Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

TV Helse: Hur en säker diagnos ställs på IBS och betydelsen av probiotika

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 september 2017
- NewsVoice redaktion
Tarmsystemet - Foto: TV Helse
Michael Thorp ser betydelsen av probiotika - Foto: TV Helse
Michael Thorp – Foto: TV Helse

Den norska hälsoportalen TV Helse skriver om betydelsen av att ta fram en fungerande diagnosmetod för IBS, en bio-psyko-social sjukdom med en varierande sjukdomsbild och om vikten av att ta probiotika om du tar antibiotika.

NewsVoice har ett mediasamarbete med TV Helse och tipsar här om två artiklar om vår mage och tarm. I en artikel uttalar sig mag- och tarmspecialisten professor Per Farup om behovet av att vården får nya verktyg för att fastställa om en patient lider av IBS irritabel eller känslig tarm (IBS).

Diagnosen IBS baseras på typiska symptom efter att andra sjukdomar har kunnat uteslutas. Det handlar om en bio-psyko-social sjukdom med en varierande sjukdomsbild. Trots att man lagt ned en stort forskningsarbete finns idag ingen biomarkör som lämpar sig att använda ute på klinikerna.

Maten vi äter har stor betydelse för vilka bakterier som överlever i tarmen. I magen finns det minst 500 olika arter av bakterier och maten vi äter har stor betydelse för vilka bakterier som överlever i tarmen. Astma, MS, muskel- och ledsmärtor är några av de sjukdomar som är på frammars.

En av de bakomliggande orsakerna kan vara att immunförsvaret blir aktiverat eftersom vi har dåligt beskydd av de ”goda” bakterierna. Ska du ta antibiotika passa på att även ta probiotika, säger läkaren Michael Thorp.

Läs mer och se video: Hur ställs en säker diagnos på känslig tarm (IBS)?

Läs mer och se video: Läkare: Använd probiotika om du använder antibiotika

Text: TV Helse

OBS. Detta är inte reklam eller en ”advertorial”. NewsVoice har ett mediasamarbete med TV Helse. Alla artiklar är gratis att läsa och artiklarna på TV Helse innehåller inga reklamlänkar.

Relaterat

Läs fler artiklar från TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq