Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

UK vill bestraffa de som tittar på farliga sidor på internet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 oktober 2017
- Torbjörn Sassersson
Inrikesminister Amber Rudd - Foto: WorldSkills, UK CC BY 2.0
Inrikesminister Amber Rudd - Foto: WorldSkills,   UK CC BY 2.0
Inrikesminister Amber Rudd – Foto: WorldSkills UK, CC BY 2.0

ANALYS & DEBATT. Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd vill kriminalisera de som tittar på olämpliga sidor på internet. Problemet blir för brittiska domstolar att avgöra var du tittar, hur länge och varför. Kanske det i slutänden räcker med att klicka fel, men Rudd säger att de ska undantas bestraffning.

Text: Torbjörn Sassersson

The Guardian rapporterar i artikeln: “Amber Rudd: viewers of online terrorist material face 15 years in jail” att personer som upprepat tittar på terroristinnehåll på internet ska kunna fängslas i upp till 15 år, enligt det nya lagförslaget som ska tackla trenden mot en ökad radikalisering i samhället.

“I want to make sure those who view despicable terrorist content online, including jihadi websites, far-right propaganda and bomb-making instructions, face the full force of the law,” sa Amber Rudd, enligt The Guardian

Kritiker menar att antiterroristkortet åter dras för att öka kontrollen på nätet, att terrorism används som svepskäl för att öka personkontroll av medborgare. I sitt uttalande nämnde inte heller Amber Rudd problemet med vänsterextremistiskt material på nätet.

Många frågor inställer sig.

  • Vad händer med de som TITTAR på allt detta i undersökande syfte?
  • Vad är egentligen propaganda och var går gränsen mellan nyheter och propaganda?
  • Hur länge får man TITTA på förbjudet innehåll? Räcker det att man klickat på en förbjuden länk eller måste man ha TITTAT minst 10 sekunder på en förbjuden sida? Det kan ju ta ett tag för en person att uppfatta att sidan kan vara förbjuden.

Frågan om vad som är propaganda skjuts på framtiden, eftersom Rudd just nu vill komma åt personer som tittar på sidor som tex visar hur man kan tillverka en bomb.

Amber Rudd försöker dock förmildra omständigheterna för de som råkar titta fel eller klicka på fel länk. Personer som anses vara riktiga journalister får tex titta på farliga sidor.

“According to the Home Office the updated offence will ensure that only those found to repeatedly view online terrorist material will be guilty of the offence, to safeguard those who click on a link by mistake or who could argue that they did so out of curiosity rather than with criminal intent. A defence of “reasonable excuse” would still be available to academics, journalists or others who may have a legitimate reason to view such material.”

Enligt Rudd kan det däremot vara ett brott om du upprepat tittar på farliga sidor om du samtidigt har en intention att kanske i framtiden bygga en bomb eller attackera en “official”. Frågan blir då hur en brittiska domstol ska avgöra om vederbörande har skadliga ambitioner med sitt tittande.

Swisha Sassersson valfri summaLagförändringarna kommer att förstärka de redan existerande lagarna som gör det kriminellt att ladda ner och lagra material från nätet (på sin egen dator), som kan anses utgöra en förberedelse för en terroristhandling enligt sektion 58 i “Terrorism Act 2000”. Som lagen är utformad nu är det alltså endast kriminellt att ladda ner online-material, men i framtiden kan det enligt förslaget bli kriminellt att titta på det för länge eller för ofta, förklarar The Guardian.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq