Den heliga Sverigebilden är hotad igen – Ministrar försmådda, indignerade och förvånade

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 oktober 2017
- Torbjörn Sassersson
Håkan Juholt om Sverigebilden - Foton: Carlos Zaya (Juholt), Lehtikuva, Yle (Wallström), Maja Suslin (Löfven), fotograf okänd (Bildt)

Håkan

NOTERAT. Håkan Julholt som flytt Sverige för ett uppdrag som ambassadör på Island varnar för att Sverige håller på att bli en teknokratisk diktatur där folk dresseras till att underkasta sig experter. Ungefär så sa Juholt i en intervju för SvD i lördags. Nu är svenska ministrar upprörda igen.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är nu “förvånad” över hur Socialdemokraternas förre partiledare hanterar Sverigebilden:

“Det är ju anmärkningsvärt. Det är ambassadörers, precis som regeringens, uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen”.

Utrikesminister Margot Wallström är också indignerad. Hon säger till Sveriges Radio att hon publikt inte tänker “argumentera med en av mina ambassadörer”, så hon säger till SR:

“Han får nog förklara själv vad han tänker” och tillägger “Han lär sig nog också inom kort, skulle jag tro, vad det innebär att vara en ambassadör”.

ArcanumSkolan 2024

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström är också upprörd, enligt SR skriver hon i en kommentar:

“Som ambassadör och därmed Sveriges främsta företrädare på Island uppvisar Håkan Juholt en märklig inställning till det land han ska representera”.

Håkan Juholt säger till SvD att han förutspår undergången för svensk demokrati och han tänker inte besöka Sverige de kommande åren.

I intervjun i SvD säger Håkan Juholt till reportern:

“Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin”.

“Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt.”

En annan debattör med inflytande över omvärlden som också ifrågasatte Sverigebilden var Katerina Janouch. Då uttalade sig två andra ministrar. Janouch hade i januari 2017 i tjeckisk TV kritiserat svensk migrationspolitik. Hon sa bla:

Katerina Janouch - Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons
Katerina Janouch – Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons

“Jag säger inte att allt är flyktingarnas fel. Men vi har en kris i migrationsfrågorna.” Janouch menade vidare att hon: ”förmedlat sin bild av hur hon ser på utvecklingen i Sverige, men att den överensstämmer med vad andra tidningar skriver.”

Som exempel tog Janouch upp brittiska Daily Mail, som förra året av den svenska ambassaden i London ansågs driva en kampanj mot Sverige, skriver Aftonbladet.

Carl Bildt (M) blev orolig.

“Det har spridits bekymmersamma bilder av Sverige…”.

Stefan Löfven dömde ut hennes uttalande och menade att respekten för Sverige är fortsatt stor i andra länder. Han tyckte Janouchs uttalande var “väldigt konstigt”.

Katerina Janouch gav svar på tal. Hon skrev på Facebook, enligt Expressen:

“Precis som på den goda diktaturens tid är “bilden” av landet viktigare än det som faktiskt pågår i landet. Nu fördömer Löfven mina uttalanden! Exakt som Breznjev, Husak och Ceaucescu gjorde med många kulturarbetare. Sverige 2017. När bjuds jag in till Rosenbad? Vore snyggt, så jag får ge herrarna en sann bild av hur landet ligger.”

NewsVoice har tidigare varnat för en teknokratiskt styrd politik i debattartikeln: “Evidensbaserad politik? – VoF-professorn Sven Ove Hansson kanaliseras av 18 debattörer på DN och SvD”. I ett försök att lägga grunden för det signerade 18 personer, varav många hade koppling till skeptikerföreningen VoF och professor Sven Ove Hansson som är politisk filosof (neomarxist) och grundare av VoF. De ansåg att bakom politiska beslut och motioner ska finnas evidens, vetenskapliga bevis. Förslaget fick svag respons.

Text: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq