TV Helse: Svampen som bygger eget ”nervsystem” och tar över beteendet

39
Ophiocordyceps unilateralis - Foto: David Hughes, Penn State University
Ophiocordyceps unilateralis – Foto: David Hughes, Penn State University

Det låter som hämtat från en film om zombies. Tänk dig en svamp som infekterar dig, utvecklar ett mycel som fungerar som ett slags ”nervsystem” i din kropp, lämnar din hjärna intakt men tar ändå över ditt beteende.

Svampen tvingar dig att utföra handlingar som gynnar svampens fortlevnad. Nu är just denna svamp inte ett problem för människor tror forskarna utan mest för myror. Inte desto mindre visar ny forskning att det går till som det beskrivs ovan. Frågan inställer sig, kan mikrosvamp infektera hjärnan och förändra beteendet hos en människa? Tidigare artiklar på TV Helse pekar på att det finns skäl att misstänka att streptokocker kan ligga bakom vissa psykiska sjukdomar.

Svampen som angriper bla myror heter Ophiocordyceps unilteralis. En ny studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Scientists visar att svampen lämnar hjärnan intakt och istället bygger ett eget ”nervsystem” i form av svampcellstrukturer.

Läs mer i TV Helse


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest
39 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
#notometoo
#notometoo
Gäst
14 december 2017 kl 17:22

Hampafrön är unika då de bland mycket annat innehåller alla 20 aminosyror och alla 9 essentiella aminosyror. Man hittar inget liknande i växtvärlden. Naturligtvis ska man alltid blötlägga alla slags från för att de ska utveckla mer näringsämnen. Det finns de som mortlar hampafrön och tex har i smoothie – det är synd – man ska blötlägga först. Alla frön ska blötläggas för att näringsämnen ska utvecklas i mängd. Naturligtvis talar vi då om oskalade hampafrön. Det borde vara straffbart att använda frön oblötlagda, med det slöseriet av fantastisk näringstillförsel. Jag köper från rawfoodshop, och passar även på att köpa i vanliga affärer då fågelfröna reas ut på tex ICA. Men de fröna är mindre, och jag är ej helt säker på hur de odlas, men vad jag förstått så ska man inte behöva ha konstgödsel och bekämpningar, men jag är inte säker. Rotsystemen är mycket djupa, och de får sina mineraler med sin långa pålrot och sidorötter, och den är motståndskraftig mot skadeinsekter, vilket kan översättas till att den ger oss motståndskraft när vi äter den.

per
per
Gäst
17 november 2017 kl 13:25

Erik 17 Nov, 2017 at 13:18

Okej, Erik, glad gubbe på dig. Vi kommunicerar väl igen förr eller senare här på NewsVoice, hoppas jag.

Per

Erik
17 november 2017 kl 13:18

Ja erkänner per, att du ha rätt i det du skriver 🙁

per
per
Gäst
17 november 2017 kl 03:05

Erik 17 Nov, 2017 at 01:44

Så gick du då i fällan, Erik. Vem var först i den här tråden med att “tolka in budskap som aldrig kommunicerats”, genom att kalla Johan Åkerman “haschtomte”?

Och nu gör du samma sak om igen, det vill säga tolkar in budskap som aldrig har kommunicerats – var någonstans i tråden hittar du uppgiften, att jag skulle ägna mig åt reducering av min fattningsförmåga genom berusning medelst cannabis?

Erik
17 november 2017 kl 01:54

@Mayne Sundewall Hopkins: “Jag känner också till människor som ‘rökt på’. Dessa har förstås använt sig av en annan, mindre nyttig, produkt av samma planta (..i regel med syntetiska kemikalier tillsatta – dvs rena giftet!)”.

Skämtar du, eller menar du på fullaste allvar att en cannabismissbrukare skulle blanda ut sitt weed med Spice???

Erik
17 november 2017 kl 01:44

@Per Nordgren, Var jag skrivit att jag vill förbjuda cannabis? Gå tillbaka och läs igenom inläggen, istället att tolka in budskap som aldrig kommunicerats. Det är precis det här jag menar; det är så svårt att nå fram i kommunikation till cannabisförespråkarna. Vilket kanske inte är så konstigt, om man tänker efter 🙂

Nej, legalisera industrihampa, så kan du per och andra odla den i köksfönstret – det kanske skulle kunna få dig att se en aning nyktrare på saken 🙂

per
per
Gäst
16 november 2017 kl 16:37

Erik 16 Nov, 2017 at 10:36

Jag skrev fel ovan, så här skall det stå:

Att vilja förbjuda all cannabis bara för att det finns onaturliga varianter som innehåller över 20 procent THC är lika genomtänkt som att vilja förbjuda allt kött, inklusive vilt och biodynamiskt sådant, bara för att den konventionella köttindustrin är rutten och producerar ful-kött.

Sören
Sören
Gäst
16 november 2017 kl 14:58

Om mikrosvamp kan infektera hjärnan och förändra beteendet hos en människa?
-Ja, se på våra politiker och journalister. Inte kan de vara friska som underminerar hela vår existens.

per
per
Gäst
16 november 2017 kl 12:31

per 16 Nov, 2017 at 12:26

Att vilja förbjuda all cannabis bara för att det finns onaturliga varianter som innehåller över 20 procent cannabis är lika genomtänkt som att vilja förbjuda allt kött, inklusive vilt och biodynamiskt sådant, bara för att den konventionella köttindustrin är rutten och producerar ful-kött.

per
per
Gäst
16 november 2017 kl 12:26

Erik 16 Nov, 2017 at 10:36

Det finns ingen anledning att vara emot cannabis generellt, bara för att det finns framavlade varianter som innehåller onaturligt höga halter av THC.

Varför vill du dra all cannabis över en kam?

Erik
16 november 2017 kl 10:41

@ per: “Är det inte för att utmana våra förutfattade meningar och försöka lära oss mer om allt, som vi läser och skriver här på NewsVoice”.

Visst, tills vi kommer till Cannabis; då får knappt man knappt utmana våra förutfattade meningar.

Erik
16 november 2017 kl 10:36

Det är hopplöst att föra någon som helst seriös diskussion med cannabisförespråkarna. Jag ser visst hälsofördelar med industrihampa, men inte med dagens nästa 25 % THC cannabis som fritt finns tillgängligt i bland annat Amsterdam. Det har skett en förädling, som lett fram till den skyhöga THC-halten i dagens cannabis. Tänk på alla minderåriga, som kan komma över drogen?

Jag håller med Anders Engqvist här. “Cannabis kan orsaka kroniska psykoser,depressioner och ångest som kan vara mycket svårbehandlade”.

Allt är inte rosenrött. Ett alternativ vore om industrihampa skulle avkriminaliseras. Undra hur förespråkarna skulle reagera på det? Alla fick odla sin egen industrihampa hemma. Jippi.

per
per
Gäst
15 november 2017 kl 21:30

Erik 15 Nov, 2017 at 21:12

Din skepsis mot cannabis är ogrundad, kommer sig av desinformation.

Sätt dig gärna in i ämnet så skall du få se. Det är inte bra att låta lura sig och dras med falsk tro, ens när det gäller cannabis.

Är det inte för att utmana våra förutfattade meningar och försöka lära oss mer om allt, som vi läser och skriver här på NewsVoice?

Johan Åkerman
Johan Åkerman
Gäst
15 november 2017 kl 21:22

Tack Mayne för ett medvetet inlägg.

Huvudet på spiken.

Så Ni som är nyfikna på alla fördelarna med cannabis kan titta på dokumentärerna ovan, samt söka på youtube efter “Cannabis benefits” eller liknande.

Ni som vill leva i fördomarnas land kan såklart göra det.

per
per
Gäst
15 november 2017 kl 21:15

Intressanta kommentarer från Jan Rosbäck, så även från Johan Åkerman.

Mayne Sundewall Hopkins
Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
15 november 2017 kl 21:14

Ett av problemen med att diskussioner ofta urartar när det gäller hampa kan bero på att man (..medvetet eller ej..) drar alla hampa-produkter över en kam.

Det är skillnad på hampa-produkter och hur de används. För människor som lever med kronisk sjukdom kan medicinsk hampa, dvs CBD-olja, göra stor skillnad. Jag känner till patienter som lever med ständiga smärtor där CBD-olja verkligen har hjälpt dem. De kan hålla sig för skratt när det skämtas eller retas om den enda medicin som hittills hjälpt dem! Jag känner också till människor som ‘rökt på’. Dessa har förstås använt sig av en annan, mindre nyttig, produkt av samma planta (..i regel med syntetiska kemikalier tillsatta – dvs rena giftet!).

Förutom som medicin kan hampa användas till otroligt mycket i ‘hus, hem och trädgård’ t.ex. vävnader, gardiner, dukar, handdukar, stolsdynor, mattor, rep osv. – listan kan göras lång! Jag har flera skjortor, sockar, necessär, börs, bordsduk etc. – allt tillverkat av hampa. Skjortorna t.ex. blir mer och mer silkesmjuka efter varje tvätt.

I diskussioner ska man naturligtvis att känna till ämnet som diskuteras, och hålla sig därtill(!) – speciellt när det gäller sådant som väcker starka känslor annars blir det lätt (..som i en del kommentarer ovan) bara ‘tjafs’ av det hela.

Erik
15 november 2017 kl 21:12

Visst, alla världen problem skulle kunna lösas med cannabis. Med en sådan marknadsföring framstår Big Pharma närmast som seriösa.

Erik
15 november 2017 kl 21:06

Ja, det kanske jag är också, beroende på hur man nu avgör det?

Johan Åkerman
Johan Åkerman
Gäst
15 november 2017 kl 21:01

Erik, hört talas om förtal? Att ta för givet att jag använder droger bara för att jag talar varmt om cannabis är bara okunskap. Det får man såklart vara, okunnig.

Med samma resonemang är Erik alltså alkoholist eftersom han har ett ölglas som logga?

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
15 november 2017 kl 20:19

Cannabis och hampafrön var en storsäljare för drygt 100 år sedan. Då som en undergörande medicinalväxt, den såldes som ett maltextrakt med Röda Korset som huvudsponsor. Miljontals burkar såldes och produkten lanserades även i USA, och maltos-cannabis fanns att köpa i butiker fram till 1930-talet. Sedan hände något, kan det ha varit Rockefeller&BigPharma som tog över, eller den svampinfektion som artikeln handlar om? Finns det folk som vill använda en del av cannabisplantan som berusningsmedel är det väl ok. Den effekten uppkommer först när man hettar upp ämnet THC till 180 grader C. THC är för övrigt bara en bråkdel av de nyttiga ämnen som plantan innehåller. Man kan även berusa sej på att dricka en större mängd vatten så var ligger problemet? Bifogar adressen till en mycket läsvärd hemsida i ämnet http://endocannabinoider.bloggplatsen.se/

Hans Berggren
15 november 2017 kl 19:08

Rockefeller & Co såg till att förbudet infördes bl a därför att ett vidare industriellt utnyttjande av hampan skulle inkräkta på deras affärer i olja, plaster, mat och läkemedel, för att inte tala om deras favoritsatsning krig, eftersom de som röker för att de gillar det inte brukar vara mycket för såna vansinnigheter. I Sverige fanns flera cannabispreparat på apotek till långt in på 50-talet och cannabis är en oöverträffad medicin mot epilepsi.
Anders, du kanske inte gillar cannabis men din kropp gör faktiskt det. Sök på endocannabinoid system in the human body. Och bankirer är inga knarkliberaler, tvärtom, de älskar att tvätta svarta pengar. I Uruguay försöker storbankerna Itaú och Santander sabotera legaliseringen genom att vägra låta apoteken att sälja cannabis på kreditkort.

Erik
15 november 2017 kl 18:19

@Johan Bonander Åkerman: “du verkar vilja bråka” eller att du, på grund av drogen, missuppfattar din omgivning. Jag är inte mycket för att bråka, men mer för att skämta eller retas med dig – du uppfattade formodlingen inte min smiles som ett tecken på just detta. Sedan att dra det kortaste strået: man kan även helgardera och köra med bägge två, på en gång 🙂

Johan Åkerman
Johan Åkerman
Gäst
15 november 2017 kl 18:15

Nej, det är snarare ett symptom på ett trasigt samhälle.

Men som sagt, jag är intresserad av lösningar, inte fler problem. svamp och hampa täcker väldigt många områden.

Det är allt.

Tack o hej

Erik
15 november 2017 kl 18:06

Johan, kan hända att du har rätt i att det på Intet sätt, är ett mått på hälsa att vara anpassad till ett sjukt samhälle; men det heller på Intet sätt ett mått på hälsa att vara missanpassad.

per
per
Gäst
15 november 2017 kl 18:04

Erik 15 Nov, 2017 at 17:46

Man behöver inte vara haschtomte i och med en positiv inställning till cannabis. Den växten är faktiskt extremt nyttig och användbar. Personligen har jag ingen som helst längtan efter sinnesförändrande substanser. Däremot vill jag ha rätten att odla och juicea min egen cannabis utan att etablissemanget lägger sig i den saken.

Det silande av mygg och sväljandet av kameler som myndigheter, under starkt inflytande av industriella intressen, ägnar sig åt, är äcklande och innebär övergrepp mot människorna och deras självklara rätt att bestämma över sina egna liv.

Johan Åkerman
Johan Åkerman
Gäst
15 november 2017 kl 17:56

jo… precis, och mitt svar till dig var; sjuk i vems bemärkelse? Samhällets? Läkarnas?

Sedan fortsatte jag med; debatten här handlar om nyttan med cannabis.

Så istället för att kalla mig saker, så kanske du ska bidra till debatten.

vad som kom först; hönan eller ägget, sjukdomen eller medicinen, det får du spinna loss på själv.

Jag försöker visa på vilken potential grödan cannabis har, du verkar vilja bråka.

Din logga visar en stor stark, så vad gäller ditt val av drog, verkar du ha valt det kortaste strået

Erik
15 november 2017 kl 17:46

Johan, det var Anders Engqvist citat jag replikerade till: “Cannabis kan orsaka kroniska psykoser,depressioner och ångest som kan vara mycket svårbehandlade” men inte ens det fattade haschtomten Johan Åkerman 😉

per
per
Gäst
15 november 2017 kl 17:17

Johan Åkerman 15 Nov, 2017 at 17:06

En parasit som lever på en annan parasit.

Johan Åkerman
Johan Åkerman
Gäst
15 november 2017 kl 17:06

Ah, tråden lever..

Härligt att se medvetna själar..

Jojo.. fyllda till bredden med fekalier 🙂

Soros möjligtvis besatt av någon elak svampinfektion…

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
15 november 2017 kl 17:00

Sök på “hemp clothing” och se att det finns kläder i hampa. Det är svårt att röka på med kläder.
Hemp ropes har funnits i tusentals år. Utan hampa-tågvirke hade vi kanske inte haft en vikingahistoria.
Konstfiber i blandtextiler avger mikroplaster och liknande och förgiftar vårt marina kafferi.
Denna hysteri bakom hampamotståndarna måste ha en annan bakgrund än vad som påskines.

Johan Åkerman
Johan Åkerman
Gäst
15 november 2017 kl 16:57

Erik, det är på Intet sätt ett mått på hälsa att vara välanpassad till ett sjukt samhälle.

Vår dialog handlar om nyttan med cannabis, du dillar om vem som är sjuk.

Johan Åkerman
Johan Åkerman
Gäst
15 november 2017 kl 16:53

Vad gäller hälsokost så är får man ett utmärkt fett av fröna.

Fulla av omega 3 och 6.
Högt innehåll av proteiner.

Listan på Hälsoeffekterna är lång, liksom de andra områdena.

1936 lanserades skräckpropaganda om cannabis, kanske det är det som styr vissa äldre människors rädsla vad gäller denna makalösa gröda, som kan rädda vår jord från köttbergen.

Erik
15 november 2017 kl 16:53

Anders Engqvist och Johan Åkerman representerar här två sidor av debatten: Är man sjuk (innan), eller blir man sjuk av att använda cannabis?

Johan Åkerman
Johan Åkerman
Gäst
15 november 2017 kl 16:28

Cannabis har över 30,000 användningsområden.

Drog är endast en av dessa områden, i droganvändandet kan man säkert fördjupa sig i.

Textil, bränsle, fett, protein, plast-komposit, papper, etc etc.

Titta på dokumentärer så går det säkert upp ett ljus, hampa har använts i tiotusentals år, så det är inga nymodigheter.

per
per
Gäst
15 november 2017 kl 15:28

Johan Åkerman 15 Nov, 2017 at 11:06

Det är alltså avföring, som de som manipulerar och styr oss har mellan öronen. Jag har länge misstänkt att så är fallet.

tommi rahikka
tommi rahikka
Gäst
15 november 2017 kl 15:02

Anders. Tur att dom nya generationerna inte är lika inneslutna i sin propaganda som du är.. herr tangentbordkrigare.
Denna växt kommer att förändra världen till något bättre, även om den har en del nackdelar.

per
per
Gäst
15 november 2017 kl 14:12

Anders Engqvist 15 Nov, 2017 at 13:28

Cannabis är helt fantastisk ur näringssynpunkt. Icke oxiderade blad och blommor från cannabis ger inget rus, däremot sanslöst mycket fantastiska näringsämnen som främjar hälsan och bland annat har en botande effekt på cancer. Perfekt att juicea tillsammans med grönsaker:

The Sacred Plant Episode 1 https://www.youtube.com/watch?v=gqcDfyTnYA8

Why HEMP can save humankind: Research scientist speaks out… https://www.youtube.com/watch?v=t-Vm9Zz8X64

Anders Engqvist
Anders Engqvist
Gäst
15 november 2017 kl 13:28

Struntprat! Cannabis är inte någon sorts hälsokost! Det är en komplicerad drog med minst 426 olika biokemiska substanser! Cannabis kan orsaka kroniska psykoser,depressioner och ångest som kan vara mycket svårbehandlade! Nu pågår emellertid en massiv kampanj finansierad av tobaksbolagen som behöver nya offer att profitera av och den ökände knarkliberalen Georg Soros!

Johan Åkerman
Johan Åkerman
Gäst
15 november 2017 kl 11:06

Svamp, eller snarare mycel är fantastiskt.

Låter skrämmande med en svamp som kontrollerar vissa djur, men inte lika skrämmande som våra beslutsfattare med bajs i hjärnan.

Paul stamets förklarar hur svamp kan rädda världen, och jag måste flika in att cannabis, men sina 30,000 olika användningsområden är en oerhört viktig gröda om man är intresserad av att förändra världen till det bättre. Det är ju därför det är olagligt / restrikterat.

Paul stamets:

https://m.youtube.com/watch?v=XI5frPV58tY

Cannabis / hampa

https://m.youtube.com/watch?v=XG0yysyg5-U