Så här spenderade 10 lotterivinnare sina miljonvinster

publicerad 23 oktober 2017
- av Underhållning @NewsVoice
Lotterivinnare - Crestock.com

Lotterivinnare - Crestock.com

Chanserna att vinna på Lotto kan tyckas vara små och ändå får vi höra om personer som faktiskt vinner. Vad gör vinnarna sedan av pengarna? Här har vi samlat 10 vinnarberättelser världen runt, med både mer och mindre lyckliga slut. Kanske kan du bli en lotterivinnare. Börja med att hämta inspiration från någon av dessa berättelser.

1. Man från södra Stockholm skänker tvåsiffrigt miljonbelopp

Han är en helt vanlig arbetare som hejar på AIK och gillar att dricka mjölk. Efter att ha blivit lotterivinnare och vunnit 152 miljoner kronor på Lotto tog det en vecka innan nyheten hann nå honom. Han blev givetvis väldigt chockad då telefonen ringde och han fick veta att han nu är mångmiljonär.

Vinsten gick till investeringar i familjens ekonomiska framtid samt resor till platser med soliga sandstränder och palmer och donerandet av ett tvåsiffrigt miljonbelopp till välgörenhet.

2. Evelyn Adams tog sina vinster till Atlantic City

Evelyn Adams
Evelyn Adams

Mot alla odds vann Evelyn Adams från New Jersey på lotteriet två år i rad – 1985 och 1986! Hon vann en totalsumma på 5,4 miljoner dollar. Evelyn blev överlycklig och bestämde sig för att ta sina extrapengar till spelmaskinerna i Atlantic City. Det kan sägas att hon utmanade turen och ödet. Idag är hon pank och bor i en husvagn efter att ha spelat bort alla sina pengar.

3. Louise White skapade en fond som hon namngav efter sin lyckoefterrätt

År 2012 gick 81-åriga Louise White runt i Newport, Rhode Island och köpte en efterrätt som heter regnbågs-sorbét. Strax efteråt köpte hon en lotterikupong som skulle komma att bli värd 336,4 miljoner dollar. För att hedra sin lyckoefterrätt skapade hon “The Rainbow Sherbert Trust”, en fond tänkt att vara till hjälp och ekonomiskt stöd för hennes familj.

4. Bob Erb stödde legalisering av marijuana

Kanadensiske cannabisaktivisten Bob Erb blev 25 miljoner dollar rikare år 2012 efter att ha köpt en lotterikupong på väg till sin fars begravning i Calgary. Han hade spelat i 43 år.

Den säsongsarbetande byggarbetaren planerar att fortsätta arbeta efter vinsten och donera sina löner till mat åt fattiga. Han valde även att stödja organisationen 420 Day (En organisation som stödjer legalisering av marijuana) med 1 miljon dollar.

Venetian Shores Park, New York
Venetian Shores Park, en annan spraypark i New York

5. John Kutey Byggde en vattenpark

Kutey och hans fru Linda beslutade sig för att spela US Mega Millions och blev glatt överraskade av lyckobeskedet som följde – de var vinnare av 28,7 miljoner dollar. De valde att använda en del av vinsten till att bygga en hel vattenpark till sina föräldrars ära. 200,000 dollar donerades för att bygga Spray Park i Green Island, New York, The Albany Times Union.

6. Merle och Patricia Butler investerade i råd från finansiella rådgivare

Efter att ha vunnit en del av jackpotten på 656 dollar i Mega Millions 2012, var paret från Illinois Merle och Patricia Butler osäkra på vad de skulle göra med sin nya förmögenhet, men de lovade sig själva att förbli kloka. Det rapporterades senare att de planerade att spendera klumpsumman på goda råd från sina ekonomiska rådgivare och advokater.

7. Lotterivinnare Lara och Roger Griffiths köpte sitt drömhus

Under 2006 använde Griffiths sin lottovinst på 1,8 miljoner pund till att äntligen köpa sitt drömhus de länge längtat efter, till ett pris av 670,000 brittiska pund. De köpte också en Porsche och ytterligare två fastigheter som de hyr ut. De investerade även i aktier och Robert spenderade 25 000 ound på att spela in en skiva med sitt band från skoltiden. Sex år senare var tyvärr vartenda öre borta.

8. Nigel Willetts använde sin vinst till att resa

Med vinnaroddsen 1 på 13,000,000 vann Pub-ägaren Nigel Willetts 1 miljon pund 2014. Han använde vinsten till att resa världen runt och började med att skämma bort 13 familjemedlemmar och släktingar genom att bjuda dem på en semester i Florida. Sedan den semestern har han varit i Mexiko och Dubai, och planerar vidare att besöka Las Vegas för att fira sin 50-årsdag.

9. Vivian Nicholson unnade sig högklassig shopping

Vivian Nicholson vann en förmögenhet på Storbritanniens fotbollstips 1961 på hela 152,300 pund, eller idag motsvarande 3 miljoner pund. Hon beställde omedelbart klänningar från Harrods, köpte flera lyxbilar och reste runt i USA och Europa. Idag är hennes garderob fylld med Haute Couture, men hennes plånbok är dock tom.

10. Ann-Cristin från Skövde gjorde drömresa till verklighet

Sist men inte minst, har vi Ann-Cristin 61 år som spelade på Triss en tisdagsmorgon och till sin förvåning och förtjusning upptäckte att hon var vinnare av 100,000 kronor. Ann-Cristin var på väg för att handla mat och köpa en Trisslott. Hon glömde bort att köpa trissen och åkte istället till en annan butik där hon slutligen köpte den vinnande lotten. Redan innan vinsten har Ann-Cristin haft en dröm – att resa till Hawaii. Med sin fantastiska vinst är detta exakt vad hon tänker göra.

Efter att ha läst dessa berättelser kanske du inte låter dig skrämmas av minimala odds, utan faktiskt lägger på minnet att många har haft hoppet uppe och lyckats kamma hem otroliga belopp som har förändrat deras liv. Tappa inte hoppet!

Hawaii - CC0 Creative Commons
Hawaii – CC0 Creative Commons

Läs mer om underhållning


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Många förvånar sig över att nyrika sätter sprätt på sin förmögenhet, men det är inte så konstigt egentligen. Att shoppa ger många en kick. Som det är med alla kickar, så kan man bli beroende av dem. Det är väl den enda företeelsen inom handel som begåvas med en egen diagnos: “Shopaholic”.

  Men vad är det egentligen Shopaholic: i ett kognitivt (filosofiskt) perspektiv som levererar kicken? Är det att passera kassan, med väskor i händerna? Dra en rullvagn? Är det att samla på saker?

  Försöker man stycka ner det hela blir de svårare och svårare att kunna pinn pointa och hitta just den där isolerad orsak till euforin. Det är en arsenal av olika teman som drar igång och till slut blir det bara till en omedveten vana. Att stoppa sin ångest med kickar – blir vanan, eller ovanan om du så vill?

  Förstår man det, förstår man allt missbruk. En individ, så hårt pressad att dennas enda minst lilla timeout från livssmärtan är en kick – visst fan är man beroende då!

  Abstinens. När abstinensen inte längre är ett problem, upphör ju missbruket! När abstinens väger lättare än kick, så är du icke beroende. Går det att träna upp förmågan att hantera abstinens? Men vad är det för fråga egentligen? Säg något som det inte går att träna på?

  Behov av Budget. Mins ordet budget här.

  Vad är en budget egentligen? Vad gör den? Om vi tänker oss ett tomt vit rum, med en hög pengar. Där ifrån, tar man det man behöver. Allt frid och fröjd. Eller?
  Tyvärr ser inte verkligheten ut så. Vad budgeten gör, är att stycka upp högen (det vita rummet) l delar, med flera underfunktioner sam gett dem namn – döpa dem!

  Håller vi fast vid bilden av det vita rummet, där pengarna dels upp i höger med olika funktioner, så delar vi även upp hjärnan i samma delar. Matkonto viktigare än krogkonto osv. Viktigast hyra/amorteringskonto. Minst viktigast krogkonto eller övrigt. Kärt barn har många namn. Det är möjligt att låsa konton så de bara är öppna en viss tid. Knyta ett konto till enbart vissa räkningar osv. Då blir du din budget. Den styr ditt liv. Den kan tvinga fram besparingar samt stundom även vinster.

  Det mesta går att sydhop. Då kan man å ena sidan säga att du saknar all frihet eller säga att du maximerat den samma?
  Min lilla poäng är i vart fall: spela inte. Gör en burget ställe.

 • Har nog aldrig spelet på någonting någonsin, men osvuret är kanske bäst? Varför? Därför att du matematiskt, logiskt osv aldrig kan gå med vinst. Varför då spela?
  Vad jag skulle göra? Det jag gör i dag! Dvs aldrig mer behöva bekymra mig om en räkning och bra använda tiden till sådan som gav något tillbaka.

  Rik är den som sällan eller aldrig behöver tänker på pengar och kan spendera sin tid som den vill. Det är enklare än du tror och det går alldeles utmärkt att automatisera bort “pengtänket.
  Allt du behöver göra är att sätta en stram budget (10 delar) lägga upp motsvarande 10 underkonton i din bank. Har du regelbundna insättningar kör du automatiserade överföringar mellan knotorna. Alla räkningar på autogiro.

 • Jag förstår marknadens behov av att framställa onlinespelandets förträfflighet som artikeln ovan vill göra. Dock vill jag återigen passa på att lyfta fram onlinespelandets tragiska baksida. Själv har jag aldrig spelat en enda gång online trots spelbolagens aggressiva marknadsföring där det exempelvis inte är ovanligt att Metro har fem helsidor med reklam för olika onlinespel.

  Som av en händelse maa artikeln ovan så handlar kvällens Kalla Fakta på TV4 om den andra mindre angenäma delen av spelandet, nämligen “Problemspelare”. Per definition är problemspelare människor som fått skador av sitt spelande. Enligt Kalla Fakta, i samarbete med Folkhälsomyndigheten, visar statistiken att 75% av spelbolagens omsättning (som 2016 var 22 miljarder) kommer från “problemspelare”. 13 mars 2016 uppgav Aftonbladet att det fanns 116 nätbaserade nätkasinon. Samma tidning uppgav att två procent av den vuxna befolkningen, 170 000 personer, har spelproblem.

  Jag har ännu inte räknat ut vad kostnaden för spelandet per teoretisk spelare blir, men det kan inte sammanfattningsvis bli annat än en omfattande personlig och nationell och tragedi för de många offren.

  Min uppmaning blir: Titta på kvällens Kalla Fakta på TV4 och tänk efter…. och agera!

  Källa bl.a. Expressen.se/dinapengar

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *