NewsVoice och ytterligare 10-systersajter hackades

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 november 2017
- Torbjörn Sassersson
Hackerrobot placerade över 10,000 reklamlänkar på NewsVoice

Hackerrobot placerade över 10,000 reklamlänkar på NewsVoice

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieNewsVoice och ytterligare ett 10-tal systersajter hackades i november. Angreppen mot sajterna var massiva, men med hjälp av ett företag i Seattle rensades samtliga sajterna och ytterligare cyber-skydd sattes upp för att förhindra liknande attacker i framtiden.

Företaget som utförde den forensiska analysen och rensningen av sajterna redovisade i en 20-sidig rapport vad som hänt, vad som gjorts och vad som behövde göras för att öka skyddet. Priset för konsultinsatsen var förhållandevis låg, annars hade det inte gått att genomföra med NewsVoice begränsade ekonomi.

De sajter som särskilt angripits var NewsVoice, Vetapedia (alternativ till Wikipedia), Vetenskap-Folkbildning.nu (en blogg som samlar kritik mot föreningen med samma namn), Aretsforvillare.nu (folket utser Årets Förvillare genom nominering och röstning).

En anledning till att cyber-attacker kan vara framgångsrika är att många nya nättidningar och bloggar idag bygger på WordPress, som är en plattform “för alla”. Därför måste plattformen skyddas genom extra tillämpningar, vilket under det senaste året skett i flera steg.

Nu har skyddet ökat igen för dessa sajter och bloggar i en ständig kapplöpning mot hackers. Fortsätt och ge stöd till NewsVoice så att vi kan fortsätta med att granska makten och publicera oberoende journalistik gratis för de som inte har råd att donera 20 kr per månad.  

ArcanumSkolan 2024

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Bra Erik – det ska jag också börja med nu när jag har en inkomst! 20 kr är ingenting i jämförelse med vad man får. Jag reciterar och länkar ofta till NewsVoice i mina blogginlägg. Jag vet att jag har läsare från hela världens universitet och även ungdomar lokalt, och en viktig del av folkbildningen är just att få de unga att läsa annat än förbryllningsmedia. Det är ungdomarna (läs indigobarnen) som kommer att genomföra de förändringar som vi identifierat och som måste komma.

 • Precis Erik, eller går man till bolaget så har man råd med minst 20 kronor.

  Jag tror också att detta är riktat om man ser vilka som har drabbats, luktar vof

 • Och gör som jag också: ha en stående överföring på ynka 20 kr/mån till newsvoice. Det är vad en kaffe kostar på 7/11. Kan du lägga den summa på pisskaffe, kan du lägga den på newsvoice, så förstärker vi skyddet, kollektivt.

  Undra när sponsring (pengar) av nättidningar av typen newsvoice kommer att bli föremål för “terrorismfinansiering”? Det kommer, det kommer. Tro mig, Makten ger inte upp så lätt.

 • Hasse: Glasklart, så är det! Torbjörn: Förlåt om jag i mina kommentarer ev har bidragit till hackerattacken. Men som Hasse säger – det är ett gott betyg på sajten och dess innehåll.

 • När er sajt hackas är det nog inte en finnig “cyberterrorist” i en källarlokal som är ute efter pengar, utan det är nog snarare stora bolag som förlorar pengar, på grund av den avslöjande informationen som publiceras på er sajt, som ligger bakom,.. via någon annan förstås.
  Rent tekniskt vem annars skulle “vinna” något på att hacka newsvoice.
  Torbjörn det finns uppenbarligen individer som ogillar din sida.
  Det här är på sitt sätt en form av beröm.
  Ta till exempel Ingemar Stenmark. Hans största seger var att de fick ändra på reglerna för att han var för bra.
  Här sätts det tydligen motåtgärder in också. Newsvoice är för bra.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *