Tankesmedjan Atlantic Council i Washington oroas av Nya Dagbladet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 november 2017
- NewsVoice redaktion
Ben Nimmo - Foto: GLOBSEC
Ben Nimmo

Den NATO-stödda tankesmedjan Atlantic Council, som finansieras av Wallenberg och George Soros mfl pekar ut Nya Dagbladets rapportering som problematisk. Det skriver Ben Nimmo och Nina Aleksejeva på Digital Forensic Research Lab. Alexander Almqvist-Paajanen på Nya Dagbladet kommenterar.

Almqvist-Paajanen förklarar att det handlar om ett öppet ”SOS-brev” som Nya Dagbladet publicerade på kultursidan i mars vilket riktade sig till Donald Trump. Brevet var ett rop på hjälp från Sverige. Brevet fick mycket god spridning säger Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson till NewsVoice. Med hashtaggen #SwedenSOS uppmärksammades brevet internationellt och reaktionen var inte munter på Atlantic Council.

”…a new hashtag surged in popularity across various social media and blogging platforms. This hashtag, #SwedenSOS, represents a deliberate campaign by far-right activists from Europe and the United States to portray Sweden as a society destroyed by migrants.” – The International Far Right Tags Sweden

Ben Nimmo och Nina Aleksejeva vid Atlantic Councils Digital Forensic Research Lab, skrev artikeln som anklagade Nya Dagbladet. Tidningen fick utstå en del invektiv och det var särskilt känsligt att George Soros nämndes i SOS-brevet.

Artikeln skrevs av tankesmedjan för en tid sedan, men Nya Dagbladet har inte haft tid att besvara den förrän nu.

Markus Andersson säger till NewsVoice att det är anmärkningsvärt att en amerikansk och  extremt välfinansierad tankesmedja i Washington D.C. uppmärksammar en liten svensk nättidning som finansieras av läsarna. 

Läs mer Alexander Almqvist-Paajanens artikel

Text: NewsVoice

FAKTA. Atlantic Council grundades 1961 och är en av NATO:s inofficiella tankesmedjor  . Syftet med tankesmedjan var ursprungligen att sprida västvänlig propaganda med start under 1900-talets kalla krig mellan Väst och Sovjet. Atlantic Councils huvudkontor finns i Washington D.C.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq