Katerina Janouch: #Jagärhär lanserar desinfokampanj i sociala medier

publicerad 27 oktober 2017
- av NewsVoice
Mina Dennert (pressfoto-) och Katerina- Janouch (foto: Thron Ullberg, Wikimedia)
Mia Dennert (pressfoto-) och Katerina- Janouch (foto: Thron Ullberg,  Wikimedia)
Mina Dennert (pressfoto-) och Katerina- Janouch (foto: Thron Ullberg, Wikimedia)

DEBATT. Blockeringarna duggar tätt och folk fortsätter bli avstängda från Facebook. 24 timmar ute i kylan blir tre dagar, sedan en vecka och därefter en månad. För den som trots dessa reprimander inte lär sig att endast vädra godkända åsikter, kan Facebook välja att radera kontot för gott.

Text: Katerina Janouch – Katerinamagasin.se

En bidragande orsak till det olustiga klimatet på Sveriges största sociala nätverk är gruppen #jagärhär, som trots att de förnekar detta satt i system att massanmäla inlägg och användare som inte ingår i det som gruppen anser vara korrekt ton på nätet. Nu finns dessutom planer på en ändrad strategi, nämligen att producera egen desinformation för att styra sociala medier.

Jag har skrivit om nätverket jagärhär tidigare. Bakom står paret Mina och Magnus Dennert, två personer med stor makt i svensk medievärld. Genom kopplingar till såväl regeringsmakten som Sveriges Television har Dennerts stora möjligheter att nå ut med sitt budskap. Nu söker nätverket dessutom en halv miljon kronor från regeringen för att arbeta ”mot näthat”.

Facebookgruppen med 76,000 medlemmar är sluten och bara den som godkänts av någon av administratörerna kan bli medlem. Det finns tydliga kriterier för vem som accepteras, och administratörerna har rätt att säga nej utan någon som helst motivering.

En hemsida med information finns, samt dyra t-shirts att köpa. Men det viktigaste av allt är att nätverket nu försöker expandera sin påverkan på människor i sociala medier, just nu försöker man etablera sig även på Twitter. Dessutom har man ambitioner att föreläsa i skolor.

Det senaste budet är att man håller på att omformulera vad nätverkets arbete ska gå ut på. Tidigare handlade det om att stävja ”hot och hat” på nätet, genom att medlemmar organiserat gick till attack i kommentarsfält där man uppfattade tonen som hård, och försökte enligt egen utsago skapa ett mjukare och mer respektfullt samtalsklimat. Också enligt utsago har man lyckats med detta, alltså har medborgaruppfostran fått oborstade sällar att sluta svära och smutskasta verbalt. Man skulle kunna tro att nätverket nöjer sig med detta.

Men då underskattar man suget efter dels mer pengar, dels mer makt, dels möjligheten att uppfostra landets medborgare i den värdegrundskorrekta läran. För plötsligt är det nya bud från översteprästinnan Mina Dennert, som påpassligt bytt profilbild och nu stoltserar med Stjärnornas krig-ikonen, prinsessan Leia (gestaltad av den amerikanska skådespelerskan Carrie Fisher) och sloganen ”We are the resistance”.

Resistance skulle kunna syfta på ”faktaresistens”, även om jag inte tror att det är det som avses. Dock publicerades idag en ny kungörelse av Mina Dennert, där de 76.000 medlemmarna invigdes i nätverkets nya censurstrategi. Näthatet har enligt detta upprop förbytts i ”fake news”. Något konkret tolkning ges inte, ej heller ges något exempel på vad sådana ”fake news” skulle kunna innehålla. Däremot näms det amerikanska presidentvalet som avskräckande exempel. Leia, förlåt, Dennert, lovar dock att återkomma med mer information.

”Exakt hur sådana inlägg ska vara utformade” – medlemmarna har alltså inte möjlighet att tänka själva. Utan instruktioner kommer att ges. Jag vet inte om jag någonsin sett maken till toppstyrning? Det är skrämmande att 76,000 individer så blint tuggar i sig denna typ av budskap. Notera att orden ”kritiskt tänkande” ej förekommer i sammanhanget.

Det är också intressant att Mina Dennert föraktfullt pekar ut ”s k ”Swish-journalister”, men bland det första man möter då man går in på Jagärhärs egen hemsida är just en vädjan om bidrag via Swish.

(Jag har strukit över numret, nån måtta får det väl ändå vara på reklamen, eller hur?) Man har också gjort en t-shirt i hopp om att 76,000 anhängare ska vilja klä sig i en värdegrundskorrekt uniform. En historia som visst blev en smula dyr, vilket stötte på kritik, men Mina Dennert var snabbt ute och förklarade att det höga priset berodde på ett missförstånd.

Aja! Man ska hellre fria än fälla. T-shirtar, swish, förakt och profilbilder av döda filmikoner är trots allt bara petitesser i sammanhanget. Det som är värre är att Jagärhär faktiskt verkar ha ambitionen att på allvar börja lära ut hur folk ska framställa sin egen desinformation.

Såvitt jag vet har #Jagärhär ingen ansvarig utgivare, följer inga pressetiska regler, utan är just det Mina Dennert säger sig vilja motverka: En veritabel och många gånger aggressiv trollfabrik. Som dessvärre alltså stöttas av Sveriges regering och kulturminister Alice Bah Kunke.

Det är detta man söker finansiering till, det är alltså till finansiering av denna trollfabrik som man sökt 500,000 skattekronor. För vem ska egentligen kontrollera sanningshalten i det som skrivs i Jagärhärs regi?

Det är så ironiskt, och paradoxalt. Jag har själv blivit drabbad av Jagärhärs attacker, med avstängningar från Facebook som resultat i två omgångar på kort tid nyligen, samt därefter lögner och hat om mig på nätet, skrivet av medlemmar i Jagärhär.

Jag har bevittnat förnekelsen runt att medlemmarna organiserar anmälningarna (när jag med egna ögon sett hur de använder bokstaven ”A” – som i ”Anmält”, något de nu avråtts från att ange öppet i sina trådar) och erfarit hur gruppens hjärntvättade robotar fullständigt massakrerat kloka samtal.

För inte har Jagärhär jagat något direkt ”hat” hos mig (jag brukar själv uppmana till sansad ton och jag går även in, så långt mina krafter räcker, och tar bort urspårade kommentarer), utan det har handlat om att försöka förstöra diskussioner som pågår, att irritera människor och trötta ut dem som vill ha konstruktiva samtal med en massa meningslöst, ofta otrevligt dravel.

Det skrämmande är att det i Jagärhär finns åtskilliga lärare, pedagoger, tjänstemän och även politiker, som naturligtvis har makt över andra människors liv. Dessa har i sin tur ägnat sig åt ren angiveriverksamhet, då de ringt till folks arbetsgivare, vänner och familjer och skvallrat med syfte att sabotera, misstänkliggöra och skrämma.

Nu ska alltså dessa sektmedlemmar börja skriva egna nyhetsartiklar. I bästa  – med Mina Dennerts egna ord -– ”Swish-journalist”-anda… Får man gissa att begreppet ”fake news” kan få en helt ny, fördjupad innebörd? Det finns en rad socialdemokratiska ministrar att inspireras av, om fantasin skulle tryta. Kanske profilbildens text faktiskt borde bytas ut mot ”We are the Fakta-resistens”.

Om du fortfarande är undrande inför substansen i ”Jagärhärs:s budskap räcker det annars att läsa de sista orden. ”Ett inkluderande samhälle”. Som det heter: I rest my case.

“Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.”

Text: Katerina Janouch – Katerinamagasin.se

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag håller med Torbjörn C här, och de flesta andra inläggen.

  Vad jag däremot inte kan förstå något av är inläggen från dig Raphael Mabo. Vad är det du egentligen vill ha sagt? Har jag månne missförstått dig?, men det känns lite som du försöker försvara “det etablerade men också falska systemet” Se gärna Lars Berns artikel här på Newsvoice nedan:

  https://newsvoice.se/2017/11/02/lars-bern-demokrati-bara-en-parentes-historien/#comment-256442

 • De som beskriver svenskarna bäst är de med ‘utifrån-pespektiv’, i detta fall Katerina.
  Jag har själv aldrig riktigt känt mig svensk trots att jag är född i Sverige, samt att min släkt är svensk sedan generationer tillbaka.

  Det är förbryllande att så många svenskar inte fattar vad Katerina säger. Är det förträngning av något slag?
  De som tjänar pengar på floskler, lögner och politisk korrekthet VET vad hon säger, men låtsas ej förstå, konstigare än så är det inte.

  Kanske allt måste braka ihop innan svenne vaknar?…

 • Jag och därmed NV blev avstängda på Facebook då jag postade en enda länk till en artikel om att homeopater startat ett yrkesförbund. Fanns inte ett spår av kritik, nedsättande språk etc varken i min länk, kommentar eller artikeltext.

  NewsVoice och undertecknad stängdes i oktober av från Facebook under 10 dagar på vag grund. Facebooks algoritmer hänvisade till ”phishing” (lösenordsfiske) och ”misstänkt aktivitet” när jag skulle posta en länk till en artikel om att svenska homeopater startat ett riksförbund. Länken postades i c:a 12-15 Facebook-grupper om hälsa, grupper där undertecknad är medlem sedan länge, grupper där jag är välkommen och regelbundet postar länkar till artiklar om hälsa.

  Artikel: Facebooks vinst ökade med 79% till 4,7 miljarder dollar men de har inte tid med sina kunder

 • Raphael Mabo

  Vi ska vara rädda om censuren och se till att oborstade kritiker använder sig av ett lämpligt språkval. I Tyskland och Japan har har lagen nu justerats. Så det blir dyrt för dessa … som använder nedsättande ord när de kritiserar. Skööönt!

  P.S Gruppen “Jagärhär har ingen politisk uppfattning”, säger du. Vilken cirkusprestation! D.S.

 • Raphael Mabo 2 Nov, 2017 at 21:05

  Blev Sassersson också avstängd/censurerad från FB för att han var otrevlig i sina inlägg?

 • När det gäller påståenden om “förfölja oliktänkande” – Gruppen Jagärhär har ingen politisk uppfattning och tar inte ställning i samhällsdebatt. Varje medlem har eget ansvar för eget politiskt ställningstagande och positionering i samhällsdebatten. Gruppen har bara ett syfte – att främja ett sakligt och konstruktivt samtal utan hat, hot, rasism, sexism etc. Det gör att gruppen heller inte kan hållas ansvarig för de positioner som varje medlem gör i olika samhällsfrågor eller olika politiska åsikter som medlemmar framför, medlemmarna agerar utifrån sig själva och har eget ansvar. Inom gruppen sker inte politiska diskussioner, och det finns medlemmar från höger till vänster och vänster till höger. Jag är t ex medlem av många grupper, t ex Greenpeace, Djurens Rätt, Världsnaturfonden med flera andra. Det jag skriver på Facebook är bara mitt ansvar, inte någon av de grupper som jag är medlem i. Och som medlem i olika grupper har jag heller inget ansvar för vad andra medlemmar i olika grupper skriver i olika sociala rum eller hur de agerar i sina liv, lika lite som andra medlemmar eller grupper har. Jag konstaterar att gruppen Jagärhär avkrävs på FB ett ansvar för medlemmar som inte avkrävs andra grupper eller föreningar. Hela diskussionen tycker jag känns väldigt väldigt skev och snedvriden.

 • Katerinas artikel är väldigt aggressivt formulerad med “Hjärntvättade robotar”, “dravel” och liknande elitistiska formuleringar, hon har ofta en otrevlig ton i sina inlägg och artiklar så jag är inte förvånad över att FB i flera fall har funnit att det hon delar bryter mot FB:s regelverk. Som medlem i FB har man gått med på att följa regler och att acceptera att FB kan ta bort inlägg. Om Katerina anser att FB har för hård sållning så ska hon rikta den kritiken till FB. FB på sina supportsidor: “Hur många anmälningar som tas emot har ingen betydelse för huruvida ett visst innehåll tas bort från Facebook eller inte. Vi tar bara tar bort innehåll som bryter mot Facebooks communityregler.”.

  Hur många eller hur få som anmäler spelar ingen roll för FB. Jag vet att Jagärhär varken uppmanar eller uppmuntrar till massanmälningar. Men alla som finns på FB kan anmäla inlägg och det är upp till var och en. Sen är det upp till FB:s bedömning. FB har även mjukvara som avsöker inlägg, söker efter vissa nyckelord etc så inlägg kan tas bort utan att någon användare har anmält inlägget. FB har skärpt till sina mjukvarufilter och hur de följer sina regler och det har de troligen gjort på grund av att de har fått krav på det från flera länder i Europa där FB kan hållas som ansvarig för innehåll och tvingas till böter om de inte blir bättre på att sortera bort hat, hot, rasism etc. Jag tycker inte det är negativt med ett moderererat socialt forum där människor faktiskt tänker över sitt språkbruk. Vi är alla människor bakom skärmar, låt oss vara vänliga mot varandra.

 • Det är sånt här som händer när rättsväsendet inte fungerar. Både #metoo och #jagärhär är vad som händer när vi inte sedan länge bor i en rättsstat. Nu sker rättegångar på FB et al och kanske sker mer rätt där än i Svenska Dumstollar, men rätt är det ändå inte. Vem fan polisanmäler ens längre? Ingen idé om man vill skapa rätt och få upprättelse. I synnerhet inte om orätt gjorts från statens håll eller från de grupper som staten gett amnesti.

 • Det som beskrivs påminner om det som borgerliga kritiker förr skrev om förhållandena bakom järnridån. Jag vet inte om det var rättvist då men väst har iaf lärt sig metoderna.
  Var uppmärksamma på artificiell intelligens som används för den sortens maktutövning. Om dom påstår att det är 76 tusen medlemmar så vore det smidigt för dom att automatgenerera en del pk-kommentarer så det inte blir för många medlöpare att försörja.

 • Alice Bah Kuhnke:

  – Statsministern har gett mig fria händer, säger Alice Bah Kuhnke till Nöjesbladet.
  Vidare säger hon i Aftonbladet.se: – Fredrik behöver avlastning, så jag kände att det var mitt ansvar att ställa upp. Dessutom är jag ju miljöpartist och tror på delat ledarskap. Så det ska nog blir bra det här, säger ministern.

  Snyggt upplägg i ivern att skapa en plattform med en hyfsat trovärdig politiker.

  TYVÄRR ÄR SYFTET OCH AVSIKTERNA MED DETTA INHOPP REDAN AVSLÖJADE. Tänk på detta Alice när du sitter i studion!

 • Jan Norberg Skulle långt hellre ge 500k till NMR. De jobbar iaf för folkets intressen och emot just den där maktstrukturen.

 • Det är värt att notera att människor som stoltserar med sina namn i denna repression av enskilda individer också har personnummer och också kan häktas och dömas enligt lagen vid polisanmälan.

  Kanske både ni och dessa individer reagerar när jag använder ordet “fascism” om detta beteende, men jag använder det i Georgi Dimitrovs betydelse här citerad från Kominterns sjunde kongress 1935:

  ”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element.”

  Källa:
  Jan Myrdal HÖG TID ATT SKRIVA KLARTEXT

  De som kontrollerar Facebook, d.v.s. CIA och förmodligen Rothchild-sionismen, samt deras lakejer i svenska fulmedier och i mutad politikeradel, vilka stöttat den extrema “s.k. moderata” islamistiska proxy-terrorismen i Syrien, samt den nazistiska proxy-terrorismen mot demokratin på Krim, där folket som historiskt och kulturellt sett alltid varit ryssar valt att frigöra sig. Där stöds dessa terroristiska krafter av finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och mest imperialistiska element, d.v.s. fascismen.

  Jag anser att denna systematiska mobbning/repression är en social och ekonomisk ärekränkande terror inriktad mot individer i vårt samhälle, sannolikt ofta finansierad av främmande makt i syfte att skada landet, för att hos de utsatta individerna skapa vanmakt vilket kan leda även kan leda till stress och sjukdom, följaktligen även till döden, samt att de som underlåter sig detta beteende försöker påverka den allmänna åsiktsbildningen, därmed de facto inkräktar på handlingsfriheten inom politisk organisation och därigenom sätter yttrande- och föreningsfriheten i fara, samt utgör förrädare mot vårt land genom i den mån de åt terrorismen till Sverige anskaffar krigsfolk, äverför egendom och tillhandahåller dem tjänster, vilket hotar medföra avsevärt men för totalförsvaret.

  Detta är olagligt enligt brottsbalken 3 kap. Om brott mot liv och hälsa, samt enligt 5 kap. Om ärekränkning, samt 18 kap. Om högmålsbrott 5 §, samt 22 kap. Om landsförräderi.

  Rösta rätt!

 • Givetvis har MSM ännu inte skrivit något om vad som kan ligga bakom Alice´s inhopp. En av de ynkliga kommentarerna man kan höra i MSM är bl.a. “blir intressant att se om hon fortfarande har kvar sin programledarförmåga”.

  Se Aftonbladet.se´s presentation av Alice´s inhopp:
  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/arqna/alice-bah-kuhnke-programleder-breaking-news

  Pär Karlsson på Aftonbladet.se tycks här vara en “reklampelare” för att “lyfta” trovärdigheten i Alice´s medverkan i programmet som en “synnerligen” seriös och trovärdig deltagande programledare.

  De har helt missat hennes koppling till,eller vill inte visa, #jagarhar. Sanslöst klantigt, samtidigt som man kan tycka att det är glädjande att medieflödet är så snabbt idag att detta (#jagarhar – kampanjen) hanns med att tas med här på Newsvioce innan vi analyserar programmet.

  Dock – vi har strålkastarljuset på dig Alice, och vi förstår att du är utskickad. Ska såklart bli spännande att se hur du dirigerar och styr programmet för att gagna och informera om desinformationsrörelsen #jagarhar.

  Mvh #viarinteidioter

 • Det ser ut som “rörelsen” redan sprider ut sina tentakler genom att Alice Bah Kuhnke, Kultur- och demokratiminister gör comeback som programledare.
  På måndag hoppar hon in som vikarie i ”Breaking News med Filip och Fredrik”.
  – Hon tyckte det kändes kul, säger hennes pressekreterare Kristoffer Talltorp enligt Aftonbladet.se

  Det ska onekligen bli intressant att se hur hon försöker förvalta detta uppdrag som “utskickad” av rörelsen #jagarhar.

  Det ser ut som att Sverige är på väg in i en mindre revolution! Fantastiskt tycker jag! Hoppas att denna trend håller i sig. Det blir i så fall ett riktigt nyttigt och välkommet “stålbad” för Sverige.

  Detta ska verkligen bli spännande att följa!!!

 • Vill inte regeringen ge gruppen pengar så finns alltid Soros olika givmilda stiftelser för samhällsomstörtande verksamhet. I ett normalt land borde SÄPO granska detta. Tyvärr är inte Sverige ett normalt land.

 • Förtydligande: För undvikande av tvivel så menar jag i mitt förra inlägg – “att motverka den rörelse som tycks ha som uppgift att styra medborgarna, och som du beskriver i artikeln”.
  (hm, hoppas att det blev tydligare nu).

 • Skrämmande! Att det var illa var redan en övertygelse jag hade, men detta var mer än jag hade trott. Här krävs verkligen krafttag och kanske en “motrörelse”. Jag ska givetvis följa dig Katerina och stödja dig på alla de sätt jag kan. Jag betraktar för tillfället dig som bärare av ledartröjan för rörelsen att motverka det du skriver i artikeln.
  Stå på dig!
  Och Jan: bra skrivet!

 • Efter att ha läst Katerina Janouch och hennes redovisning kring jagärhär grupperingen så blir man mörkrädd.

  Denna jagärhär grupp, vars mål det verkar vara att förfölja oliktänkande och på allvar sätta den fria åsiktsbildningen på undantag, är utan tvekan en synnerligen farlig verksamhet.

  Om Sveriges regering nu aktivt gynnar denna gruppering med skattefinansierade bidrag (500.000:-) så har Sverige tagit ett väsentligt kliv närmare det DDR som på sin tid lyckades få enskilda individer att bevaka och ange varandra för sina åsikters skull.

  Är det den sortens demokrati vi vill ha i ett Sverige där åsikts och yttrandefriheterna är grundlagsbefästa??

  Eller är det så att Regeringen verkligen vill att en privatarmé av politiskt korrekta skall ges långtgående möjligheter att förfölja alla oliktänkande??

  Att ge jagärhär grupperingen 500.000:- är lika illa som att ge NMR 500.000:- för att bättre kunna förfölja oliktänkande, det senare är ju alla överens om är otänkbart men att ge militanta åsiktsförtryckare som jagärhär gruppen fritt spelrum och 500.000:- tycks inte vara helt omöjligt.

  När staten uppmanar till angiveri har vi nått vägs ände och vi sätter därmed den fria åsiktsbildningen och yttrandefriheten på ett sluttande plan som mycket väl kan sluta med en situation likt den vi såg i DDR eller varför inte i Nazityskland.

  Vill vi verkligen det??

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *