Dr Sanna Ehdin: Känslan avgör

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 oktober 2017
- NewsVoice redaktion
Sanna Ehdin - Foto: Therese Eriksson
Sanna Ehdin - Foto: Jens C. Hilner
Sanna Ehdin – Foto: Jens C. Hilner

Det är inte hur du har det, utan hur man känner sig som avgör. Det är en enkel mening att säga, men kanske inte lika lätt att leva. När du inte låter hur du har det få styra dig – även under svåra omständigheter – då har du kommit mycket långt.

Jag hjälpte en 84-årig kvinna som hade kol och hade svårigheter att andas. Jag besökte henne och vi återknöt kontakten, då hon var mamma till en barndomskamrat. Jag gav henne min speciella Joy-healing så att hon kunde slappna av och lättare andas. Hon sa att det var det skönaste hon upplevt.

Fast hon var i mer eller mindre smärta hela tiden, och hade svårt att andas, så log hon mycket och talade bara om det som var bra. På gamla dar hade hon börjat med mindfulness för att kunna hantera andningsproblemen. Vi upptäckte då hur mycket vi hade gemensamt, för jag har gjort mindfulness sedan 1993.

Den äldre damen visste hon hade kort tid kvar, och lät inte hur hon hade det avgör hur hon mådde. Det var stort, när hon kunde gnällt över tusen saker och hur svårt hennes liv blivit. Det var svårt bara att gå uppför trappan i hennes hus, och hon kunde inte längre arbeta i sin älskade trädgård.

Vilken underbar kvinna hon var, och jag är så glad att jag fick dela slutet med henne. Hon hade förstått. Vi kunde sitta och se varandra i ögonen utan att tala, och vi visste…. Strålande kvinna, saknar henne.

Du har ett val

Det är en verkligt bra injektion för hela vår varelse att bli påmind om att vi har ett val! Att det alltid finns ett val hur besvärligt det än verkar. Problemet i dag är att så många läcker energi genom att till exempel fastna i negativa saker och tankar, eller glömma att fylla på med positiv energi varje dag. Det gäller både i fysisk och immateriell form.

Det kan göra att man först blir trött och sedan utbränd – för att man inte känner att man har något val. Man blir kanske inte sedd eller lyssnad på i sitt arbete eller av omgivningen, och tror inte att man har makt att göra något åt sin situation.

Därför är det viktigt att se att vi har ett val – och att vi använder oss av det. Att vi kan välja våra reaktioner till det som händer – eller välja att inte reagera allt. Att vi kan behålla vårt lugn, vad som än händer – och samtidigt fokusera på det som är positivt och fungera. Det är viktigt och skyddande.

För det vi tänker,
det manifesterar vi.

En väninna beskrev hur ett av de första stegen för henne var att börja ta ansvar för sig själv genom att försöka vara sin egen goda förälder. Det var förutsättningen för att hon skulle kunna våga ta tillbaka sin kraft/makt i livet, och för att hon skulle våga försvara och stå upp för sig själv. Hon behöver påminna sig själv många gånger om att hon hade val, se till att välja aktivt och vara medveten om de val hon gjorde under en dag. Som uppmuntran gav hon sig själv beröm och tackade sig för dem på kvällen.

När hon fick problem på sitt jobb fick hon åter påminna sig själv varje morgon, väldigt medvetet och bestämt, om varför hon gick till jobbet. Det var för att tjäna pengar både för sin överlevnad (hyra och mat) och för att kunna göra sådant som hon ville göra. Det hjälpte henne att ta sig genom den besvärliga perioden.

Vi har alltid ett val, och det är både vår rätt och vår skyldighet gentemot oss själva att använda dessa valmöjligheter. Vi kan välja det som är bra för oss och som ger vårt liv en mening (eller flera delmeningar).

Det är även bra att ge sig själv uppdrag som man ser till att fullfölja. Det kan vara en enkel sak varje dag, men att bestämma dig för någon bra som man fullföljer stärker ens själv inifrån. Det ger självrespekt men även självkärlek och självtillit. Det gör också att man lättare hör sin egen röst, som om den blir starkare och tydligare ju mer den känner sig hörd och besvarad.

Livshjulet - Illustration: Sanna Ehdin
Livshjulet – Illustration: Sanna- Ehdin

Men som sagt, allt börjar med känslan – och hur man känner sig avgör. När vi inser att vi kan välja det, då har vi kommit långt. Det är något man övar på, och det ger resultat. Det bygger personlig styrka. Träning ger färdighet, för det vi tränar växer.


Allt enligt mitt Livshjul

 • Det jag matar växer
 • Det jag tränar stärks
 • Det jag tänker manifesteras
 • Det jag känner, attraherar jag.

Text: Dr Sanna Ehdin, delvis ur boken: Nya Sluta Kämpa – börja leva | Besök även Sanna på Ehdin.com

Vill du stödja min verksamhet så att jag kan fortsätta att lägga mycket tid på att studera hälsa, forska fram det senaste och presentera det för er på min hemsida så handla gärna dina hälsoprodukter i min webbshop: Dr Sannas Shop.


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: sanna ehdin
Stöd NewsVoice 2024
 • Känslor ska inte styra……….punkt och slut.

  Det har aldrig hjälpt någon det har bara manipulerat med sinnet eller skapat olyckliga människor.

 • Varför använder man inte svenska istf ‘mindfulness’ ?
  Kanske därför att uttrycket själfullhet inte är bekant? Eller därför att den termen ger religiösa associationer, som riskerar att uppmuntra såna konkurrerande alternativ.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *