Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Norska forskare tror Parkinson kan orsakas av svampsporer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 oktober 2017
- NewsVoice redaktion
Johanna Berstad

Två norska forskare menar att svampsporer och bakteriesporer är den enklaste förklaringen till att människor drabbas av Parkinsons sjukdom. Både svampar och bakterier bildar tåliga sporer som kan överleva i kroppen i åratal. Om kroppens immunförsvar har försvagats av ålder eller annan påverkan kan sporerna “vakna” till liv igen och påskynda sjukdomsprocessen.

Text: Birthe Storaker

Paret Ketil och Johanna Berstad, som är läkare respektive tandläkare, har granskat en hypotes som ställts av den amerikanska läkaren Lawrence Broxmeyer som handlar om att Parkinsons sjukdom är en kronisk infektion som antagligen inte är orsakad av virus utan istället av bakterier.

Forskningsparet har gått igenom publicerad forskning på Parkinsons sjukdom och fann då att de kan bidra till hållbarheten i denna infektionshypotes. De har även satt samman resultat från annan forskning till en helhetsmodell som syftar till att beskriva sjukdomsprocessen. Paret har gjort en mycket övertygande genomgång av facklitteraturen och arbetet är sannolikt en av de viktigaste som publicerats om sjukdomen på senare tid.

Läs mer i TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq