Magmediciner mot sur mage kan dramatiskt öka risken för magcancer

8
Ian Wong - Foto: UCL Pharmacy
Ian Wong – Foto: UCL Pharmacy

Den brittiska medicinska BMJ-journalen “Gut” skriver att långtidsanvändning av magmediciner som hämmar produktionen av magsyra, för att behandla sur mage och halsbränna, ökar risken för magcancer associerad till bakterien Helicobacter pylori med upp till 250-800%, skriver Science Alert. 

Protonpumpshämmare (“Proton pump inhibitor”, PPI) används som verksam beståndsdel i mediciner som ska sänka halten av magsyra i magen. Läkemedelstypen tillhör den mest sålda i hela världen. Det innebär att den ökande risken för magcancer är anmärkningsvärd. Cancerformen är kopplad till den vanliga bakterien Helicobacter pylori. 

Medan mekanismerna bakom kopplingen mellan bakterien och magcancer är oklar har de länge varit känt att denna typ av bakterieinfektion först bör hävas innan intag av PPI.

Efter att infektionen hävts följde forskare upp 3271 patienter som fortsatte att ta PPI under 7,5 år. Resultatet visar att de som tog PPI fick en väsentligt ökad risk att utveckla magcancer i jämförelse med de som fick alternativet med H2-blockerare.


En daglig dosering med PPI ökade risken för cancer med 455% i jämförelse med baslinjevärden. Om samma typ av läkemedel tas varje dag längre än 3 år ökar risken med svindlande 800%.


 

Obs: denna studie gäller inte läkemedel (eller bikarbonat) som neutraliserar magsyra

Läs mer, se referenser och länkar på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson i ett mediasamarbete med TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
3 november 2017 kl 21:32

Bra skrivet Bo Sonnsjö! När dessa PPI preparat infördes sas det uttryckligen att man få bara behandla max 2 veckor. Om besvären inte har avtagit måste en gastroskopi genomföras. På vägen i nutid har allt detta gått förlorat delvis att själva pat. krävde dessa “goda mediciner” som en gång hjälpte så bra. Detta har lett till att de numera skrivs ut utan kontroll av läkare och ätas som bonbons av patienter i åratal. Man behöver inte vara en Einstein för att förstå att när man tar bort magsyre som är ju till för att smälta maten, händer det något. Omställning av kost, eller borttagande av stress har aldrig varit ett tema trots att det är den enklaste behandlingsmetoden mot “syr mage”. Dessa Heliobakter bakterier som eradikeras samtidigt har ju visat sig att egentligen skydda oss. Det finns gott om pat. som har heliobakter i magsäcken utan magsår eller problem. Troligtvis är det väl stressen som sänker immunförsvaret som håller dessa Bakterier i schack och då är vi åter på ursprungspunkten, för man ansåg fram till 80 talet att stress gav magsår. Detta var också evidensbaserad.

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
3 november 2017 kl 02:32

Avskaffa landstingen och SKL! Följ De rättigheter EU-domstolen kräver av vård och myndigheter inom hela EU, d v s även i Sverige, där det tycks vara så att ledande politiker saknar all nödvändig kunskap och vilja att ändra på system, vilka numera mer eller mindre tycks ha havererat! – Vilka som styr dem, tycks också sakna nödvändig kunskap om rådande samband – över huvud taget!
Att vända sig till domstolar i Sverige ger knappast någon bättring – eftersom jurister och domare tycks sakna all nödvändig kunskap om sjukvård – utan lutar sig i sina beslut mer på paragrafer och andra myndigheter, vilka följer sina sedvanliga rutiner enligt principen – “vi vet bäst” – trots alla sina beslut vilka klart bryter mot EU-domstolens alla domar – Vilka Sverige istället skulle ha följt enligt SANCO, EUkommissionen nere i Bryssel – men ständigt ändå tycks bryta mot enligt principen “Vi vet allra bäst! Försök inte att gå oss emot”!
– Att våra medier tycks styras av dem som fördelar pengar till dem som önskar och hoppas på press-stöd tycks ingen vilja veta eller höra talas om!
Hur t ex DN:s Peter Wolodaskis agerar torde väl vara välkänt vid detta laget! Han lär ha satt duktiga grävande självständiga journalister i isolerings-cell för att inte alternativa synpunkter skall få komma till allmänhetens kännedom!
Fler tidiningsredaktioner tycks fungera på liknande sätt – oavsett gällande vem som skulle råka vara ägare!
– Avskaffa pressstödet! Se till att SVT inte styrs av manipulerande, okunniga politiker, med egen agenda … – Då skulle det kanske finnas hopp om att man tar hänsyn till verklighetens alla fakta!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
2 november 2017 kl 22:17

Per

Tack för att du berättar om denna hemska behandling av din pappa. Det behövs uppskakande erfarenheter för att kunna förändra det uppbyggda systemet. Vi måste börja att unisont reagera på denna form av övergrepp.

Sjuka, gamla och alla som är svaga misshandlas förmodligen mer än sällan av den industristyrda “vården”. Vårdpersonal är till stor del ovetande eller omäktiga att göra något.

per
per
Gäst
2 november 2017 kl 21:07

När min pappa satt på ålderdomshem, svårt skadad av epilepsiutlösande psykofarmaka, som hans familj absolut inte ville att han skulle medicineras med, råkade läkaren få veta att han hade haft magsår för 40 år sedan. Man satte då, utan anhörigas vetskap, in magsyra-produktionshämmande läkemedelsindustripreparat, trots att pappas mage hade fungerat perfekt i fyra decennier.

Följden blev att hans mage slutade smälta maten han åt. Efter närmare en vecka kaskadspydde han ner sitt rum med allt som han hade ätit sedan medicinen sattes in. Därefter dog han av de skador och påfrestningar som medicineringen sammantaget hade åsamkat honom.

Det är ett sisofos- och heltidsarbete att försöka hindra ålderdomshemspersonalen att medicinera sönder de boende. Patienter som inte hade skydd från sina anhöriga stod inte sällan på upp emot 30 mediciner, många av dem dubbletter.

Maj-Britt Bernhsvege
Maj-Britt Bernhsvege
Gäst
2 november 2017 kl 20:34

Bo Sonnsjö har helt rätt. Korruptionen i Sverige äter oss inifrån. Det går inte att lita på politiker eller myndigheter. De korrupta och kriminella håller på att ta över och ingen gör något. Det värsta är att politikeradeln lever i sin egen subkultur där ryggdunkning och pengar styr hela agendan. Skattepengarna rinner mellan deras fingrar till allt utom det de är avsedda till.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
2 november 2017 kl 19:24

Jag håller fullständigt med dig, Bo Sonnsjö.

Sven Lidnäs
Sven Lidnäs
Gäst
2 november 2017 kl 19:01

Bikarbonat har inte dessa bivekningar!

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
2 november 2017 kl 17:39

Så är vi då åter till vad Erik Enby konstaterat i sin forskning! Att bakterierna som han ser i sitt mikroskop verkligen har en förskräcklig inverkan på vår hälsa! Erik Enby borde vara kandidat till ett NOBEL-pris!
Istället drog man hans läkarlegitimation, samt behandlade honom fullständigt oetiskt!

Dags för att den allmänna opinionen till slut ser till att “vända på steken” – se till att hans belackare till sist får de straff de förtjänat – mer än väl! Men korruptionen hos våra myndigheter tycks inte den allmänna opinionen kunna påverka! För var dag som passerar dyker allt fler konstifika berättelser om “korruption” upp i det allra bästa landet i världen ….