Butiksbiträde i Vällingby låste in två tjuvar – Polisen grep dem

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 5 november 2017
- NewsVoice redaktion
Minilivs i Vällingby
En av tjuvarna (tv) som greps av polisen - Butikspersonalen diskuterar med polisen (th)

Ett handlingskraftigt butiksbiträde låste dörren till den lilla närbutiken Thiago Livs på Rabattvägen i Vällingby efter hon sett två omyndiga killar stoppa in cigarettpaket till ett värde av ca 1600 kr innanför kläderna. Det började med stöld, men slutade med att de misshandlade biträdet. 

De instängda tjuvarna fick panik och försökte sparka sig ut genom ett butiksfönster medan ytterligare en medhjälpare försökte sparka in dörren utifrån. En av tjuvarna hotade butiksbiträdet och rev hennes arm. De unga tjuvarna som var runt 16-17 år gamla försökte köpa sig frihet genom att be om ursäkt, men butiksägarna gick inte med på det.

Polisen om händelsen:

Två personer stulit i en butik i Vinsta
“Två personer har tidigare under dagen varit inne i butiken och stulit varor och sedan avvikit.
Nu har personerna kommit tillbaka och bråkat och slagit till en anställd. Butiksägaren har ringt polis och håller nu för dörren så att personerna inte kan lämna innan patrullen är på plats.”

Under debatten med de två tjuvarna fick polisen tid att nå brottsplatsen och kunde därför gripa de två instängda tjuvarna. Två polisbilar och en piketbuss var som mest på plats. De extra tillkallade poliserna konstaterade att läget var under kontroll.

Thiago Livs - Bild: Google Maps
Thiago Livs – Bild: Google Maps

Tjuvarna var kända energidryckskunder

De två gripna tjuvarna visade sig vara återkommande kunder i butiken, Thiago Livs. De brukade handla energidryck och därefter sitta utanför butiken tillsammans i en grupp på 4-5 ungdomar.

En förbipasserande uttryckte att de inte var särskilt smart att stjäla från en butik där de redan var kända.

“De kanske lär sig nu och inte begår värre brott i framtiden tack vare detta”, resonerade mannen.

Polisen utförde förhör av butikspersonalen och de två gripna personerna. Hela stölden filmades av en bevakningskamera i taket. De greps på brottsplatsen. Det finns ett kronvittne, biträdet som hotades och misshandlades. Bevisföringen är därmed stark. En polis uppgav att brottsrubriceringen blir misstänkt stöld och misshandel.

Incidenten skedde på lördagskvällen den 4 november.

Text  och foto: NewsVoice reporter

Minilivs i Vällingby

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Uppdaterad text*, 6 dec 2019:

  Samma minilivs rånades igen den 5 april 2019. Stockholmdirekt.se skrev kort om händelsen, men Polisen utelämnar många uppgifter av betydelse. Det framkommer efter att jag pratat med ansvarig på plats. Händelsen tonas ner väldigt mycket. Det som egentligen hände var betydligt värre än vad Stockholmdirekt.se vill tillkännage.

  Polisen skriver: “Polisen söker efter de gärningspersoner som hotade till sig kontanter från butikspersonalen i Vinsta”.

  *I verkligheten kom det tre rånare. En hade kniv och en annan hade pistol. En butiksbesökare trycktes ner mot golvet av en man med kniv. Butiksägaren hotades med en pistol tryckt mot huvudet. Rånarna var märkbart påverkade av någon form av narkotika.

  https://brottsplatskartan.se/stockholms-lan/ran-stockholm-vinsta-114205

  Du kan själv se på Polisens hemsida aktuella brott i ditt område. Sök på sidan efter din ort:
  https://polisen.se/aktuellt/polisens-nyheter/

 • Den stora frågan är om butiksbiträdet får den rätta löneförhöjningen som denne förtjänar?
  Eller om personen får ett diplom (d.v.s. ett A4 med text på)?

 • Under 18 år gäller samhällstjänst alternativt vård inom socialtjänsten, även med mycket, mycket grova brott. I detta fall: försök till grov stöld samt ringa misshandel samt möjligen lite skadegörelse lär det bli några samtal på soc och några timmar samhällstjänst. Rör det sig om ensamkommande “barn” är ju inte ens föräldrarna informerade, vilket borde vara det värsta straffet i en normal familjesituation. Tänker inte på aga utan på skammen.

 • Och vad blir konsekvenserna?
  Tjuvarna blev säkert släppta av åklagaren efter förhör. Butikspersonalen blir åtalade för olagligt frihetsberövande av barn. BO kräver rekordstort skadestånd.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *