F. William Engdahl om dolda agendor och geopolitik – Exklusiv intervju

publicerad 17 oktober 2017
- av NewsVoice
William F. Engdahl

William F. Engdahl

Stella- Tormanoff,  eget verkProfessor F. William Engdahl berättar i denna exklusiva intervju för NewsVoice läsare om dolda agendor bakom den rådande geopolitiken i Västvärlden. Intervjun tar upp krigen, flyktingpolitiken, Mellanöstern, terrorismen, Trump, peak oil, Kina, eugenik och GMO.

Intervju: Stella Tormanoff för NewsVoice

Professor Engdahl, ni har skrivit åtta böcker som avslöjar den globala geopolitiska agendan. Eftersom Europa berörs indirekt av  konflikterna i Mellanöstern genom flyktingströmmen undrar många européer vad är det som som egentligen händer. Alla spelar ”goda” och krigar mot terrorgrupperna IS och al-Qaida, men trots det så verkar det som att världens största krigsmakter inte kan besegra en konvoj med Toyota SUV:ar, körda av analfabetiska rebeller med kalashnikov.

 • I vilken av dina böcker kan vi hitta bevis och förklaring till denna paradox av vår tid?
 • Vad är terrorism och varför publicerar inte massmedia bevis för detta fenomen eller ifrågasätter institutionernas och säkerhetstjänsternas officiella versioner?
 • Stämmer det verkligen att Ryssland kämpar mot ISIS och vad är Israels roll i konflikten?

WE: Hela den ”Arabiska våren” som inträffade under Obama-Clinton administrationen var ett organiserat försök av den Amerikanska staten och dess säkerhetstjänst (CIA) att genom deras privata NGO (icke-statliga organisationer) störta de befintliga regimerna i Mellanöstern och ersätta dessa med regimer kontrollerade av det Muslimska Brödrarskapet. Ett av dessa attentat misslyckades i Egypten med Morsi. General Wesley Clark, före detta NATO-general avslöjade Pentagons hemliga plan att störta sju Mellanösterns regimer.

Varför?

Kontroll och återigen kontroll över världens största koncentrationer av kolvätebaserade naturresurser, inte för att den Amerikanska ekonomin behöver dem, men för att kontrollera andra nationer. I Syrien är fallet sådan att Ryssland krigar fullständigt mot USA och krigsformen är lik den under det spanska inbördeskriget på 1930-talet.

Flyktingströmmen till Europa, som är ett resultat av den fabricerade arabiska våren och alla krig, används av dessa icke-statliga organisationer som International Migration Initiative finansierade av George Soros och Vatikanen med den bizarre påven Francis. Detta skapar enorma konflikter mellan kulturer, stater och människor.

Om vi backar ett steg utan att vara besatta av idéen huruvida kritiken kan uppfattas som rasistiskt, kan vi observera att flyktingströmmarna stör den etablerade svenska livsstilen och skapar ”no-go-zoner" i storstäderna, samt rädsla för många kvinnor att gå ut kvälls- och nattetid.

Faktum är att Washington skapar alla dessa krig - Afghanistan, Libyen, Syrien. Där har vi orsaken till flyktingströmmen. ISIS och diverse terrorgrupper gör enorma förmögenheter genom att sälja tillträde till Europa. Angela Merkels statsråd är anställda av George Soros och hans organisationer och därefter driver förbundskanslern en politik som öppnar för obegränsade flyktingströmmar. Den politiken är inte lösningen på den humanitära krisen. Det är mycket bättre att stoppa de förtäckta NATO-krigen världen över och ge stöd för en genuint ekonomisk utveckling i Afghanistan, så att landet har andra möjligheter än export av opium.

Lösningen för Sverige nu är att INTE gå med i den militära NATO-unionen. Efter 1991 finns det ingen anledning att en sådan union skall existera mer än som Pentagons världspolis.

The Capitol, Washington
The Capitol, Washington - Foto Martin Falbisoner, Wikimedia Commons

 Om vi börjar med antagandet att alla större terrororganisationer idag är sponsrade av stater till en viss nivå, oavsett om vi pratar om CIA, MI6 eller saudiska säkerhetstjänsten, så kommer man till en helt annan slutsats angående orsakerna till terrorism. Det är offentligt och väldokumenterat att ISIS och al-Qaida är skapade i Pakistan i al-Qaidas fall, för att delta i CIA:s och det pakistanska ISI-projektet under 1980-talet som heter Operaton Cyclone, med finansiering och rekrytering av den saudiska säkerhetstjänsten under styret av Prins Turki Al Faisal som introducerade Osama Bin Laden till CIA som rekryterare av terrorister i Afghanistan - Mujahedinerna.

1989, efter att den Röda armén besegrat hade dragit sig tillbaka från Afghanistan, en seger , som var organiserad av Zbigniew Brzezinski och USA genom att använda muslimska terrorister, bestämde CIA att de skulle använda Osama Bin Ladens terrorgrupper och kalla dem al-Qaida vilket betyder bokstavligen "basen". CIA transporterade nyckelfigurer först till Azerbajdzjan för att säkra oljetillgångarna från Baku så att inte Ryssland fick tillgång till dem. Därefter skickades agenter/terrorister till Tjetjenien att destabilisera kontrollen över den Ryska Federationens olje- och gasledningar. Nästa steg var att rekrytera Mujahediner med hjälp av Osama Bin Laden och den saudiska säkerhetstjänsten för att transportera dem till Bosnien med hjälp av CIA att starta ett krig mot den serbiska befolkningen för att i USA:s intresse splittra Jugoslavien. Man kan hitta alla detaljer i min bok "The Lost Hegemon".

Ofta när jag läser era artiklar och lyssnar på era föreläsningar om Kinas roll i den globala politiska scenen, får jag intrycket att ni ser Kina som en motståndare till eller hot till de angloamerikanska politiska intressena. Kinas ekonomi är byggd på en teknokratisk modell som är utvecklad genom de enorma investeringarna i banker och korporationer som styr både politiken och ekonomin i västvärlden.

 • Med tanke på det, hur kan Kina vara en motståndare till sina investerare?
 • Hur kan det komma sig till att just Kina är den globala elitens Utopia, som är en diktatur utan mänskliga rättigheter och med en öppen kapitalistisk marknad?
 • Kan det vara så att den moderna Kinesiska modellen är ett neofeodalt system sponsrat av samma Världsbank som styr resten av världen?

WE: Det är lätt att gör det misstaget. Kina söker inte konflikt, men vill gärna styra sin egen utveckling utan att vara styrd av IMF och de amerikanska korporationerna eller dess regering. Enligt min erfarenhet och jag har rest i Kina sedan 2008 ca 16 gånger från Beijing till Shanghai, Kunming, Xi och Chengdu, det är ganska mycket, kineserna analyserar sina misstag försiktigt och korrigerar dem.

Deras ekonomiska model är inte alls likt det centrala banksystemet som finns i Västvärlden. Den kinesiska folkbanken (The People’s Nack of China) och dess skapelse av kredi ses som en integral i social kontext - nämligen att öka levnadsstandarden för 1,3 miljarder människor, vilket är ett stort ansvar. Och ja - Kina är medlem i IMF och Världsbanken och nu är yuanen utvalt valuta i IMF, SDR gruppen tillsammans med dollarn, punden, yenen och euron.

Målet är inte befrämjande till dollarsystemet som kineserna ser som bankrut. De ser USA:s ledarskap som hopplöst korrupt och degenererat, vilket är inkorrekt enligt mig. De tänker i tusenåriga cyklar och tror att den angloamerikanska kulturen som har styrt världsutvecklingen sedan 1400-talet är på väg in i en irreversibel nedgång.

Vad de gör är att diskret bygga via The Belt, Road Initiative eller projektet New Economic Silk Road genom tätare kontakt med Ryssland och Mellanöstern, med Pakistan och Östasien som en alternativ möjlighet till Eurasien. Det handlar inte om att bli slavar eller lydstat till Väst återigen. Deras minnen från det angloaamerikanska opiumkriget som var förslavande och förnedrande för Kina, som pågick till 1949, och nederlaget av den narkotikadrivande Kuomintang, lever fortfarande i minnet.

Kineserna vill bygga upp sitt eget land och Eurasien. Väst verkar vara fast beslutna att kriga och förstöra överallt från Syrien till Libyen, från Ukraina till Sydkinesiska havet och Filippinerna, till och med Venezuela.

Västvärlden är splittrat i två - för eller mot Trump.

 • Polariseringen mellan vänster och höger växer på folklig nivå, men hur kan individen undvika fällan med den politiska dikotomin?
 • Kan det vara så att alla politiska ideologier är marionetter till samma ekonomiska intressen?
 • Finns det en plan bakom Donald Trump och vad är hans kopplingar till den globala eliten? 

WE: Jag skojar inte när jag säger att målet för de som vi kallar etablissemanget eller de amerikanska oligarkerna är vad ”Projektet Trump” gör i verkligheten. I deras ögon splittrar han mästerligt världens populationer. Han splittrar det amerikanska folket genom att skapa osäkerhet, oro och förvirring. När människor är rädda för kärnvapen krig med Nordkorea, eller vad som helst egentligen, kan de inte tänka klart.

Trump är inte The Lone Ranger eller den heroiska krigaren som Mel Gibson i Braveheart som modigt med ett svärd i handen reser sig mot det så kallade ”träsket”, den stora korporativa korruptionen av Washingtons politik. Han är den korruptionen själv. Hela hans karriär i casino-branschen är kopplad tätt till organiserad brottslighet sedan Roy Cohn under 1960-talet och hans Atlantic City gambling resorts. Hela hans ekonomiska team är själva ”träsket” - Goldman Sachs och Wall Street. Hans regering har fyra stycken pensionerade generaler, något som aldrig tidigare förekommit. Det här är makten i det amerikanska industriella komplexet som Eisenhower varnade [se video] nationen för i sitt sista tal 1961.

Trumps regering består av flera miljardärer än någonsin i den amerikanska historien. Han är en lögnare från topp till tå, men han är en nyttig lögnare för etablissemanget att hålla sin enskilda världsmakt vid liv. Detta är lyckligtvis slutet på det hela. Den globala utvecklingen går mot en mer mångfaldig värld, men som vanligt, precis som efter det Första Världskriget, kretsarna inom det brittiska imperiet vägrade att inse verkligheten och att anpassa sig, detsamma gäller de amerikanska oligarkerna idag.

Vad är er åsikt om "Peak Oil" och vad var anledningen till att ändra er opinion om huruvida det svarta guldet är en ändlig resurs eller inte?

WE: Oljan är inte på något sätt ett fossilt bränsle som har skapats genom kompostering av dinosaurier, döda växter eller annat biologiskt material under 300-400 millioner år. Den har myten har skapats av oljebolagen och Rockefeller-gruppen för att på ett rätt avancerat sätt behålla kontrollen över världens viktigastes energikälla - kolväte. Jag själv köpte myten om Peak Oil under Irak-kriget runt 2003. Den var fabricerat av oljebolagen för att rättfärdiga astronomiska priser på marknaden.

Kolväte är ett komplext resultat skapat djupt in i Jordens kärna, en kärna som kan ses om en gigantisk kärnkraftsreaktor eller ugn som hela tiden producerar kolväte. Värmen och trycket driver metangaser genom små sprickor och migrationskanaler upp till Jordens mantel till en punkt då de fångas i ”fickor” eller reservoarer. En portion migrerar som naturgas och en annan som petroleum, en tredje som kol eller som oljesand beroende på vilka element kolvätet reagerar kemiskt med på vägen.

Världens största djupa oljebrunn i Sakhalin (Ryssland) går ner till ett djup av 12 kilometer. Hur kunde en dinosauriekropp hamna så djupt? Om vi tar som ett exempel oljekällan i Ghawar (Saudi Arabien) upptäckt 1949, hur kan det få en logisk förklaring? Kunde verkligen en enorm migration av dinosaurier hamna just där och helt plötsligt dö av någon konstigt anledning på samma ställe?

Den stora hemligheten ligger i det faktum att alla oljekrig är totalt onödiga, men oljebolagen vill rättfärdiga en fiktiv brist genom myten om Peak Oil. Ryska vetenskapsmän avslöjade den absurda myten om det fossila ursprunget av kolväte redan under 1950-talet, men väst har självklart ignorerat den forskningen av en tydlig anledning - Exxon skulle gå i konkurs och dollarn skulle krascha.

En annan diskussion kopplad till oljeproblematiken är Förenade Nationerna (FN) och deras agenda om hållbar utveckling. Jag har läst avhandlingarna av den svenske doktorn Jacob Nordangård som innehåller alla finansiella kopplingar till Rockefeller Brothers Fund och Rockefeller Foundation och deras inflytande i agendan med den globala uppvärmningen sedan 1950-talet.

 • Vad är er åsikt angående Rockefellers inflytande i miljörörelsen och den hållbara utvecklingen?
Maurice Strong
Maurice Strong

WE: Hela Romklubben och deras Limits to Grow agenda, som började under 1970-talet i Stockholm med en konferens organiserad av Maurice Strong - nära vän till David Rockefeller, grundas på förfalskade vetenskapliga fakta om att världen kommer att gå under - en  neomaltusiansk konstruktion.

Målet med alla dessa cirklar var och är en dramatisk minskning av befolkningen - The Eugenics i den Tredje Riket som förresten finansierades under 1930-talet i Berlin av Kaiser Wilhelm Institute med Rockefellers pengar. HÅLLBAR UTVECKLING är en av de konstruerade uttrycken för att dölja den elitistiska agendan av The Eugenics* för en långsiktigt minskning av befolkningen.

Befolkningstillväxten reglerar sig automatiskt i och med en förbättring av levnadsstandarden. Titta bara på Sverige under 1880-talet. Hur många barn födde de svenska kvinnorna, 6 , 7? Många dog i spädbarnsåldern, men en primitivare ekonomi behöver många händer på fälten. Under 1950-talet ökade standarden markant och barnafödandet sjönk automatiskt.

Det är lite mera komplicerat än så, men idéen att David Rockefeller eller Bill och Melinda Gates skulle sitta i en roll av världens störste domare och bestämma över mänskligheten huruvida vilka skall leva eller dö, finner jag väldigt motbjudande. Det finns för mycket onaturlig manipulation av mänskligt liv och dess antal som styrs av självutnämnda experter.

När jag var i USA noterade jag att många matprodukter är märkta med certifikat ”NON GMO”. I Östeuropa där jag kommer ifrån pratar många högt om GMO och försöker därför bevara gamla frösorter och odla sin egen mat. Här i Sverige och många anda europeiska länder GMO är vetenskap. Vetenskap är alltid ”bra” här och all kritik anses som en konspirationsteori.

 • Er sista bok "GMO - Hotet mot livet" är en ”måste ha” för min del, men vad skulle jag som läsare finna i den?

GMO F. William Engdahl Hotet mot livetWE: GMO (genmodifierade organismer) är en annan del av agendan driven och finansierad av Rockefeller och The Eugenics. Pengar från The Rockefeller Foundation (vars redovisningar är offentliga på deras officiella hemsida) har finansierat den inledande forskningen som skapade ett genetisk modifierat ris, Golden Rice, på deras forskningscenter på Filippinerna i början på 1970-talet. Man måste se GMO som ett strategiskt militärprojekt. 

Om 3 eller 4 gigantiska korporationer, varav 3 är amerikanska, och sammanslagning av tyskamerikanska Monsanto-Bayer går igenom, om dessa 3 korporativa giganter kontrollerar och äger alla patent på världens utsäde och fröer som är basen av föda till människor och djur, skulle jag opponera mig. Även om GMO hade högre produktivitet per hektar, vilket det inte har, skulle jag också opponera mig, för ett monopol på världens matresurser av sådana ansvarslösa korporativa intressens som Monsanto, Bayer och Dow är skrämmande. 

Kom ihåg Vietnam och agent orange som kom från samma företag. GMO och deras kemikalier tvingar bönder att köpa Monsantos Roundup. Den franske vetenskapsmannens Gilles-Eric Seralini och hans grupp i Cannes Universitet har avslöjat att tillsatserna [POEA] i det glyfosfat som finns i Roundup är 2000 gånger giftigare än ren glyfosfat. Men företagen vägrar avslöja sina tillsatser med ursäkten att det är en konfidentiellt handelshemlighet. Jag har skrivit omfattande om det i min bok. I slutet av kriget 1948 presidenten av den Rockefeller-finansierade amerikanska sällskapet The Eugenics meddelade i uppvaknandet av alla uppenbarelser om Nazisternas gaskameror ”från och med idag är The Eugenics nya namn THE GENETIKS”**. Min bok innehåller detaljer och dokument om denna otroliga del av historien.

 • När jag läste Er biografi, så såg jag att Ni är född i Minnesota och att döma av Ert namn så har Ni svenska rötter. Har ni en koppling till Sverige idag?

WE: Mina rötter är tyska och skandinaviska. Jag studerade i början på 1970-talet vid Stockholms Universitet när själva skolområdet låg inne i stadskärnan och jag have varit flera gånger efteråt för att besöka vänner. Jag verkligen skulle vilja se flera av mina böcker översatta på svenska och ser fram emot att komma tillbaka för föreläsningar i Sverige.

NewsVoice tackar för att ni delar med er till våra läsare om er upplysande kunskap. De som vill sätta sig djupare in i geopolitiken kan fina era böcker is alla större bokhandel på Internet samt besöka er officiella hemsida: www.williamengdahl.com 

Intervju: Stella Tormanoff, Stellatormanoff.wordpress.com

* Eugenics, the set of beliefs and practices which aims at improving the genetic quality of the human population played a significant role in the history and culture of the United States prior to its involvement in World War II. Eugenics was practiced in the United States many years before eugenics programs in Nazi Germany, which were largely inspired by the previous American work.Stefan Kühl has documented the consensus between Nazi race policies and those of eugenicists in other countries, including the United States, and points out that eugenicists understood Nazi policies and measures as the realization of their goals and demands. During the Progressive Era of the late 19th and early 20th century, eugenics was considered a method of preserving and improving the dominant groups in the population; it is now generally associated with racist and nativist elements as the movement was to some extent a reaction to a change in emigration from Europe rather than scientific genetics. - Källa: Wikipedia

** Rockefellers finansierade forskningen om RASBIOLOGI byter namn till GENETISK FORSKNING.