TV Helse: Saknas bevis för att cancerläkemedel förlänger eller förbättrar livet för patienter

0
668

Medicinsk forskning på cancerläkemedel

I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMJ framkommer att cancerläkemedel varken varken förlänger eller förbättrar livet för cancerpatienter. Forskarna efterlyser därför att bevis säkras innan cancerläkemedel godkänns av läkemedelsmyndigheter.

Forskarna hade studerat cancerläkemedel som funnits på marknaden under fem år (2009-2013) och då funnit att endast 11 av 68 läkemedel, som redan godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, kunde uppvisa en meningsfull förbättring för patienterna. Men även i de fall som läkemedlen kunde öka chanserna att överleva var effekterna oftast svaga. Medlen kunde endast i 10% av fallen öka livskvaliteten.

Vinay Prasad - pressfoto
Vinay Prasad – pressfoto

Verkningslösa läkemedel från Big Pharma är ett globalt problem

Problemet med läkemedel som ger svag eller ingen effekt är detsamma överallt, enligt dr Vinay Prasad som är ”assistant professor” vid ”Oregon Health and Sciences University”. Han menar att det enbart är meningsfullt att utsätta patienter för toxiska läkemedel om det finns en rimlig chans att öka chanserna till överlevnad eller livsförbättring.

Läs hela artikeln och se referenser på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson 

OBS. Detta är inte reklam eller en ”advertorial”. NewsVoice har ett mediasamarbete med TV Helse. Alla artiklar är gratis att läsa och artiklarna på TV Helse innehåller inga reklamlänkar.


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här