SVT vill inte publicera dokumentär om CIA och psykologisk krigföring i Sverige

publicerad 19 september 2017
- av NewsVoice
Mathias Mossberg - Foto: Arte.tv

DEBATT. En tysk dokumentär visad på Arte.tv som kopplar samman CIA, säkerhetspolitik, psykologisk krigföring, ubåtskränkningar och mordet på Olof Palme stoppades av SVT. NewsVoice publicerar en debattartikel skriven av några utredningsexperter som ifrågasätter mörkläggningen. Vi lägger även ut SVT:s replik. Ovan finns ett utdrag från den stoppade dokumentären.

NewsVoice publicerar artiklarna nedan utan att ha bett om tillstånd eftersom de har stort allmänintresse och eftersom SvD inte tillåter experter, inblandade, vittnen och allmänheten att få kommentera och skapa klarhet. / Redaktören

Uppdatering 27 sep 2018: YouTube varnade att den tyska dokumentären som visats via NewsVoice kanal var upphovsrättsskyddad. Vi valde därför att radera videon från YouTube. 


DEBATTARTIKEL

”Varför mörklägger SVT om ubåtarna?”

SVT mörklägger en tysk dokumentär om Reagans psykologiska krigföring och CIA:s inblandning i Sverige. “Vad är det som tyskar, fransmän och danskar tål att se, men inte svenskar?” Det skriver Anders Björnsson, Anders Hasselbohm, Mathias Mossberg och Sune Olofson. [Ingress av NewsVoice]

Artikeln har tidigare publicerats i SvD

I maj 2015 visade den fransk-tyska tv-kanalen Arte ett tv-program om Reagans psykologiska krigföring under det kalla kriget. Programmet var gjort av den tyske journalisten Dirk Pohlmann, och handlade till stor del om 1980-talets ubåtshändelser i Sverige.

Programmet visades sedan en gång till under 2015 i Frankrike och Tyskland av Arte, och sedan, i en omarbetad version, av ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen, Tysklands näst största kanal) två gånger; 2016 och sommaren 2017. Det har också visats på dansk tv (DRK) 2016 och 2017: ”Ronald Reagans hemmelige krig”.

SVT köpte in programmet och lät översätta det till svenska. SVT:s Axel Arnö meddelade på förfrågan att man avsåg att sända det ”efter sommaren” 2016. Enligt uppgift var avsikten att låta det följas av en kritisk kommentar av företrädare för Försvarsmaktens etablerade linje i ubåtsfrågan. Nu har SVT dock beslutat att inte sända programmet, och SVT:s Lars Säfström hänvisar till att det ”innehåller alltför många obekräftade påståenden”.

Vad är det då i detta program som är så känsligt att det inte tål att visas för det svenska folket? Trots att det visats för åttio miljoner tyskar, femtio miljoner fransmän och fem miljoner danskar?

Kan det vara så att i programmet intervjuas både den amerikanske marinministern från 80-talet, John Lehman, och biträdande marinchefen från samma tid, amiralen Ace Lyons, och att dessa två uttalar sig på ett sätt som tycks bekräfta att USA låg bakom en stor del av de ubåts­intrång som skedde i Sverige ­under 80-talet? Att problemet alltså inte är obekräftade påståenden, utan just bekräftande utsagor av dem som låg bakom?

Kan det vara så att detta förhållande, det vill säga att det var väst och inte öst som utförde merparten av provokationerna i svenska vatten, inklusive i Hårsfjärden, inte bör diskuteras vidare, att Försvarsmaktens ”sanning”, att det var sovjetiska ubåtar, ska upphöjas till en Svensk Nationalmyt som inte får ifrågasättas?

Att Försvarsmakten och dess representanter från tiden fort­sätter att upprätthålla denna myt är uppenbart. Att de därvidlag får direkt och indirekt stöd av de ­stora borgerliga tidningarna är lika uppenbart. Men ska verkligen public service-företaget SVT bidra till mörkläggning av fakta och uttalanden som strider mot denna myt? Och varför undanhåller SVT tittarna möjligheten att själva bilda sig en uppfattning? Det var ju här allting ägde rum.

Eller var är det skon klämmer, SVT? Vad är det som tyskar, fransmän och danskar tål att se, men inte svenskar?

Text: Anders Björnsson (publicist och historiker med en bakgrund i Sveriges Radios vetenskapsredaktion), Anders Hasselbohm (journalist och författare till boken ”Ubåtshotet”), Mathias Mossberg (fd ambassadör och huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning), Sune Olofson (försvarsreporter och debattredaktör vid SvD 1981–2009)


Axel Arnö - Foto: Per Westergard, Vetenskapsjournalisterna.se
Axel Arnö – Foto, med tillstånd att publicera av: Per Westergård, Vetenskapsjournalisterna.se

SVT REPLIKERAR

SVT: Filmen lever inte upp till våra krav

Det är självklart att diskussionen om ubåtarna ska fortsätta. Men den ska föras utifrån verifierbara fakta och inte insinuationer och halvsanningar, skriver Axel Arnö, SVT, i en replik.

Artikeln har tidigare publicerats i SvD

Det är riktigt att SVT har haft planer på att sända Dirk Pohlmanns film om Ronald Reagans hemliga sabotagebyrå. Vi ryggar inte för kontroversiella fakta och har inte för vana att ge efter för påtryckningar. SVT har också sänt en lång rad reportage om ubåtskränkningarna, till exempel i Uppdrag granskning hösten 2007. Redan då hävdades att inkräktaren i Hårsfjärden sannolikt var från väst.

Till skillnad från vad Björnsson & co hävdar (13/7) finns inga nya uppgifter i Pohlmanns film. Ingen bekräftar rakt ut att USA låg bakom intrången. Inga nya fakta presenteras. Trots det drar Pohlmann slutsatsen att kränkningarna var en del i Ronald Reagans psykologiska krigföring. CIA låg bakom U137. Nato gick in i Hårsfjärden för att sabotera Olof Palmes utrikespolitik. Och Palme mördades för att han ville skapa en bättre relation till Sovjetunionen.

Det är självklart att diskussionen om ubåtarna ska fortsätta. Men den ska föras utifrån verifierbara fakta och inte insinuationer och halvsanningar. Pohlmanns film må ha visats i Tyskland och Danmark, men den lever inte upp till SVT:s publicistiska krav.

Det är där skon klämmer.

Text: Axel Arnö (projektledare, SVT Dokumentär)