats till NATO-länder på order av USA. Sverige borde frigöra sig från NATO, USA och EU men då blir det väl ett sjuhelsikes liv på Förenta Staterna.

 • Medias korruption i Sverige börjar ta episka proportioner! Att tidningar som AB, Expressen, DN etc inte skriver sanningen har ju med ägarbilden att göra men SVT borde ju ta sig i kragen om man vill leva upp till sin devis. Allt fler säger upp TV-licensen och då tar sanningsministeriet till åtgärden att tvinga folk att betala för propagandan via skattsedeln…Goebbels skulle vara stolt över sina lärjungar. Och visst är det så att det var Natos ubåtar som härjade i svenska vatten, det vet även svensk militär, men döljer det av naturliga skäl. Troligtvis är den olycksaliga fyllekaptenen på U-137 den enda sovjetiska som bevisat varit i svenska vatten.

 • Det blir ju med denna dokumentär uppenbart att det i dag uppblåsta och överdrivna hotet från Ryssland är enbart påhitt. Man använder samma metoder om och om igen och hoppas att inte människor ska förstå. Men allt fler börjar förstå och nu är det dags att kräva ansvar och att korruption mm inte tillåts styra över viktiga beslut. Det är dags att be oansvariga politiker lämna sin plats till förfogande och kräva att politiker förstår att “all makt utgår från folket” – inte militärindustrikomplexet! se Regeringsformen 1:a kapitlet. Det måste bli en folklig resning och revolution mot de korrupta tjänstemanna- och politikerskrået som nu härjar i regerings- och riksdagskansliet och slösa med våra gemensamma medel och utsätter oss för allvarliga hot och risker.

 • Håller med om att Arnös resonemang inte är hållbart. Läsare av NewsVoice är välinformerade och förstår varför det är så här. Att SVT ryggar för kontroversiella fakta är uppenbart.

 • Med kopplingen till Palmemordet borde SVT absolut visat detta.
  Men om SVT som det verkar mer och mer, kontrolleras av samma krafetr som ser ut att ha duperats under den här tiden innebär vägran ren bekännelse.
  Vilka som var bakom det professionellt genomförda Palmemordet kommer så smånimgom komma i dagen.

 • Resonemanget Axel A för håller naturligtvis inte vid en närmare granskning
  Med samma kritiska inställning applicerad på övriga program skulle det bli rätt svart i rutan
  under nyhetssändningar och debattprogram i SVT:s kanaler.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *