NyD: Fem bra skäl varför du bör överge Facebook för VK

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 oktober 2017
- NewsVoice redaktion
VK

VK

Markus Andersson - pressfotoDEBATT. Många tröttnar på Facebook. “Flöden översvämmade med oväsentligheter, reklam och dåliga användarvillkor tillsammans med en tilltagande censur gör nya alternativ intressanta”. Det skriver Markus Andersson redaktör på Nya Dagbladet, en nättidning som finns på VK. NewsVoice finns parallellt på VK under en övergångsperiod. 

Är du en av dem som loggar in allt mindre på Facebook? Har du också ledsnat på hur den sociala mediejätten hanterar din integritet och att företaget fullkomligt slukar upp ditt privatliv? Då är det dags att se sig om för alternativ, för nu kommer dem – på bred front.

Fram till nyligen trodde få bedömare att någon skulle kunna utmana Facebook på allvar. Men samtidigt som censuren och avstängningen av användare på Facebook tar närmast absurda proportioner har Facebooks främsta konkurrent blivit vacker, lättanvänd och allt mer populär. Det rysslandsbaserade företaget VK, tidigare VKontakte, med huvudkontor i Sankt Petersburg, är Facebooks främsta utmanare med över 410 miljoner användarkonton tillgängligt på 83 språk.

1. VK är fräscht
VK är ungefär som Facebook var när det var som bäst i begynnelsen. Rent, städat, överskådligt och måttligt. Är du en gammal Facebook-användare blir skiftet till VK som en fräsch reinkarnation.

2. VK är fritt
Kontrollen över vad du tillåts säga och inte säga på Facebook har tagit Orwellska proportioner och användare stängs av för bagateller, ibland endast för att de i efterhand ens kommenterar att de faktiskt blivit avstängda. VK styrs inte av den i väst uppbyggda kränkthetshysterin och politiska korrekthet som satt dagordningen på i stort sett varje etablerat forum i Västeuropa och USA, online som offline. Det är i första hand lagen som styr vad du får publicera på VK, inte en av Anders Lindberg på Aftonbladet godkänd moderator.

3. VK är modernt
VK är precis lika lättanvänt, kompetent och modernt som Facebook och finns tillgängligt för alla mobila plattformar. VK erbjuder också uppladdning av egna filmklipp, musik och du som användare kan sända live-strömmad video via VK.

4 . VK är säkert
Facebook är som ett bekant ett amerikanskt företag med starka ekonomiska intressen och kopplingar till underrättelsetjänsten. Både privata företag och myndigheter får kontinuerligt tillgång till användarnas data på Facebook medan du som användare har mycket dålig insyn i hur din data hanteras. Om du befinner dig i ett västerländskt land kan du svårligen hitta en sämre förvaltare av ditt privatliv än Mark Zuckerbergs Facebook. Även om ryska staten kan utöva påtryckningar på VK är du som västerlänning och din data i säkrare händer hos VK än hos Facebook.

5. VK är det rimligaste alternativet
Även om VK inte på något sätt är perfekt och i en framtid potentiellt sett riskerar att utvecklas på samma negativa sätt som Facebook (även om det är osannolikt) är ett skifte till VK det rimligaste alternativet som står för dörren för den stora mängden användare av sociala nätverk i världen.

På VK finns över 410 miljoner konton och allt fler svenskar skaffar nu en användare på plattformen (senast ut var exempelvis författaren och debattören Katerina Janouch som nyligen utestängdes ifrån Facebook). VK håller på att nå den kritiska massa som krävs för att det ska kännas relevant att byta till tjänsten och tjänar på så sätt en viktig funktion för att bryta Facebook tidigare massiva monopol.

I en framtid kan förhoppningsvis ännu friare och mer lovande plattformar såsom Minds.com bli tillräckligt stora för att bli relevanta för en större användarskara.

Tills vidare får VK bära flaggan som underdogen som håller på att göra det omöjliga – att bryta Facebooks monopolliknande ställning vars dominans och metoder väckt allt mer olust i våra sociala liv.

Förhoppningsvis kan allt fler efter att ha etablerat sig på VK en tid slutligen släcka sina konton på Facebook, om inte annat som en symbolisk markering mot det ofantliga missbruk och mot den övervakning som Facebook utövat mot nära 2 miljarder människor på vår jord.

Nya Dagbladet har redan funnits på VK i över två år och lanserade nyligen också möjligheten att dela samtliga artiklar på sajten via VK.

Vänta inte, skapa ditt konto på VK.com idag!

Text: Markus Andersson, redaktör Nya Dagbladet

Obs: Denna text är inte en reklamtext utan en debattartikel. 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: VK