Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Fredsaktivisten Agneta Norberg angavs av “NATO-journalist”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 november 2017
- Torbjörn Sassersson
Agneta Norberg | Fotograf okänd
Agneta Norberg | Fotograf okänd

Fredsaktivisten Agneta Norberg som NewsVoice skrivit om tidigare angavs av en journalist inför produktionen av teaterföreställningen Olydnad som ikväll visas på Södra teatern i Stockholm. Norberg pekades ut som Putinist av journalisten. 

Videokollaget Olydnad bygger på insamlade autentiska berättelser från människor som visat prov på civil olydnad och vad som motiverar dessa personer. Det handlar om rättvisa, uppoffringar, drivkrafter, moral och demokrati.

Fredsaktivisten Agneta Norberg var en av de som intervjuades och är med i videokollaget. Norberg och ett antal andra kvinnor klippte upp stängslet vid Kallax flygfält i Luleå, den 2 juni 2015, och kröp in. Detta skedde i protest mot att NATO genomförde flygstridsövningen Arctic Challenge Excercise över svenskt territorium.

Agneta Norberg förklarar hur det gick till.

“Riksteaterns regissör  kontaktade mig tidigt och besökte mig i mitt hem och gjorde flera intervjuer för att få  underlag till föreställningen. En fotograf kom dessutom hem till mig och tog massor med bilder av mitt ansikte. Fotona  skulle bli underlag  för en affisch. Jag skulle alltså bli en huvudperson i föreställningen om Olydnad. Jag blev slutligen inbjuden till premiären på denna föreställning på Storumans Folkets hus, den 25 oktober 2017.”


Då kom chocken. Norberg framställdes som en svamlande, osammanhängande pratig tant som mest hade kaffekokning och barnbarn som viktiga sysslor, förklarar hon.


 

“Jag orkade inte se utan tittade i mitt knä resten av föreställningen.” 

Riksteatern - Pressfoto
Riksteatern – Pressfoto

På en gemensam middag efteråt där alla inblandade och även Norberg var inbjudna passade hon på att ge en förklaring till vad hennes del i teatern egentligen handlade om.

“Jag berättade alltså om protesten mot Arctic Challenge Exercise. En kvinna kom efteråt fram och tackade för att hon först då förstått vad jag protesterat emot.”

Agneta Norberg förklarar att anledningen var att hon framställdes negativt berodde på att en känd journalist hade angivit henne genom att kontakta Riksteaterns ledning och inför denna bland annat hade sagt:

“Hon är “putinist”.

Norberg protesterade och Riksteaterns chef valde då att ändra alla affischer så att hennes ansikte ersattes med något neutralt.

“Jag är alltså djup oroad över det kulturella klimatet och rättningen i ledet i vårt land, inför Sveriges smygande anslutning till krigs alliansen NATO.”

När NewsVoice frågar vilken journalist som är mest känd för att jaga henne blir svaret:

“Den enda journalist som jag sedan länge vet förföljer allt jag gör är Patrik Oksanen, men jag har inga bevis för att det var han som angav mig.” 

NewsVoice har sökt Riksteaterns VD Magnus Aspegren för att reda ut saken, utan resultat.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq