New York Times: Påssjuka kommer tillbaka trots massvaccineringar

0
1509
Påssjuka, Mumps
Påssjuka, Mumps

VACCIN. Påssjuka kommer tillbaka i USA. Över 6000 fall rapporterades i USA 2016, det högsta antalet fall på 10 år, enligt den amerikanska myndigheten CDC. Utbrotten av sjukdomen har skett trots att vaccinationstäckningen är mycket hög i USA.

Dr Janell Routh som är en barnläkare vid ”Centers for Disease Control and Prevention” (CDC) berättar för New York Times (NYT) att de som fått påssjukan är mellan 18-22 år och att de allra flesta av de smittade redan var vaccinerade mot påssjuka med två doser.

Påssjuka är en virussjukdom som angriper spottkörtlarna. Symptomen består av  feber och trötthet i ett par dagar och först därefter svullnar halsen upp. Sjukdomen brukar gå över av sig själv. Påssjuka är smittsam och den överförs via saliv och var genom direktkontakt, nysningar och hosta.

Påssjuka kunde tidigare vara en dödlig sjukdom, men bättre allmänhälsa, bättre boendeförhållanden och högre levnadsstandard har sänkt dödligheten väsentligt.

Läs mer i TV Helse

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.