Regeringens utredare vill tillåta Polisen lägga in trojaner i din mobil och dator

9
1137
Rootkit code - malware - Foto: Christiaan Colen, CC BY-SA 2.0
Rootkit code – malware – Foto: Christiaan Colen, CC BY-SA 2.0

Regeringen har presenterat en utredning som föreslår att polisen ska få övervaka datatrafik från datorer och mobiler genom att plantera in trojaner.

Petra Lundh - Foto: Regeringen.se
Petra Lundh – Foto: Regeringen.se

Regeringens utredare Petra Lundh presenterade förslaget vid ett pressträff med justitieminister Morgan Johansson (S). Målet med utredningen var att undersöka om hemlig dataavläsning bör införas för att stävja grov organiserad brottslighet och terrorism.

I ett pressmeddelande från regeringen oroar man sig över den ökade krypteringen, vilket gjort det svårare för staten att övervaka medborgarna. Regeringens utredning föreslår införandet av en tidsbegränsad lag som ger polisen rätt till att plantera in särskild mjuk- eller hårdvara (bland annat trojaner) i personers datorer, och kunna övervaka en misstänkt persons datatrafik, så kallad “hemlig dataavläsning”.

Enligt Petra Lundh kan polisen på så sätt komma över vital information som lösenord. Petra Lundh säger att man räknar med att hemlig dataavläsning skulle kunna användas i mellan 50-100 fall per år, och att det kommer krävas domstolsbeslut för att polisen ska få använda sig av metoden.

Statsminister Stefan Löfven föreslog redan 2015, strax efter terrordåden i Paris, att Säkerhetspolisen skulle få installera trojaner i personers datorer. Det förslaget har stora likheter med det förslag som nu presenterats till regeringen av Petra Lundh.

Lagen om hemlig dataavläsning föreslås träda i kraft den 1 januari 2019 och tidsbegränsas att gälla till och med den 31 december 2023.

Källa: Nya Dagbladet


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Erik
17 november 2017 kl 22:34

Det var många år sedan jag slutade att överhuvudtaget kommunicera något som skulle kunna vara känsligt på mobil eller dator. Vi som är en aningen äldre och som växte upp utan vare sig mobil eller datorer nötte skosulor. Det fungerar än i dag. Vill man avhandla något av prekär natur, träffas man helt sonika ansikte mot ansikte. Är det riktigt känsligt, fungerar en kommunal ångbastu utmärkt.

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
17 november 2017 kl 22:55

När sk myndigheter vill införa någon ny rutin för kontroll är det enbart för att något fall ska kunna lagföras i en domstol. Själva förfarandet som sådant finns sedan lång tid tillbaka och har använts i det system som kallas “inre spaning”.

Peter
Peter
Gäst
18 november 2017 kl 00:17

Den här lagen kommer att användas mot de som staten ser som politiska dissidenter som hotar det korrupta systemet. Staten vill inte komma åt den grova organiserade brottsligheten eftersom det är denna brottslighet som är ursäkten för att kunna bygga upp polisstaten.

Ingvar Kullberg
Gäst
18 november 2017 kl 03:06

Varifrån skall regeringen få trojanerna? Från den kriminella marknaden?
Eller om de är egenprogrammerade finns det väl risk att de upptäcks av hackare som kan utnyttja dessa!
Hur skall regeringen övertala antivirusföretagen att INTE hindra dessa från att installeras?

Installera en GNU/Linux distribution på din halvgamla dator i stället för att slänga den. Linux är i alla fall inte hackad från början, vilket troligen Windows 10 är. MacOS vet jag inte, men dess källkod är lika hemlig som källkoden till Windows. Gnu/Linux däremot har en öppen källkod 🙂

Bo Sonnsjö
Gäst
18 november 2017 kl 04:39

Om trojaner skapas av “samhället” beror det säkert på att “samhället” insett att medborgarna inte längre alls litar på de s k “makthavarna”! Allt eftersom har de ju avslöjat sig själva genom sitt agerande!. De vill “hålla koll” på oss vanliga, vi som i grunden tror oss ha förstått vad det är som pågår i maktens “grottor”, det som i alldagligt tal kallas för myndigheter! Av och till går det “snett” någonstans, läckor visar mer eller mindre klart vad som sker! Med trojaner hoppas väl makten att i tid kunna förhindra att medborgarna skall kunna avsätta dem! Genom att kunna läsa i alla medborgares mail vad som skulle kunna vara på gång för att avsätta de nuvarande makthavarna. Statistisk analys skulle kunna avslöja vilka “medborgare” som skulle kunna rösta bort de nuvarande makthavarna! Striden mellan folket och maktägarna skulle kunna medföra en ny dimension i det nuvarande “kriget” mellan MSM och de för allmänheten öppna diskussionsklubbar som t ex Newsvoice är. Statistisk analys av inläggen här skulle kanske ge en vägledning till hur avlyssning med trojaner på bästa sätt skulle kunna avslöjas! – Ingenting har väl “makten” varit så panikslagen inför, som att någon håller på att avslöja den … Skapa en lämplig miljö för att avslöja att “folket” är på väg i en annan färdriktning än den makthavarna tänkt sig … Eller kom med ett bättre förslag ….

Sigge Johansson
Sigge Johansson
18 november 2017 kl 09:58

Att Polisen och SÄPO spionerar på medborgarna via avlyssning av dessas telefoner, mobiler, m@il och annan internetkommunikation har pågått länge — säkert under decennier, åtminstone hela 2000-talet. Tekniken för det har funnits länge….
Den aktuella mediehysterin över detta scenario kan istället bero på att (((etablissemanget))) anser sig behöva “stöd i lagen” för att få utföra denna typ av personförföljelse. Förmodligen kommer även en luddig formulering att skrivas in, om att lagen oxo ger retroaktivt stöd för alla oräkneliga REDAN utförda integritetsbrott mot civilbefolkningen.

Att Polis och SÄPO ägnar merparten av tjänstetiden till att spionera på medborgarna i avsikt att finna/ringa in medborgare med “fel åsikter” och/eller “fel värdegrund” kan förklara det katastrofalt låga samt snabbt minskande antalet uppklarade anmälda brott. Svensk Polis ligger idag farligt nära jumboplatsen när samtliga nationers polisarbete jämförs — USA toppar listan med över 90% uppklarade brott med fällande domar, Sverige ligger en bra bit under 20%….

Alltför ofta kan en anmälare inte ens komma fram och få svar vid påringning utan hamnar i en telefonkö med uppmaning om att trycka på olika knappar relaterat lämnade alternativ från en datorröst….. Oursäktligt och pinsamt undermålig “service” från en organisation vars representanter dessutom får sina löner betalda av de allt mer skattetyngda medborgarna!

Bo Sonnsjö
Gäst
18 november 2017 kl 10:43

Det skulle tydligen börja på prov, med viss inskränkning … Men kan man lita på att “makten sedan inte bara råkar glömma utlovade inskränkningar” och kör de nya systemen ändå helt fullt ut …. “Maktens män och kvinnor” kan vi vanliga medborgare tydligen inte lita på … Tillfälligheter tenderar att i slutändan ändå ofta bli generaliteter …

Torbjörn Sassersson red.
Admin
18 november 2017 kl 11:43

Infowars.com (17 nov 2017): Sweden in stalls microphones in migrant areas to pick up women’s screams

“”The Stockholm County Administrative Board will use both surveillance cameras and sound detectors to pick up “tell-tale” sounds such as explosions, gunfire, the clatter of broken glass and the shrieks of women being attacked.
–I know that police in New York have long been using microphones with success. From what I know, however, this is the first time a police authority has received permission to do this sort of thing in Sweden,” Joakim Söderström told the Svenska Dagbladet daily.”

https://www.infowars.com/sweden-installs-microphones-in-migrant-areas-to-pick-up-womens-screams/

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
18 november 2017 kl 13:55

Visst kan de fånga in viss brottslighet genom trojaner, men då fångar de sannolikt inte in de intelligentare brottslingarna. Jag har för mig att de använder s.k. “honey pots” för att se när något nytt trillar in som inte ska vara där.

Spionaget kan dessutom finnas inbyggt i hårdvaran numera. Det är därför det finns en LibrebootT400 till salu på nätet, men även en sådan kan säkert manipuleras hårdvarumässigt eller hackas av de med rätt kompetens.

Inte heller Linux är helt säkert. Det finns hacker-programvaror på nätet för att upptäcka en dators svagheter. Hur många säkerhetshål en hacker kan täcka på sin egen dator hänger på både kompetens och grad av paranoia, antar jag.

Man kan alltid gå med livrem, hängslen hjälm och blöja, ändå är man nog inte helt säker. Det kan rentutav dra till sig mobbare.