Jens Ganman punkterar den svenska journalistkårens filterbubbla

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 november 2017
- NewsVoice redaktion
Jens Ganman - Foto: Sandra Lee, Creative Commons

Patrik Engellau från Det Goda Samhället samtalar med författaren och journalisten Jens Ganman om den svenska journalistkåren. Hur ser journalisterna på sig själva och hur uppfattas de utifrån? Mellan dessa två perspektiv finns en avgrund. Den svenska journalistkåren har en självbild som är pompös, anser Ganman.

Ganman menar att många journalister har ett ärligt uppsåt i sitt arbete, men istället glider över i politisk korrekt aktivism. Särskilt de inom public service är inte speciellt objektiva. I Sverige låtsas journalisterna vara objektiva, men det är inte det i realiteten. Resultatet blir en falskhet som lyser igenom och mest blir synlig för omvärlden. Internt rullar verksamheterna vidare i svenska medier som om allt är normalt.

“Det ingår i den här charaden att man liksom ska agera utifrån att man är objektiv.” – Jens Ganman

Journalisterna vet att dessa problem med bristande objektivitet finns, men att de inte gör något åt det. Anledningen till att de yrkesverksamma journalisterna inte vill ta bladet från munnen har banala skäl, säger Ganman, de är oroliga för utfrysning bland kollegorna och att inte få bli bjudna på middagar. Under interna diskussioner i slutna Facebook-grupper förekommer det ofta att journalister drar rasistkortet mot varandra, avslöjar Ganman som sett det med egna ögon.

Det finns även en kategori som är rent obildade och historielösa, säger Ganman. Det kan bero på lathet, att de haft trygga anställningar alldeles för länge och under sin tid inte vidareutbildat sig.

“De sitter på sina fasta tjänster och producerar undermålig journalistik och det ska oerhört mycket till att någon ska säga – du får inte hålla på med det här längre”. – Jens Ganman

Både Patrik Engellau som intervjuare och Jens Ganman har reagerat på att journalister verkar vara oförmögna at ställa svåra frågor att besvara när de konfronterar personer i höga beslutsfattande positioner.

Ganman säger att han blir: “dum i huvudet av att lyssna på P1 och titta på SVT nu för tiden”. Han menar att SVT och SR – med glimten i ögat – borde kallas för regim-TV och regimradio.

Det som är avslöjande i de etablerade mediernas försök att skjuta ifrån sig anklagelserna om att de själva producerar fake news är att de ständigt hävdar att de inte står för fake news , utan att det bara är andra som gör det. Att agera så är lika idiotiskt som ett flygbolag som ständigt hävdar att deras flygplan aldrig störtar, förklarar Ganman.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Jens Ganman kritiserar den svenska journalistkåren - Foto: Sandra Lee, Creative Commons
Jens Ganman – Foto: Sandra Lee, Creative Commons


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Att läsa Jens Ganmans utbrott ger läsaren

  KATHARSIS [grekiska… “rening”]

  Själen känner lättnad efter att ha burit på frustrationer länge…länge…

 • Sture;
  Margot Wallström borde åka till Iran och Saudiarabien och diskutera mänskliga rättigheter istället. Så får vi se vad som händer… MW har i många år varit en av globalisternas pigor. Det har lönat sig ekonomiskt för henne.

 • Det som här ventileras märks alltmer att det tränger in i pensionärslägret, gamlingarna (är en sån själv) är inte rädda längre att tala om eländet i Sverige. Kan ha att göra med åldern eller alltmer data att jämföra med kommer med åldern. Därför kan det vara bra för en journalist att ta till sig en betraktelse ur verkliga livet, och det är att de som är utåtriktade och säger mer sanning än fantasier är pigga till kropp och själ, medan de rädda och osäkra har krämpor och tuggar i sig hela kartor med piller.
  En intressant betraktelse är att de som försöker övertala mig att skaffa en TV, äter alla “medicin” för högt blodtryck.

 • Stor ELOGE för Ganmans förslag/recept på hur Sveriges lögnfabricerande Fake-News-media ska behandlas:
  ====
  “Jag SPYR på media-Sverige!!!!
  Det är sånt imbecillt, ondskefullt, inavlat j-vla värdegrunds- CP-hyckleri på alla j-vla fronter just nu…
  Enda sättet att göra rent hus vore att låsa in alla på Expressen, Aftonbladet, SVT, SR, Trean, Fyran, Femman, MTG, DN och SvD i en stor Wickerman-vass-docka på Sergels Torg och napalmbomba skiten tillbaka till stenåldern med JAS innan man gjuter in kvarlevorna i radonskadat blåbetong och
  sänker hela klabbet i Norra Ishavet!
  I HATE THIS SHIT!!!!!!”
  ====
  Skrattade högt en lång stund ☺☺☺ — och DET händer f-n i mig inte ofta nuförtiden! Jag ger 11 poäng av 10 möjliga för Ganman-receptet!

 • Kim Lundgren. Tack, tack, tack för att du delade med dig av texten! Befriande att få läsa sådana här sanna omdömen.

  Håller helt med Ganman om att man blir ”dum i huvudet av att lyssna på P1 och titta på SVT nu för tiden”. P1 var bra för några decennier sedan, men sen dess har det bara gått utför.

 • Kim Lundgren 23 Nov, 2017 at 16:22

  “…den där pottklippta Bullerbyf-ttan Lindberg”, som stod och ljög som en häst travar, och åkte på däng av Katerina Janouch, i Regim-TV:s Opinion, så att det cirklade kvittrande fåglar, stjärnor och planeter runt hans pottklippta träskalle.

  Vad vidtog Regim-TV för åtgärder efter detta? Censurerade programmet eftersom fel person vann! https://newsvoice.se/2017/02/24/janouch-sverigebilden-svt-opinion/. Med vems pengar gjorde man programmet och censurerade det? Licensbetalarnas. Och nu blir det snart tvångsfinansiering av Regim-TV via skattsedeln. Man blir ju så förbannad.

  Jag misstänkte att det är precis så här Aftonbladets anställda ser på Anders Lindberg. Övriga MSM-media, ingen nämnd ingen glömd, är inte ett dugg bättre.

 • 14:55 – 14:37 exakt min åsikt också.
  Samma sak med TV’n. Det är pålagt skratt på så kallade skämt på “humor”shower. Och eftersom folk köpt en TV som täcker hela vardagsrumsväggen och kanske betalar TV-skatt, så är det bäst att man skrattar när man lagt ut så mycket med pengar. Samtidigt kan det se ut som att man inte förstår “skämtet” och därmed verkar vara korkad och så skrattar man bara därför. Sedan hänger polarna som sitter i soffan med och skrattar också av exakt samma orsak.

  Mycket bra intervju håller med om det mesta som sägs faktiskt.

 • Margot Wallström, ge henne en “vit hjälm” den passar som en smäck !
  Det är inte enbart journalister som sitter på pottkanten, även beslutsfattarna själva har dålig koll. Vilka rådgivare finns där bakom kulisserna ? M. W. gör en “Makron” med sin Bangladesh-resa, och gör utan att blinka en “HRW & Amnesty”-variant, som får neocon’s att gnugga händerna. Hon ger dem de köttstycken de vill ha, och offrar landet Myanmar’s framtida självbestämmande genom påföljande interventioner som mycket väl kan bli följden. Vi vet mycket väl vad som kommer ut i andra änden av detta ständigt återupprepade schemata. Det blir inte bättre, utan tvärt om, se bara på Afghanistan, det pågår ännu efter 16 år av konflikt. Ge M.W. en vit hjälm på en gång, den kan hon sedan behålla på, den passar som en “smäck”. Och varför bryr sig ingen om den amerikanska “jordfräsen” över den Afrikanska kontinenten, eller Yemen i kronisk svält, med total blockad för införsel av mat och medicin. Där är det inga pågående resor och offensiva aktiviteter från M.W. I fallet M.W. vore just “Reseblockad” en rimlig lösning på alla klavertramp.

 • Jag skall börja kalla SVT och SR för samma sak som som Jens Ganman gör: Regimmedia.

  Regimmedia = Sveriges Television och Sveriges Radio

 • Ganman diskuterar i intervjun Sveriges komiker och deras humorbefriade PK-rutiner. Henrik Schyffert och hans aktuella föreställning Var inte rädda nämns specifikt. Ganmans omdöme är att folk skrattar trots att Schyffert inte är rolig. Personligen gillar jag Schyfferts humor, The 90´s – ett försvarstal från 2007 håller till exempel hög klass, Var inte rädda har jag inte sett.

  Vad som är synd med Henrik Schyffert är att han antingen är korkad eller har sålt sin själ. Desinformationen som kommer från honom och den upplysningsförhalning av svenska folket som detta bidrar till är klandervärd. Varför blev just han, som i vissa sammanhang är så genomskådande, så ängslig och politiskt korrekt?

  Henrik Schyfferts gamle kollega och kompis från Killinggänget Robert Gustavsson är inte lika feg eller korkad, han har uttalat sig starkt negativt om den åsiktskorridor och politiska korrekthet som idag styr Sverige:

  https://www.youtube.com/watch?v=v9Cf7TJ8nLk

  Jag undrar om Henrik Schyfferts “son-far-relation” till Leif G W Persson har en negativ inverkan på
  hans omdöme.

 • Jens Ganman om journalistkåren:

  “Det finns en tredje kategori och det är de som är dumma i huvudet”. “De sitter på sina fasta tjänster och producerar undermålig journalistik”. Några sådana har man ju varit i kontakt med en och annan gång, på SVT och SR.

  Man har sannolikt också varit i kontakt med den fega. oärliga kategorin, som vet att de sysslar med lögner, men är för fega för att säga sanningen.

  Jag gillar Ganman. Lyssna gärna på hans egen intressanta intervju med Katerina Janouch.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *