Harald Blomberg: Tiden är inne för holistisk sjukvård

publicerad 9 oktober 2017
- Hans Sternlycke

RECENSION. Vi har en tillväxt i sjuklighet som vi längden inte kommer att ha råd att betala. De flesta av dagens sjukdomar beror på kronisk inflammation. Det skriver psykiatern Harald Blomberg i sin nya bok: “Ta makten över din hälsa! För en holistisk hälsovård”. Blomberg vill ha en övergång till holistisk sjukvård och hans bok reser ytterligare tvivel mot dagens sjukvård.

Text: Hans Sternlycke

Holistisk betyder att man skall se till hela kroppens reaktion, inte bara söka diagnos för ett sjukdomstillstånd och sedan behandla det med kirurgi eller medicin, som inte kan ge bot utan bara lindring i bästa fall, så som dagens skolmedicin. Detta bristande intresse för hela människan kallas evidensbaserad vård, vetenskap och beprövad erfarenhet.

De som ger alternativ behandling hotas av indragen läkarlegitimation

Därför är det tyst i läkarkåren. På kontinenten är läkare friare att gå utanför det medicinska paradigmet. Erik Enby miste sin legitimation därför att han hävdade att cancer orsakades svampinfektion, inte av cancerogener och ordinerade mineraler och vitaminer.

Harald Blomberg har blivit anmäld upprepade gånger. Bland annat för att han rekommenderade glutenfri kost, dietbehandling och rytmisk rörelseträning för barn med ADHD och autism. Den har också visat sig hjälpa psykotiska och scizofrena patienter. Hjärnan får nya synapser och celler. 2015 blev han anmäld för att ha skrivit ett intyg om att en pojke behövde glutenfri skolmat på grund av glutensensitivitet. Pojken var skolfrånvarande, därför att han inte tålde maten och var till slut tvungen att byta till en skola där rektorn godkände glutenfri kost.

Glutenkänslighet är något som inte erkänns i Sverige utan bara den elakartade tarmsjukdomen celiaki. Den avslöjas inte med blodprov utan bara genom att se om besvären minskar av att avstå från gluten i tre månader. En del forskare anser att frekvensen av glutensensitivitet kan vara så hög som 30 procent. 2016 ansökte IVO, Inspektionen för vård och omsorg att Ansvarsnämnden skulle ge honom en treårig prövotid med övervakning därför att han satt patientsäkerheten i fara genom att rekommendera glutenfri kost.

Inflammationer i huvudet

Om man hade sökt orsaker och behandlat dem skulle många sjukdomar kunna förebyggas. Vi skulle inte haft så mycket fetma och diabetes. Inte så mycket allergier och autoimmun sjuklighet: eksem, reumatism, psoriasis. Vi skulle inte haft så mycket neurologiska sjukdomar: Autism, ADHD, demens, Alzheimers och depression, Parkinsson och multipel skleros.

De beror på inflammationer i huvudet som har sitt ursprung i magen som blivit inflammerad av olämplig kost med för mycket kolhydrater och för lite fett. Bakteriefloran förändras till ogynnsamma sorter. Vi får läckande tarm som släpper som igenom skadliga ämnen till blodet. När gliadin från gluten reagerar med antikroppar från immunförsvaret bildas cytokiner som passerar upp i hjärnan och ger inflammationer i huvudet. Upptaget av mineraler och vitaminer försämras och med det kroppens förmåga att bekämpa infektioner.

Kanske en miljon svenskar lider av brist på B 12, nödvändigt för ett fungerande immunsystem och för produktion av antikroppar, utan att veta om det. Det finns bara i animaliska produkter. Om man är vegan kan det ta 20 år innan brist uppstår, men om återupptaget i tunntarmen upphör kan det gå på ett år. En av de 20 aminosyror vår mat innehåller är metitionin som kroppen bryter ner till homocystein, men som sedan återbildas i levern. Denna metyleringsprocess står för livsviktiga funktioner. Fungerar den inte av till exempel brist på B 12 kan det ansamlas homocystein. Det ger risk för stroke och propp. Hjärnan behöver metitionin för sitt immunförsvar. Brist på B 12 liksom status på andra ämnen kan lätt kan konstateras med en bioresonansapparat. Men sådana är inte godkända av skolmedicinen utan man får lita till mer osäkra provmetoder.

Andra brister som kan skada hjärnan är vitaminerna B 1 och B 6. Liksom fosfor, ett livsnödvändigt ämne som medicinen förnekar brist på, men som visas med bioresonans. Konsumtion av sädesprodukter ger försurning som ökar utsöndringen. Vi kan få urkalkning, atros, förstörelse av nervskidor och nervinflammationer.

Boken är väldokumenterad uppdelad efter kapitel om olika sjukdomar. Mycket känns då som upprepning, om man läser den i ett sträck, eftersom symptom och behandlingar ofta liknar varandra. Men den ger stort stöd för den som vill få förståelse och finna bot för sin egen sjukdom.


I stället för att lita till mediciner, som ändå inte kan bota oss, eller till kirurgi, som kanske inte hade behövts med en annan diet och livsstil, bör vi stärka kroppens egen motståndskraft.


Cellkärnan innehåller NRF2 som vid höga nivåer av fria radikaler stimulerar bildandet av en stor mängd av kroppens viktigaste antioxidanter och avgiftningsenzymer. Flera ämnen i vår mat kan kan stimulera det: omega-3 fettsyror, curcumin i gurkmeja, sulforan i broccoli, men också kaffe.

Harald Blomberg vill se holistisk sjukvård

Harald Blomberg vill ha en övergång till holistisk sjukvård och hans bok reser ytterligare tvivel mot dagens sjukvård. I likhet med Peter Gøtzsche i Dödens medicin säger han: ta inte medicin om det inte är absolut nödvändigt. Mediciner är den tredje största dödsorsaken i USA. Medicinindustrin är en maffia. Den amerikanska psykiatriska föreningen, APA, slöt på 80-talet partnerskapsavtal med den för att få tillgång till fonder och forskningsanslag. Det blev forskningsfusk och medikalisering. På 20 år fyrdubblades utskrivningen av antidepressiva medel. Sverige har varit drivande för att få centralstimulantia godkända i Europa trots alla biverkningar.

Text: Hans Sternlycke

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vi lever i ett pyramidsamhälle
  Pyramiderna är tusentals år gamla, men även vårt pyramidsamhälle är tusentals år gammalt. Pyramiderna i Egypten är fysiska stenkonstruktioner medan vårt samhälle är uppbyggt på en maktstruktur. En stabil grund är viktig oavsett om det gäller pyramider eller husbyggnader. Utan en stabil och solid grund vore en byggnation omöjlig.
  I vår samhälle är det vi så kallade vanliga människor (vi är ALLA endast vanliga människor) som utgör basen och den stabila grunden för vårt pyramidsamhälle. En byggnation eller ett samhälle utan en solid grund skulle falla ihop som ett korthus. Makten i vårt samhälle ökar ju längre upp i samhällspyramiden människor befinner sig. På den begränsade toppen i samhällets och världens maktpyramid är utrymmet starkt begränsat och det är endast ett begränsat antal människor som får plats. I maktpyramidens topp hittar vi de människor i världen som har det största kapitalet och därmed den största makten och som drar i trådarna. Dessa maktmänniskor är dolda för oss.
  Vi är präglade att vi skall ta oss uppåt i samhällspyramiden för att göra karriär och att bli “någon”. Denna programmering börjar redan i skolan där vi skall konkurrera med varandra istället för att samarbeta. Sedan forstsätter denna programmering i vårt vuxna liv. Vi kan inte bli mer än de människor vi är. Vårt människovärde har inget med vare sig pengar, karriär, titel eller yrke att göra. Allt vi gör i vår vardag är endast olika sysslor inom vilket område det än gäller. Pyramidsamhället förekommer inom alla områden i vårt samhälle såsom religion, politik, finanssektor, vetenskap, sjukvård, massmedia och i alla andra olika sammanhang.
  Det finns ingen människa som kan vara för mer än någon annan eller stå över någon. Att den sk makteliten eller andra människor med makt har fått för sig detta tyder på en imbicillhet, ointelligens och en omedvetenhet. Vi måste införa ett paradigmskifte i vårt samhälle och skrota vårt föråldrade pyramidsamhälle och istället införa ett cirkelsamhälle som vilar på en holistisk och human helhetsgrund till skillnad mot dagens begränsade samhälle. Vi har kommit långt när det gäller teknologi men när det gäller universell holistisk medvetenhet befinner vi och vårt samhälle fortfarande på medeltiden. Vi som mänsklighet är fortfarande lika barbarisk som för tusentals år sedan med alla de djävulska vapen vi har uppfunnit för att döda varandra med. Ett citat av Eistein: “Vilken intelligent dumskalle som helst kan gör saker större, mer komplexa och mer våldsamma. Det kräver en dos genialitet och en hel deI mod att göra det motsatta”. Om vi männniskor har en intention att skapa ett modernt, nytt, holistiskt och intelligent samhälle värd namnet måste vi införa ett paradigmskifte och bli mer medvetna eftersom dagens samhälle uppenbarligen inte fungerar. Denna förändring måste börja i den enskilda människan och det är allas vårt ansvar vilka val vi skall göra i fortsättningen.

 • Ja tack till Holistisk sjukvård! Det har vi behövt länge. Vi är många som mår bättre av Holistiska metoder. Det behövs fler röster som stöder människor som Harald Blomberg – och andra läkare som jagas av etablissemanget (läs Skeptiker-rörelsen!). Tack Hans Sternlycke ditt engagemang!

 • Svenska Vicore Pharma – Paradigmskifte på gång inom medicin.

  Vicores läkemedelskandidat C21 stimulerar kroppens egna läkande förmåga och ser ut att kunna läka många svåra sjukdomar, utan att C21 ger biverkningar. Ca 80 universitet runt om i världen forskar på C21 just nu.

  https://www.redeye.se/company/vicore-pharma-holding#videos

  http://vicorepharma.com/wp-content/uploads/2017/05/Vicore-Pharma_homepage.pdf

  http://vicorepharma.com/research

  http://vicorepharma.com/cision/?cisionId=C0A6FDCF92F0E3AA
  “Tre review artiklar från Australien, Danmark/Florida och Indien, sammanfattar de farmakologiska effekterna av C21 inom olika indikationer. Deras slutsats är att C21 har potential för att kunna bli ett värdefullt tillskott till nuvarande medicinsk behandling inom dessa områden; anti-fibros läkemedel för flera indikationer, blodtryckssänkare vid högt blodtryck och som njurskyddande läkemedel för diabetes nefropati.”

  Mvh

 • Jag håller med! Holistisk sjukvård låter ändamålsenlig; men lösningen på sjukvårdsproblemet är inte att tillgodose min personliga uppfattning utan att öppna upp för alla skolor och låta folk själva få välja vilken skola och vilka metoder man ska tillämpa på olika läkeprocesser.

  Att endast ha en typ av obligatorisk sjukvårdsskola (som t ex den nuvarande sk “skolmedicinen”/vårdcentralen) leder till missbruk och kartellbildning.

  Statlig (landstingets) sjukvård är inte statlig. Det är multinationella företag som tjänar pengar på svenska folkets hälsoproblem, inte landstinget. Det är förstås inte bara medicinerna det handlar om, utan även om apparaterna. Man köper alltså in svartvita monitorer som är värda fem hundralappar för tiotusentals kronor styck.

  Den svenska sjukvården är inte endast korrumperad “i toppen” eller “i grunden”. Den är korrumperad rakt igenom i allt som rör dess anspråk på den “absoluta sanningen” och “den enda vägen”. För det finns massor av olika sanningar och olika vägar, och folk måste själva göra vad som krävs för att bli friska.

  Det finns inget sjukhus som kan läka en människa som inte vill bli frisk (dvs som inte vill utveckling).

 • Neurologen David Perlmutter går i sin bok “Brain Maker” in i detalj på hur våra mikrobiom, alltså bra och dåliga tarmbakterier, påverkar inte bara den mentala hälsan utan även allmänhälsa. Med studiereferenser.
  Tarmfloran kan ändras med probiotika men anpassar sig i långa loppet till den mat vi äter.
  Att många blir allmänt friskare genom LCHF kan därför dels bero på att färre kolhydrater innebär mindre snabbsmälta kolhydrater, mindre gluten och mindre växtgiftinnehållande mat. T.ex hade kineser knappt någon diabetes-2 på en risbaserad kolhydratskost innan socker och snabba kolhydrater introducerades där på 1980-talet.
  Idag är Kina istället “världsledande” i Diabetes-2 med över 10% av befolkningen!
  Dessvärre lever idag en enorm matindustri på snabbsmälta ofta beroendeframkallande socker eller sötningsmedel innehållande mycket vinstgivande mat baserad på de billigaste lagringsbara råvarorna: mjöl, växtoljor och socker, vanligen producerad med hjälp av GMO och växtgifter.
  Mycket starka konsumenter och politiker med starka ryggar krävs för att ändra. Eftersom SLV i stort sett är styrt av den amerikanska kolhydratsbaserade industrins eget forsknigsorgan, ILSI, lär SLV fortsätta att motarbeta all progressivitet i detta område. EU köper(!) t.o.m. råd från ILSI som distribueras som “framtidens kostråd” till alla EU-länder!

 • Min fråga är? Hur kommer jag i kontakt med honom och vad är det för bok han har skrivit?
  Skulle vilja fråga honom om en sak ang hälsan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *