Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

TV Helse: Svampen som bygger eget ”nervsystem” och tar över beteendet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 november 2017
- NewsVoice redaktion
Ophiocordyceps unilateralis - Foto: David Hughes, Penn State University
Ophiocordyceps unilateralis - Foto: David Hughes, Penn State University
Ophiocordyceps unilateralis – Foto: David Hughes, Penn State University

Det låter som hämtat från en film om zombies. Tänk dig en svamp som infekterar dig, utvecklar ett mycel som fungerar som ett slags ”nervsystem” i din kropp, lämnar din hjärna intakt men tar ändå över ditt beteende.

Svampen tvingar dig att utföra handlingar som gynnar svampens fortlevnad. Nu är just denna svamp inte ett problem för människor tror forskarna utan mest för myror. Inte desto mindre visar ny forskning att det går till som det beskrivs ovan. Frågan inställer sig, kan mikrosvamp infektera hjärnan och förändra beteendet hos en människa? Tidigare artiklar på TV Helse pekar på att det finns skäl att misstänka att streptokocker kan ligga bakom vissa psykiska sjukdomar.

Svampen som angriper bla myror heter Ophiocordyceps unilteralis. En ny studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Scientists visar att svampen lämnar hjärnan intakt och istället bygger ett eget ”nervsystem” i form av svampcellstrukturer.

Läs mer i TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq