NyD: Fem bra skäl varför du bör överge Facebook för VK

12

VK

Markus Andersson - pressfotoDEBATT. Många tröttnar på Facebook. “Flöden översvämmade med oväsentligheter, reklam och dåliga användarvillkor tillsammans med en tilltagande censur gör nya alternativ intressanta”. Det skriver Markus Andersson redaktör på Nya Dagbladet, en nättidning som finns på VK. NewsVoice finns parallellt på VK under en övergångsperiod. 

Är du en av dem som loggar in allt mindre på Facebook? Har du också ledsnat på hur den sociala mediejätten hanterar din integritet och att företaget fullkomligt slukar upp ditt privatliv? Då är det dags att se sig om för alternativ, för nu kommer dem – på bred front.

Fram till nyligen trodde få bedömare att någon skulle kunna utmana Facebook på allvar. Men samtidigt som censuren och avstängningen av användare på Facebook tar närmast absurda proportioner har Facebooks främsta konkurrent blivit vacker, lättanvänd och allt mer populär. Det rysslandsbaserade företaget VK, tidigare VKontakte, med huvudkontor i Sankt Petersburg, är Facebooks främsta utmanare med över 410 miljoner användarkonton tillgängligt på 83 språk.

1. VK är fräscht
VK är ungefär som Facebook var när det var som bäst i begynnelsen. Rent, städat, överskådligt och måttligt. Är du en gammal Facebook-användare blir skiftet till VK som en fräsch reinkarnation.

2. VK är fritt
Kontrollen över vad du tillåts säga och inte säga på Facebook har tagit Orwellska proportioner och användare stängs av för bagateller, ibland endast för att de i efterhand ens kommenterar att de faktiskt blivit avstängda. VK styrs inte av den i väst uppbyggda kränkthetshysterin och politiska korrekthet som satt dagordningen på i stort sett varje etablerat forum i Västeuropa och USA, online som offline. Det är i första hand lagen som styr vad du får publicera på VK, inte en av Anders Lindberg på Aftonbladet godkänd moderator.

3. VK är modernt
VK är precis lika lättanvänt, kompetent och modernt som Facebook och finns tillgängligt för alla mobila plattformar. VK erbjuder också uppladdning av egna filmklipp, musik och du som användare kan sända live-strömmad video via VK.

4 . VK är säkert
Facebook är som ett bekant ett amerikanskt företag med starka ekonomiska intressen och kopplingar till underrättelsetjänsten. Både privata företag och myndigheter får kontinuerligt tillgång till användarnas data på Facebook medan du som användare har mycket dålig insyn i hur din data hanteras. Om du befinner dig i ett västerländskt land kan du svårligen hitta en sämre förvaltare av ditt privatliv än Mark Zuckerbergs Facebook. Även om ryska staten kan utöva påtryckningar på VK är du som västerlänning och din data i säkrare händer hos VK än hos Facebook.

5. VK är det rimligaste alternativet
Även om VK inte på något sätt är perfekt och i en framtid potentiellt sett riskerar att utvecklas på samma negativa sätt som Facebook (även om det är osannolikt) är ett skifte till VK det rimligaste alternativet som står för dörren för den stora mängden användare av sociala nätverk i världen.

På VK finns över 410 miljoner konton och allt fler svenskar skaffar nu en användare på plattformen (senast ut var exempelvis författaren och debattören Katerina Janouch som nyligen utestängdes ifrån Facebook). VK håller på att nå den kritiska massa som krävs för att det ska kännas relevant att byta till tjänsten och tjänar på så sätt en viktig funktion för att bryta Facebook tidigare massiva monopol.

I en framtid kan förhoppningsvis ännu friare och mer lovande plattformar såsom Minds.com bli tillräckligt stora för att bli relevanta för en större användarskara.

Tills vidare får VK bära flaggan som underdogen som håller på att göra det omöjliga – att bryta Facebooks monopolliknande ställning vars dominans och metoder väckt allt mer olust i våra sociala liv.

Förhoppningsvis kan allt fler efter att ha etablerat sig på VK en tid slutligen släcka sina konton på Facebook, om inte annat som en symbolisk markering mot det ofantliga missbruk och mot den övervakning som Facebook utövat mot nära 2 miljarder människor på vår jord.

Nya Dagbladet har redan funnits på VK i över två år och lanserade nyligen också möjligheten att dela samtliga artiklar på sajten via VK.

Vänta inte, skapa ditt konto på VK.com idag!

Text: Markus Andersson, redaktör Nya Dagbladet

Obs: Denna text är inte en reklamtext utan en debattartikel. 


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
10 mars 2018 kl 21:11

Resumé (10 mars 2018): Facebook uppmanar publicister: Lägg inte alla ägg i vår korg

“Det är inte rätt att lägga alla ägg i vår korg. Vi kan utgöra en del av publicisternas affär, men inte hela”. Det säger Facebook själva under en paneldiskussion på South by Southwest.

“Vi är en bra partner som hjälper mediehusen, sa Alex Hardiman under paneldiskussionen som ägde rum på fredagen.”

“De innebär i stort att innehåll från vänner och familj prioriteras högre än innehåll från företag och medier. Dessutom ska lokala medier gynnas framför icke-lokala.”

Men hur ska Facebook davgöra vad som är kvalitetsmedier och inte?

“I början gjorde vi inte skillnad på nyheter och nyheter, vilket är problematiskt. Nu har vi kommit till en punkt där vi måste definiera kvaliteten på nyheterna. Har vi då information från ett stort antal människor om att källan är tillförlitlig och informativ – ja, då premieras den”, sa hon.

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2018/03/10/facebook-uppmanar-publicister-lagg-inte-alla-agg-i-var-korg/

Torbjörn Sassersson red.
Admin
16 oktober 2017 kl 15:56

Bra ide Gustavsson. Det borde startas sociala kanaler i flera fristående småstater.

Jag tror även John McAffe och hans Future Tense Central ska studeras from nu och i framtiden. Han verkar vara tillräckligt galen och tilltufsad av makterna för att kunna lyckas. McAffe vil tex starta ett nytt parallellt internet som inte kan avlyssnas. Hans företag säljer redan flera tjänster och appar som skyddar din integritet. Det som han inte har ännu är en social tjänst à la Facebook/VK.

Greenman
Greenman
Gäst
16 oktober 2017 kl 15:53

Torbjörn & Öystein: Ja, jag håller ju självklart med om att på VK får man yttra sig kritiskt och tycker det är super att Facebook får konkurrens. Men ens data som framgår i artikeln är “säkrare händer hos VK än hos Facebook.” Är ju verkligen inte sant. Ryssland precis som alla andra länder samlar ju in datan. Facebook –> Usa & VK –> Ryssland.

Steemit är ägt av ett Usaföretag, det stämmer.(de har utvecklat plattformen). Men själva tekniken är baserat på samma teknik som Bitcoin. Alltså kryptovaluta, det innebär att informationen är utspridd och i princip omöjlig att förvanska. Det är alltså ett decentraliserat system som inte har någon ägare. Denna teknik öppnar upp för riktig demokrati och yttrandefrihet. Fler system som bygger på denna teknik är redan igång och fler kommer.

Det var alltså säkerheten som påstås i artikeln under punkt 4 som jag var kritisk mot, eftersom det framställdes att VK skulle vara säkrare i sådana positiva ordalag. Sedan kan jag tillägga att personligen tycker det är positivt att Ryssland kommer in inom ett område som sociala medier, tanke på hur illa landet alltid framställs. Det är faktiskt vårat grannland, liksom de andra baltländerna. Folk tycks glömma det…

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
16 oktober 2017 kl 12:22

Det bästa vore kanske att ha en social media baserad i ett land med ordentlig demokrati där folkets vilja respekteras såsom i Schweiz, där de har beslutande folkomröstningar som styr landet, och jag skulle i så fall föreslå ett GPL open source-system såsom WordPress.com, men med ett kortare namn, typ wp.ch Vi skulle förmodligen, även om det blir krig i EU kunna ha ett sådant system i fred från Joseph Goebbels-liknande Facebook-chefer och även från oligarkernas moderator Putin såväl som från ev. framtida KGB-intressen.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
16 oktober 2017 kl 09:36

Greenman: Som sagts tidigare är VK troligen det bästa SOM TILLFÄLLIG LÖSNING. Det viktiga är att skicka signaler till förvaltarna/ägarna vad som inte är önskvärt eller ok i en plattform utifrån användarnas perspektiv.
Avseende övervakning av internettrafiken så utgår iaf jag från att allt övervakas. Så det kommer man nog inte ifrån någonstans. Övervakningen är bara i olika grad effektiv och total. Här gäller det bara att själv tänka sig för vad man “matar in” i systemet.
Det allvarliga anser jag är när “de” försöker kontrollera och styra ditt liv och beteende på olika vis. Samt förstås avsaknad av insyn och godtycklig hantering av olika medlemskonton.
Jag har kikat lite på Steemit, och där kan jag inte se något än så länge som övertygar mig att detta skulle vara en bättre ersättare till facebook än vad VK nu är. Men jag ska kolla vidare.
Det säkraste idag är förmodligen pappersbrev och personliga möten.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
16 oktober 2017 kl 09:27

Greenman, men alla länder har underrättelsetjänster och dessa tänker i termer av nationell säkerhet. Inget nytt med det.

Det som gör VK säkrare än Facebook handlar om rätten att få uttrycka åsikter och det handlar om pressfrihet (NewsVoice når ju tex ut till allmänheten via VK, Twitter etc).

Facebook har bivit ett politiskt, ekonomiskt och militärt verktyg för att ideologisera/propagera, kommersialisera och bevaka allmänheten i Väst. Därför stängs som bekant dissidenter och avvikare ner när de når för stor folkbildande, informerande eller på annat sätt positivt påverkande effekt. Jag vill räkna NewsVoice till den kategorin. Det betyder att den typen av kanal och personerna bakom kan bromsas eller stängas av.

Men TACK VARE att ryska VK inte har intresset av stänga ned kritiska röster riktade mot det dåliga i Väst, västliga förljugna MSM-medier, den falska Sverigebilden, krigsorganisationen NATO, Washingtons egennyttiga utrikespolitik och den amerikanska krigsmaskinens erövringståg i världen, så kommer ryska VK att beskydda våra röster.

Steemit är amerikanskt. Say no more. VK förblir garanterat ryskt och det kan vara yttrandefrihetens räddning. De enda sättet att stoppa VK i Väst är att förbjuda all access till VK.com från internet i Väst, men då har Väst blivit Kina.

Greenman
Greenman
Gäst
16 oktober 2017 kl 00:46

“Facebook är som ett bekant ett amerikanskt företag med starka ekonomiska intressen och kopplingar till underrättelsetjänsten. Både privata företag och myndigheter får kontinuerligt tillgång till användarnas data på Facebook medan du som användare har mycket dålig insyn i hur din data hanteras. Om du befinner dig i ett västerländskt land kan du svårligen hitta en sämre förvaltare av ditt privatliv än Mark Zuckerbergs Facebook. Även om ryska staten kan utöva påtryckningar på VK är du som västerlänning och din data i säkrare händer hos VK än hos Facebook.”

Dom stora fiberkablarna går över från Sverige över Östersjön till bl.a. Ryssland. Det gör att FRA har rätten att avslyssna trafiken och inhämta data (vilket dom givetvis gör). Likadant med datatrafiken från USA, de kablarna inkommer via England där de har sin avlyssningsanläggning påkopplat på dessa fiberkablar. Så VK är inte på något sätt säkrare som påstås ovan. Så man delar sin information till både USA, Ryssland och andra länder. Man är oerhört naiv om man inte tror att Ryssland agerar på samma sätt som USA. Ingen större skillnad, bara att Ryssarna inte har samma insyn och sköter det snyggare.

Man får inte heller glömma att allt verkar så bra nu, det är ju givetvis för att locka in som många användare som möjligt, när de sedan byggt upp sin användarebas kommer de bli liknande som Facebook beter sig idag. Facebook har ju också en gång varit i samma stadie som VK.

Det bästa alternativet är Steemit. Som bygger på blockkedje-tekniken och är det mest decentraliserade systemet hittills.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
15 oktober 2017 kl 10:37

Tege: jag menar att det gäller att inse när en internetplattform (som i detta fall facebook) har blivit för stor och i stor grad styr alla användares liv. Det bästa sättet att markera att detta inte är ok är att lämna plattformen för ett annat alternativ. Och det finns ju exempelvis i form av VK. Även om VK säkert är utsatt för ryska myndigheter så är de ändå ett för tillfället gott nog alternativ. Även VK är för sin överlevnad beroende av att så långt möjligt uppfylla medlemmarnas krav. Om inte så lämnar man bara VK. Vanliga medborgare måste utnyttja sin gemensamma kraft att styra utvecklingen. Tyvärr har facebook gått för långt. Se nedan alla flikar som finns på facebook i sidomarginalen – de styr ju hela ditt liv! Och allt registreras!

Flikar på facebook:

– Messenger
– Mrketplace

Genvägar:

– Farm Heroes Saga
– Cookie Jam
– Farm Heroes Super Saga
– Pet Rescue Saga
– Candy Crush Soda Saga
– Candy Crash Saga
– Alpha Betty Saga
– Golf Clash

Utforska:

– Grupper
– Evenemang
– Sidor
– Vänlistor
– Spel
– Livevideo
– Den här dagen
– Puffar
– Spel flöde
– Föreslå ändringar
– Sidflöde
– Hitta vänner
– Foton
– Erbjudanden
– Sparat
– Rekommendationer
– Vädret
– Krisrespons
– Skapa ett motiv
– Moments
– Köp och Säljgrupper
– Betalningshistorik

Skapa:

– Annons
– Sida
– Grupp
– Evenemang

Ganska skrämmande, eller hur?

Tege Tornvall
Gäst
15 oktober 2017 kl 09:56

Inte för att jag är någon större vän av Facebook. Men VK tycks ju utsatt för ryska myndigheter. Jag använder Facebook främst för att informera många på en gång om samma sak. Gratulationer och enstaka uppmuntrande tillrop men inget privatliv, inga hundar, matbilder etc. Jag ogillar att Facebook har kvar och automatiskt uppmanar till gratulation av redan avlidna – även långt efteråt.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
14 oktober 2017 kl 19:39

yves: varför då? Du får allt vara lite tydligare.

yves
yves
Gäst
14 oktober 2017 kl 19:15

skaffa steemit istället

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
14 oktober 2017 kl 15:37

Uppmaning till er som har aktier i Facebook: Sälj dem nu, för i en mycket nära framtid kommer de inte att vara värda mer än 43 öre!
OBS! Detta värdefulla tips är gratis! Och ni kommer bara att bli registrerade av facebooks egna hemliga administration. Risken med det vågar jag tyvärr inte uttala mig om.

Btw 1, idag har jag rekommenderat 4 närstående personer till mig att lämna facebook för VK.com
Tror faktiskt att de kommer att göra det också.

Btw 2: tack Markus för en bra artikel!