Jens Ganman punkterar den svenska journalistkårens filterbubbla

publicerad 23 november 2017
- av NewsVoice
Jens Ganman - Foto: Sandra Lee, Creative Commons

Patrik Engellau från Det Goda Samhället samtalar med författaren och journalisten Jens Ganman om den svenska journalistkåren. Hur ser journalisterna på sig själva och hur uppfattas de utifrån? Mellan dessa två perspektiv finns en avgrund. Den svenska journalistkåren har en självbild som är pompös, anser Ganman.

Ganman menar att många journalister har ett ärligt uppsåt i sitt arbete, men istället glider över i politisk korrekt aktivism. Särskilt de inom public service är inte speciellt objektiva. I Sverige låtsas journalisterna vara objektiva, men det är inte det i realiteten. Resultatet blir en falskhet som lyser igenom och mest blir synlig för omvärlden. Internt rullar verksamheterna vidare i svenska medier som om allt är normalt.

"Det ingår i den här charaden att man liksom ska agera utifrån att man är objektiv." - Jens Ganman

Journalisterna vet att dessa problem med bristande objektivitet finns, men att de inte gör något åt det. Anledningen till att de yrkesverksamma journalisterna inte vill ta bladet från munnen har banala skäl, säger Ganman, de är oroliga för utfrysning bland kollegorna och att inte få bli bjudna på middagar. Under interna diskussioner i slutna Facebook-grupper förekommer det ofta att journalister drar rasistkortet mot varandra, avslöjar Ganman som sett det med egna ögon.

Det finns även en kategori som är rent obildade och historielösa, säger Ganman. Det kan bero på lathet, att de haft trygga anställningar alldeles för länge och under sin tid inte vidareutbildat sig.

"De sitter på sina fasta tjänster och producerar undermålig journalistik och det ska oerhört mycket till att någon ska säga - du får inte hålla på med det här längre". - Jens Ganman

Både Patrik Engellau som intervjuare och Jens Ganman har reagerat på att journalister verkar vara oförmögna at ställa svåra frågor att besvara när de konfronterar personer i höga beslutsfattande positioner.

Ganman säger att han blir: "dum i huvudet av att lyssna på P1 och titta på SVT nu för tiden". Han menar att SVT och SR - med glimten i ögat - borde kallas för regim-TV och regimradio.

Det som är avslöjande i de etablerade mediernas försök att skjuta ifrån sig anklagelserna om att de själva producerar fake news är att de ständigt hävdar att de inte står för fake news , utan att det bara är andra som gör det. Att agera så är lika idiotiskt som ett flygbolag som ständigt hävdar att deras flygplan aldrig störtar, förklarar Ganman.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Jens Ganman kritiserar den svenska journalistkåren - Foto: Sandra Lee, Creative Commons
Jens Ganman - Foto: Sandra Lee, Creative Commons