Magmediciner mot sur mage kan dramatiskt öka risken för magcancer

publicerad 2 november 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Ian Wong - Foto: UCL Pharmacy
Ian Wong - Foto: UCL Pharmacy
Ian Wong - Foto: UCL Pharmacy

Den brittiska medicinska BMJ-journalen "Gut" skriver att långtidsanvändning av magmediciner som hämmar produktionen av magsyra, för att behandla sur mage och halsbränna, ökar risken för magcancer associerad till bakterien Helicobacter pylori med upp till 250-800%, skriver Science Alert. 

Protonpumpshämmare ("Proton pump inhibitor", PPI) används som verksam beståndsdel i mediciner som ska sänka halten av magsyra i magen. Läkemedelstypen tillhör den mest sålda i hela världen. Det innebär att den ökande risken för magcancer är anmärkningsvärd. Cancerformen är kopplad till den vanliga bakterien Helicobacter pylori. 

Medan mekanismerna bakom kopplingen mellan bakterien och magcancer är oklar har de länge varit känt att denna typ av bakterieinfektion först bör hävas innan intag av PPI.

Efter att infektionen hävts följde forskare upp 3271 patienter som fortsatte att ta PPI under 7,5 år. Resultatet visar att de som tog PPI fick en väsentligt ökad risk att utveckla magcancer i jämförelse med de som fick alternativet med H2-blockerare.


En daglig dosering med PPI ökade risken för cancer med 455% i jämförelse med baslinjevärden. Om samma typ av läkemedel tas varje dag längre än 3 år ökar risken med svindlande 800%.


 

Obs: denna studie gäller inte läkemedel (eller bikarbonat) som neutraliserar magsyra

Läs mer, se referenser och länkar på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson i ett mediasamarbete med TV Helse