EU-länder får bomba i Sverige redan 2017

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 november 2017
- NewsVoice redaktion
Hercules 130 - Foto: Franska flygvapnet, Unité Alpha

NOTERAT. EU-länder får “testa” robotsystem och stridsplan på en bas i Norrbotten i ett “fördjupade försvarssamarbete”. I realiteten får vapenindustrins bomber släppas på svensk mark i samarbete med de länder som köpt dem, menar kritiker.

Sveriges Radio skriver i artikeln: “EU-länder får testa robotsystem och stridsplan utanför Jokkmokk” att Sverige “erbjuder” andra EU-länder att använda övnings- och provbasen Vidsel utanför Jokkmokk i Norrbotten för att testa diverse nya robotsystem och stridsplan. Det beskrivs som ett “bidrag” till EU och bombningarna kan i princip starta redan om en vecka, den 13 november 2017.

“Vi kan ju erbjuda prov, test och försök av militär materiel: missiler, flygplan, drönare. Ja, allt som flyger”

“Vår fördel är att vi har Europas största provområde över land”, sa Mats Hakkarainen, platschef för Vidsel till SR.

NewsVoice har tidigare skrivit om att Europas största militära drönare Dassault Neuron skulle testas i Norrbotten 2015. Nu blir det mer av den sortens aktiviteter.

ArcanumSkolan 2024

Testområdet i Vidsel utanför Jokkmokk används redan för att testa robotar, stridsflygplan och drönare, och flera EU-länder är redan kunder, skriver SR.

Förhandlingar pågår om villkoren för att “få vara med”, skriver SR. De deltagande länderna: “måste vara beredda att satsa mera pengar på försvaret och att bidra med militär förmåga till EU:s mest krävande militära insatser”.

Text: NewsVoice

Dassault Aviation UCAV Neuron - Source: Aviación General
Dassault Aviation UCAV Neuron – Källa: Aviación General

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: provbomba