Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Asgardia – Jordens första rymdnation vill bygga baser på Månen och Mars

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 november 2017
- Torbjörn Sassersson
Mars base - Wallpapershome.com, user helga
Mars astronauts- Foto: Robert Viglasky (robertviglasky.com)
Mars-astronauter, International Mars Science Foundation – Foto: Robert Viglasky, Robertviglasky.com för National Geographic

SPACE. Asgardia är en rymdnation grundad 2016 med egna lagar, policys, egen kalender och konstitution. Snart finns även pass för medborgarna. Du kanske vill söka medborgarskap för att ta reda på om en civiliserad nation kan byggas upp från grunden, ett samhälle som funkar på alla sätt. Asgardia ska baseras på fredlighet, säger grundaren, men räcker en god intention?

Text: Torbjörn Sassersson | Stor Marsbild ovan: Wallpappershome.com

Namnet Asgardia är hämtat från den fornnordiska mytologin (Eddan) om Asgård, gudarnas himmelrike. Asar är ett av tre gudasläkten. Termen “asar” står för det manliga gudakollektivet. Asgård är i Asgardia-grundarens tolkning ett “rymdrike” till skillnad från Midgård (människornas jorderike) och Utgård (jättarnas rike). Asgardia som finns på den passande domänen Asgardia.space har i skrivande stund drygt 120,000 medborgare, men över 300,000 har ansökt om att få bli en del av civilisationen.

Asgardias nationsöverhuvud är ryssen Igor Ashurbeyli som beskriver sig själv som en politiskt obunden filantrop, entreprenör, affärsman och vetenskapsman. 2010 fick Ashurbeyli det högt uppsatta priset: “State Science & Technology Prize”, en rysk utmärkelse för att ha utvecklat kommunikationsteknologi för mobila luftförsvarssystem. Trots sin bakgrund inom försvarsindustrin förordar Igor Ashurbeyli att den nya rymdnationen ska representera en fredlig utveckling i rymden.

Asgardia rymdkoloni - Illustration: James Vaughan, Asgardia
Asgardia rymdkoloni – Illustration: James Vaughan, Asgardia
Igor Ashurbeyli - Pressfoto
Igor Ashurbeyli – Pressfoto

“Asgardia is a fully-fledged and independent nation, and a future member of the United Nations – with all the attributes this status entails: a government and embassies, a flag, a national anthem and insignia, and so on.
The essence of Asgardia is Peace in Space, and the prevention of Earth’s conflicts being transferred into space.” – Dr Igor Ashurbeyli

Nationen Asgardia har ambitionen att äga mark och yta på land och hav samt på månen och andra planeter. Det framgår av konstitutionen. Den 12 november 2017 sköts satelliten Asgardia-1 upp i omloppsbana runt jorden av en Orbital ATK Antares-raket från en av NASA:s uppskjutningsplatser.

“Asgardia is a nation implemented on a low-Earth orbit in the form of a satellite or an orbital satellite constellation, on Earth, and later on the Moon and on other celestial bodies” – Constitution, Article 5. Territory

Därmed visar Ashurbeyli att inte bara pratar utan även agerar. Ögonbryns höjs och Pentagon undrar säkert om ryssarna kommit på ett nytt sätt att finansiera militära satelliter med hjälp av civila. Ashurbeyli har trots allt tidigare utvecklat mobila luftförsvarssystem, men Pentagon behöver inte bli så oroliga.

Syftet med att skicka upp satelliten – stor som en vinbox på 4 liter – är att börja bygga Asgardias rymdterritorium. På sikt vill Ashurbeyli även bygga ett rymdbaserat försvarssystem mot inkommande asteroider och meteorer, skriver Space.com förutom bemannade rymdstationer på diverse himlakroppar och i omlopp runt dessa.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq