Artificiella AI-läkare ska hjälpa till med sjukdomsdiagnoser 2018 – Ställer du upp?

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 11 december 2017
- NewsVoice redaktion
AI-läkare och biologisk läkare samarbetar
AI-läkare och biologisk läkare samarbetar
AI-läkare och biologisk läkare samarbetar – Crestock.com

DEBATT. En kommande sjukvårdstrend är att AI-läkare ska komplettera “biologiska läkare” med att ställa sjukdomsdiagnoser redan 2018, skriver Sverige Radio, men varför AI och hur fungerar det?

Smarta datorprogram baserade på AI (Artificiell Intelligens) gör entre i svensk sjukvård, där de ska hjälpa läkare att ställa diagnoser. SR ställer frågor till insatta som svarar i programmet “Vetandets värld”:

 • Börjar AI nu ersätta människor i sjukvården?
 • Kommer mänskliga läkare att få mer tid till patienterna?
 • Hur bra är datorprogram egentligen på att ge rätt diagnos?

AI-läkare

I programmet medverkar sakkunniga personer som Birgitta Janerot överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och projektledare för I-AID, Carolina Wählby, professor på Institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet och som jobbar med SciLifeLab i Uppsala. Jeroen van der Laak är professor vid Radboud university i Nederländerna och Max Gordon är biträdande överläkare på Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska institutet.

Källa: SR, “Aj aj blir AI AI – Möt din blivande läkare datorn”

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Tack Kjell Holmsten!

  Förmodligen har du helt rätt. Verkligen omskakande! Men intuitivt anar jag att det verkligen förhåller sig så som du beskriver det.

  Tack ännu en gång!

 • Jag har och har haft många hundar i mitt 66 åriga liv. Aldrig har jag behövt smörja, spraya eller ge dem invärtes annat än homeopatiska medel när hundarna fått diarréer som jag inte kan relatera till något de ätit hemma? Alla har varit ovaccinerade, ingen hund har ätit torrfoder eller konserver utan bara rent kött eller fisk som kokats eller rått. Otaliga är de fästingar jag tagit bort men de har aldrig varit smittbärare av någon sjukdom. Detta med fästingar och smittor är upphausat av framförallt vaccinindustrin och veterinärer som behöver patienter. Har också haft några katter med samma visa som hundarna. Var rädda om era djurs immunförsvar vilket i naturligt skick är fantastiskt starkt. Djuren bildar många olika vitaminer och mineraler där C vitamin är absolut viktigt och kosten måste vara rik på mättat fett. Innekatter mår inte bra inomhus och måste ut och få tugga i sig allehanda växter. Vaccinera aldrig ett djur eller människa, vem tusan vill injicera giftcoctails? Det är ju att be om sjukdomar och elände. Tänk på att många sjukdomar aldrig vaccineras mot och många sjukdomar hänger kvar än idag just för att vacciner framställs i laboratiorier där dessa sjukdomsalstrande ämnen bevaras för all framtid så när ska dessa harmlösa barnsjukdomar och valpsjukdomar försvinna, jo när folk får upp ögonen för att de just håller på att injicera sjukdomsalstrare i människor och djur. Mina hundar har alla blivit gamla den äldsta blev nästa 20 år och den yngsta blev 12 år och alla kärnfriska förutom en katt som dog av råttgift.

 • Erik och Brynolf

  Brynolf, jag har en bestämd känsla av att känna igen dig, Brynolf, så att säga från andra identiteter här på bloggen… Dina kommentarer har ofta gett mig anledning att antingen skratta väldigt gott eller också att begrunda djupt vad du har haft att säga. I vilket fall som helst, en eloge till Torbjörn, som nog förstår vad jag menar med detta.

  Erik, jag instämmer fullständigt med din kommentar angående Brynolfs argumentation här. Visst finns det en stor potential för AI, men alla krafter är inte goda och därför anser jag att AI måste kringgärgas med lagstiftning som skyddar männislorna och som leder denna teknik till människornas tjänst.

 • Trodde aldrig att jag skulle (delvis) hålla med Brynolf Flonyr här 🙂

  Har en vän (granne på landstället) som är en av Sveriges absolut ledande röntgenspecialister. Han är perser. Först utbildad tandläkare och med lång egen praktik, sedan läste han in en MD (Medicinal Doktor) och specialiserade sig som röntgenspecialist kring tand-, käk-, samt skallskador. Kan alltså rekommendera vilken åtgärd som är bäst lämpad, medicinskt, vid tand och kraftiga käkskador. Den dubbelkompetensen med lång erfarenhet kan ingen AI slå, men väl enklare benbrott och dylikt vad gäller att tolka en röntgenplåt.

 • Stella

  Geranium luktar också citron när man gnuggar det mot huden. Det är också insektsrepellerande.

  Ja, jag har fått till en blandning som skyddar bra. Cocosolja och den essentiella oljan citroneucalyptus räcker nog, men jag brukar även tillsätta följande essentiella oljor: pepparmynta, citron, lavendel och rosmarin.

  Jag brukade värma lite cocosolja en aning så att den blir lättflytande, den får svalna något. Sedan droppar jag några droppar av de här essentiella oljorna i cocosoljan och gnuggar in hundarna. De har gillat den här behandlingen och slickade gärna i sig lite där de kunde komma åt.

  Det är skönt att slippa att använda giftiga kemikalier. Och hundarna luktade riktigt gott!

  Vilken intressant bok du hänvisar till!

 • Savalle,

  Detta med växter och naturläkemedel är ett fantastiskt ämne. En fråga angående anti fästingsblandningen: har du fått ett fungerande och beprövat recept?

  Nu är det så att i myggornas land Sverige växer inga citroner, men nog har Skaparen tänkt på det också. När jag bodde i Norrbotten blev jag visat en 4000 år gammal by som ingen vill skriva om för det blir för rörigt i historieböckerna. Då visade jägaren som var vår guide en växt som luktar citron när man gnuggar den med händerna. Den finns precis överallt där i myggornas rike. 🙂

  ”Skvattram Ledum palustre (bilden) är min favorit. Den växer i skog, gärna där det är lite fuktigt, men inte nödvändigtvis. Blir ca 50 cm hög och liknar rosmarin men med större blad, får vita blommor i maj-juni. Kallas ofta myrpors eller getpors i Norrland. Skvattram doftar starkt och kryddigt.”

  Sedan finns en bok som jag har tänkt köpa. En indisk och en iransk forskare (tror att båda är minst phd i medicin) har samlat all befintlig kunskap om kryddor ochväxter som medicin.

  https://www.bokus.com/bok/9789812837905/molecular-targets-and-therapeutic-uses-of-spices-modern-uses-for-ancient-medicine/

 • @Stella

  Vad bra att du tar upp det här med citron och salt. Jag såg en dokumentärfilm för några år sedan som handlade om djurs förmåga till självmedicinering med hjälp av “naturens apotek”. Bland annat visades apor som gned in sig med blad som hade stark doft av citron. Det berättades i filmen att de här aporna gjorde det för att skydda sig mot parasiter.

  Efter att jag hade sett den här filmen började jag göra efterforskningar på dofters möjligheter att hjälpa oss i vardagen. En mycket viktig upptäckt jag gjorde då var att man kann skydda sig effektivt mot myggor, löss och annat småkryp och framför allt fästingar med ogiftiga, till och väldigt nyttiga aromer.

  Tidigare hade jag sett mig tvungen att – som hundägare – inhandla relativt dyra kemiska preparat på apotektet för att ge hundarna mot fästingar, som ju kan vara bärare och smittspridara av allvarliga sjukdomar.

  Jag experimenterade lite och fick fram en bra blandning av eteriska oljor som jag blandade med cocosolja (också mycket effektivt mot fästingar).

  Sedan dess har jag inte behövt några kemiska medel till hundarna längre.

  En av de mest verksamma eteriska oljorna är citroneukalyptus.

 • Brynolf,

  det diskuteras inom landstingen att genom att ersätta många allmänna läkare (inte specialistvården) med AI kan man sänka kostnaderna och det kommer att testas snart, först där det är svårt att få att anställa läkare (på mindre orter). Det sägs inte i programmet, men det pågår. Jag vet det av bekanta som sitter med de förslagen på sina arbetsbord.

 • För att återgå till det Vetandets Värld tar upp och inte det tråden nu utvecklats till så kommer AI att utveclas inom många områden framöver. Inom sjukvården kommer den att vara människan överlägsen när det handlar om uppgifter som att tolka röntgenbilder m.m. Ett av många verktyg för att underlätta och förbättra undersökningar. Däremot kommer den aldrig, i alla fall inte under vår livstid, att kunna ersätta mänskliga läkare.

  Det är väl inget kontroversiellt i det, eller?

 • Stella Tormanoff 14 Dec, 2017 at 16:39

  Jag har inte varit i närheten av att skriva, att “NewsVoice är fel ställe att försvara AI på”, Stella.

  En person som börjar läsa NewsVoice kan inte begära att diskussionerna i princip skall börja om från noll bara för att förkunskaper saknas. Brynolf Flonyr går in med föresatsen att knäppa NewsVoice-läsare på näsan, då får han också stå rycken för motargument av samma valör som han själv levererar.

  Min åsikt är att man får servera sanningar såsom man själv vill, “all in” eller i småportioner. Mottagaren behöver inte ta dem till sig om det inte passar. Notera att jag inte riktade min kritik mot Brynolf personligen.

  Det kan vara bra att besvara personangrepp med att inte vara för mesig, somliga förstår inget annat..

  Glad gubbe på dig.

 • Per, jag du skrev att Newsvoice är fel ställe att försvara AI på, eller det var så jag uppfattade det. Jag tycker att det är viktigt att sanningen serveras i portioner och med all försiktighet. Personangepp leder ingenstans. Människans psykologi fungerar så att när ens verklighetsbild eller tro ifrågasätts reagerar folk med antigen agression eller att man gör ett steg tillbaka. Det är otroligt svårt att servera information idag. Vi skall inte behöva försvara oss, men man måste själv vilja samla så pass omfattande information om så många ämnen för att kunna se mönster. Att kunna se mönster i helheten är också en förmåga som många saknar… 🙂

 • Stella Tormanoff 14 Dec, 2017 at 14:26

  Var uttrycker jag att Brynolf inte är välkommen med en avvikande åsikt? Tycker du att Brynolf själv välkomnar mina åsikter?

 • Stella Tormanoff 14 Dec, 2017 at 14:26

  Det finns ingen anledning att linda in budskapet och tassa på tå bara för att somliga har känslomässiga spärrar mot att ta till sig ny information.

 • Stella Tormanoff 14 Dec, 2017 at 14:26
  Stella Tormanoff 14 Dec, 2017 at 12:04

  Stella, jag har inte anslutit mig till något grupptryck och heller inte avvisat någon från NewsVoice. Brynolf Flonyr talar i sina kommentarer om vikten av saklighet och om andras respektlöshet i debatten, men kallar själv ett av mina påståenden för att vara “bland de mest korkade jag läst på Newsvoice”.

  Vänlighet och andra kinden till räcker oftast långt, men jag känner igen typen och kan ganska väl avgöra när det är dags att ge tillbaks med samma mynt.

  För övrigt har jag inta kallat läkare för psykopater.

 • Per, det är otroligt viktig med en balanserat debatt, så att människor som kanske inte är medvetna om AI eller big-pharmas alla nackdelar inte känner sig uteslutna pga något grupptryck i kommentarsfältena. Tänk dig själv när du vaknade till – inte blev du övertalat med samman eller genom att någon pekade ut sanningen med hela handen.
  Jag tycker att det är viktigt att välkomna alla som har i sig grundläggande nyfikenhet och förmåga att ifrågasätta verklighetsbilden. Man måste presentera fakta med ödmjukhet.
  Jag tycker att Brynolf är värmt välkommen med en avvikande åsikt. Vägen till sanningen går alltid genom diskussion och debatt, och inte genom konsensus.

  AI är en av alla fällor som presenteras som äpplet drottningen gav till Snövit – the road to hell is full of good intentions. Om man tittar in på nätverket Linkedin, så är det så hype med AI och sustainable development så folk är helt hjärntvättade – noll kritiskt tänkande.

 • Brynolf Flonyr 14 Dec, 2017 at 11:26

  Här på NewsVoice befinner du dig på osäker mark, Brynolf Flomyr, i och med att din världsbild inte hela tiden blir bekräftad, som när du tittar på SVT, lyssnar på P1 och läser den där morgonblaskan som du prenumererar på.n Du tycker att ett forum är farligt bara för att det tar upp frågor som du, när det kommer till kritan, inte vet mycket om.

  Sätt dig in bättre i det du har åsikter om, innan du fäller omdömen som “det mest korkade jag läst på NewsVoice” och “påståenden som dina som gör detta forum farligt”, Och framför allt, acceptera människors rätt att uttala sig, även om det som påstås inte faller dig på läppen eller är i linje med vad den korrumperade mainstreammedia propagerar. På din reaktion skulle man kunna tro att jag har dödshotat någon.

  De som skriver här på NewsVoice tar i stor utsträckning del av både MSM och alternativa media och är i genomsnitt betydligt mer informerade än andra svenskar, som du.

  Praktexemplet på psykopatisk/imbecill behandling av patienter är cancervården. Om den finns inte mycket, kanske inget, gott att säga:

  https://www.youtube.com/watch?v=6dEU4rAzKnM

  För övrigt tycker jag att du skall vara mer noggrann och nyanserad i din läsning av andras texter här på NewsVoice. Var skriver jag till exempel att läkare är psykopater?

 • Articifiell Intelligens (AI) är på allas läppar. Somliga ser det som något väldigt positivt som ska höja människors välfärd, hälsa och förståelse.

  Militära intressen satsar också på denna på denna teknik.

  Ytterligare en kategori som har med AI att göra är människor som utan samtycke och mot sin vilja utsetts till att bli försöksobjekt i forskning om AI-styrd mind control. KI, KTH och FOI har varit ledande i denna typ av forskning. Dessa ytterst plågsamma och omoraliska experiment är nu på väg att avslöjas.

  Vi skulle inte behöva någon automatiserad sjukvård om vi levde optimalt. Hunza-folket är levande bevis för det:

  http://thepdi.com/hunza_health_secrets.htm

  Människor i Sverige blir sjuka av oro, stress, skadliga produkter som marknadsörs som ”livsmedel” och ”farmaceutiska mediciner” och chemtrails (som många skrattar bort medan de andas in dem).

 • Det finns läkare och läkare. Man kan inte stoppa alla i samma grupp. En del individer har nog märkt var pengarna kommer ifrån och att något inte stämmer, dock när man sitter där som ung läkare med 700000 i studelån, så är inte det smartaste att ifrågasätta sina arbetsgivare det första man gör.

  Man får inte glömma att i serien The Truth About Cancer så är det hundratals läkare världen över som har vågat stå med sin riktiga identitet för sanningen.

  Det är fel att kalla läkare för psykopater. Jag känner fantastiska människor som är läkare. Dessa har räddat mitt liv, och jag glömmer aldrig deras insats. Fantastiskt yrke som är mycket krävande! Tyvärr, så är mycket okunskap i västvärldens medicin. Jag är ledsen att säga det till Brynolf, men det är inte AI som kan rädda läkarna. Visst kanske kan AI vara hjälpmedel men är du medveten att det planeras av landstingen stort att ersätta massor med lärkare med AI? Det pågår förfullt. Fråga de som jobbar med det. Så det är DEN UTVECKLINGEN folk ifrågasätter, och inte att AI kan vara läkarnas hjälpmedel.

  En fantastisk kvinna i 80 åldern, läkare satt med mig och några till på middag utomhus. Plötsligt blev vi invaderade av mygg. Att bära in middagen mitt i maten var nästan lika jobbigt som myggen själva. Så jag tog några citronklyftor och gned i mitt hud där det var naket. Myggbetten gned jag i lite salt så att de skutar klia omedelbart. Den gamla läkaren provade mina urgamla häxlösningar och var helt fascinerad hur hon kunde har levt i 80 år utan att känna till dem. Och ”det kostar ju inte, det är sånt man har hemma”, sade damen… Kankse där har vi svaren att sådan kunskap inte sprids – man kan inte tjäna pengar på den.

 • Per,
  Följande citat ur din kommentar är bland de mest korkade jag läst på Newsvoice:

  “Utbildningarna är dock designade för hjärntvätt, de blivande vårdgivarna skall under studietiden präglas till att lära sig stänga av sina känslor, det vill säga utveckla ett psykopatiskt beteende, för sin blivande yrkesroll. Detta eftersom de behandlingar man har att erbjuda oftast är ineffektiva och i olika hög grad att jämställa med tortyr.”

  Vad grundar du allt detta på? Jag råkar känna en läkare som gör sin AT just nu och han är allt annat än psykopat. Det är påståenden likt dina som gör detta forum farligt. En isolerad sfär som övertygar varandra med en massa “sanningar”. I övrigt orkar jag inte med att kommentera resten av det du skriver.

 • Brynolf Flonyr 13 Dec, 2017 at 22:29

  De som har satt sig in i hur sjukvården fungerar och samtidigt vet vad den enormt stora och mångfacetterade så kallade alternativmedicinen har att erbjuda, kan knappast hysa mycket mer än förakt för den läkemedelsindustristyrda skolmedicinen. Denna kan mycket väl bli mänsklighetens undergång.

  Föraktet kommer sig till stor del av att den läkemedelsindustristyrda skolmedicinen är avsiktligt förfelad och ställer till med mer skada och lidande än den gör nytta.

  Man måste vara känslomässigt avtrubbad och egoistisk, alternativt sakna sunt förnuft och intelligens, för att som vårgivare inte kunna erkänna hur destruktiv den läkemedelsindustristyrda skolmedicinska vården är.

  Unga människor som börjar läsa till läkare och sjuksköterskor gör nog ofta det i tron att de, förutom att tjäna stora pengar och få makt över andra människor och prestige, kommer att kunna göra gott. Utbildningarna är dock designade för hjärntvätt, de blivande vårdgivarna skall under studietiden präglas till att lära sig stänga av sina känslor, det vill säga utveckla ett psykopatiskt beteende, för sin blivande yrkesroll. Detta eftersom de behandlingar man har att erbjuda oftast är ineffektiva och i olika hög grad att jämställa med tortyr.

  Observera att en stor del av den alternativa vården har utvecklats av läkare och reguljärt utbildade forskare. Men om dessa metoder är effektiva utan att ge biverkningar, så accepteras de inte av läkemedelsindustrin och tillåts följaktligen inte inom skolmedicinen.

  En av de få saker som alternativmedicinen inte kan hantera lika bra som skolmedicinen är de sjukdomar och skador som kräver kirurgi. Denna vårdform används dock väldigt ofta i onödan, inte sällan finns det biverkningsfria alternativmedicinska metoder att ta till istället.

 • Johan,
  Sigge får så klart tycka en väldig massa men är det ok att kalla ungdomar som satsar på högre utbildning för egoistiska? Klanka gärna ned på sjukvården i stort men att peka ut unga läkare på det sättet är riktigt lågt. Det är endast på internet som Sigge och andra vågar skriva sådant. Om de träffar en ung person som satsat på läkaryrket har jag svårt att tro att det kallar hen för egoist, om det verkligen inte handlar om allvarliga felbehandlingar.

  Jag tycker att saklig kritik är ok men det är fortfarande fel att generalisera som Sigge gör. Vad är det för fel på att vara ung och att utöva exempelvis läkaryrket? Ska man straffas för att man inte råkar ha jobbat i 30 år?

 • Inte hatar jag skolmedicinen, men har en sund skepsis till den.

  Jag litar inte på läkare som inte skriver under läkareden, det borde vara självklart. Oavsett vad riksdagen bestämmer, borde var och en låta sin läkare skriva på en ed, eller ett löfte, om att göra sitt yttersta för patientens hälsa och välmående. Precis som tyskland eller danmark.

  Antibiotikaresistens, vaccinskador, amfetamin till små barn, etc etc.

  Det osar Certifierade droglangare, vare sig dom vet det eller ej.

  Att arbeta förebyggande inom medicin finns knappt i Sverige, istället är det plåster på i form av kemikalier. Lösningen på allt.

  Vi har alla åsikter, men inte är det Sigge som behöver skämmas, inte heller den som blivit lurad av de auktoritära vita rockarna.

  Hur välmenande och godhjärtad man än är som läkare, så hjälper inte det alla felbehandlade människor som får lida tack vare inkompetens, girighet och okunskap.

  Fortsätt lita på läkare och sjukvården i Sverige, helt valfritt. Men säg inte åt andra vad de ska tycka eller skämmas över, det är dålig stil för mig.

 • Sigge Johansson,
  Jag tror att du har väldigt fel om framtiden. Dessutom är det respektlöst av dig att hoppa på unga läkare som oftast är mycket ambitiösa och duktiga. Att kalla den för egoistiska är helt befängt och riltigt dålig stil. Du borde skämmas!

  De flesta läkare gör nog sitt bästa och att exempelvis kunna ta hjälp av AI inom ortopedin ser jag som ett framsteg. Du verkar inte ha lyssnat på inslaget från Vetandets Värld. Du dillar om kost och en massa annat trots att det främst handlar om röntgenbilder och ortopedi. Vad jag vet har inte kosten särkilt stor betydelse inom ortopedin.

  Jag är förvånad över att alla här utom jag inte ser fördelen med denna möjlighet. Om AI är så värdelöst som ni påstår kommer det inte att slå igenom men jag är mer än övertygad om att AI kommer att vara människan överlägsen när det handlar om monotona arbetsuppgifter som att exempelvis tolka röntgenbilder. Det är bara en tidsfråga.

  Det tycks vara en princip här att hata allt som har med skolmedicin att göra.

 • Bra inlägg, Stella Tormanoff — 11 Dec, 2017 at 23:50!

  Dagens läkare förstår/vet dessutom inte ens betydelsen/innebörden av dålig/onyttig/fel mat relaterat till olika sjukdomar — DET hör nämligen IHOP!! Envar normalbegåvad individ vet och förstår det, men INTE dagens unga massproducerade egotrippade läkare! De verkar i huvudsak vara “dresserade” att förskriva maximala doser av statiner och insulin istället….. Och DET har ingen blivit BOTAD av — än!
  Listan över antalet årligen feldiagnostiserade och felbehandlade patienter inom framför allt tarmsystemet, diabetes och hjärt- & kärl är ändlös och ökar istället för varje år.

  Så den som tror att s.k. AI-läkare skulle tillföra ngt positivt för framtidens “sjukvård” är inte riktigt med på banan och/eller i kontakt med verkligheten. För VEM är det som kommer att programmera dessa “AI-läkare” om inte representanter för den kriminella medicinindustrin (BIG-Pharma)! Det handlar nämligen INTE om att BOTA någon idag — enbart om maximal FÖRTJÄNST till en liten klick kriminella globalt agerande parasiter. Sjuka människor är en kassako — friska är förlorade kunder och NOLL förtjänst!

  Det vi BEHÖVER är istället den “gamla” typen av läkare som visste hur “maskinen” människa fungerade och därför inriktade sig på att BOTA istället för att förskriva livsfarliga kemikalier med otaliga NEGATIVA biverkningar vilka i längden förlänger lidandet OCH förkortar livslängden.
  RIKTIGA läkare förklarar för patienten VARFÖR en åkomma plågar patienten och rekommenderar bl.a. korrekt och näringsrik kost — t.ex. LCHF — vilket snabbt skulle få de flesta på benen igen….

  Hippokrates läkar-ed “Do No Harm!” verkar betydelselös för dagens läkare…..

 • På 70 talet hade USA installerad ett militär sjukhus i Wiesbaden/Tyskland där alla som kom in genomgick en helkropps CT plus en fullständig blodanalys som sedan via en dator skulle få rätt diagnos. Hela projektet lades ned efter något år då det visade sig att datorn ställde för många och ffa. felaktiga diagnoser.
  Hela systemet är uttänkt av människor med psykopatiska drag som inte erkänner att kropp och själ hänger intimt ihop. Själen kan datorn eller AI doktorn inte diagnostisera bara det materiella och där ligger felet.

 • Brynolf,

  Tanken är att ersätta läkare för att minska kostnaderna för vården, iaf för det allmänna. För de toppen rika kommer alltid mänskliga läkare att vara tillgängliga.

  Inget fel med att forska. Vi undrar om syftet? Man ser vilka ursäkter det hittas på för att tvinga utvecklingen på folk som något naturligt. Vad är människans naturliga behov egentligen och skall vi sova bort våra liv i 100% trygghet för att fly döden? Lite djupare funderingar här…

  Jag kan tala om mig själv – jag vill ha mänsklig kontakt och kontroll över mina maskiner. Enkelt och tydligt svar – varför ge bort kontrollen över sin vardag till AI. Människan så småningom omyndigförklaras. Och statistik över dödsfall kan inte fresta mig för fem öre att ge bort min frihet att styra och bestämma över mitt eget liv. Därför ”bakåtsträvande” 😉 don’t fix it if it is not broken.

 • Börjar AI nu ersätta människor i sjukvården?
  Hur bra är datorprogram egentligen på att ge rätt diagnos?

  Vid en stor och genomlysande utvärdering i USA av möjligheten att fastställa/diagnosticera med hjälp av datorprogram kom man fram till att dataprogrammen var ca 5% “duktigare” än läkarna som då vid varje tillfälle var specialister. Om man sedan lägger till att det hela tiden kommer nya metoder, kommer det framöver vara svårt att som läkare vara helt upp to date. Min privata erfarenhet av dagens läkare gör mig inte särskilt uppmuntrad av att det skall fortsätta som det nu förhåller sig. Dessutom finns den mänskliga faktorn med i spelet, emellanåt på ett mindre smickrande sätt. Framtida patienter får väl önska sig att dataprogrammen hålls kontinuerligt uppdaterade.

  Kommer mänskliga läkare att få mer tid till patienterna?

  Det är väl det vi får önska av våra politiker.
  Hur framtidens sjukvård kommer fungera bestäms av våra “förtroendevalda” inte av en dator.

 • Det är väldigt obalanserat här i kommentarsfälten, endast negativa reaktioner. Har ni verkligen lyssnat på hela inslaget som det länkas till? Alla har rätt till sin egen åsikt men jag håller inte alls med er. Ni skriver om än det ena än det andra som inte ens nämns i programmet på Vetandets Värld.

  Vad är problemet med att man vill utveckla och använda teknik för att bättre kunna tolka röntgenbilder? Det talas inte om att ersätta läkare med AI, snarare om att det kan bli ett verktyg som underlättar och effektiviserar deras arbete, där det är möjligt. Inom ortopedin, vilket nämns i programmet, är det mycket användbart och vad jag vet är det inte ett område där alternativmedicinen och skolmedicinen konkurrerar.

  Ska man sluta forska om och utveckla teknik som förbättrar exempelvis bildanalys inom sjukvården, när det ändå finns stora möjligheter? I så fall kanske ni även är emot självkörande bilar, trots att dessa sannolikt kommer att minska dödstalen i trafiken?

  Jag förstår mig inte på er, varför är ni så bakåtsträvande?

 • Birgitta, en moderniserat variant av Gökboet om du känner till detta enstrående verk. Mycket ligger i det du skriver. De som är en gång sjukskrivna för psykisk ohälsa blir aldrig friska. Känner många. De är mera psykiskt nedbrutna än sjuka. Två helt olika tillstånd.

 • Sjukt scenarie.Kommer aldrig i fråga för min del. Vem matar AI-doktorn med data/ “fakta”? Hela konceptet bygger på en maskinsyn om att människor är standardiserade och kan därför erbjudas såväl standardiserade diagnoser som mediciner. Kommer nog en dag när AI-doktorn kommer och hämtar en med tvångströja om man känner sig frisk och inte medicinerar.
  Det nya normala, politiskt korrekta, kommer nog snart att vara sjuk medan den egna upplevelsen, av att känna sig frisk, kommer att ses som ett tecken på ett patologiskt tillstånd. Kan vi, som ännu känner oss friska, komma att bli stämda för att vi förhindrar en privat företagare, inom “hälsoindustrin, en vinst?

 • Psykisk och fysisk hälsa går hand i hand. Miljö, arbete och privat umgänge påverkar välmåendet. Samhällsstrukturen söndrar den omedvetne individen som inte ser farorna och tar tag i sitt liv.

 • Google förutspår redan förkylnings “epidemier” och andra massinsjukningar, baserat på vad folk söker efter inom en viss tid.

  Denna information kan säkert användas till gott…

  (även om jag personligen använder mig av DuckDuckGo istället. Google är obehagligt)

  Vare sig vi vill eller inte kommer detta säkert att implementeras i vår nutid. Tillsammans med chip dessvärre.

  Det är för mycket pengar i att hålla folk sjuka, istället för att se till så vi får i oss rätt kost, mineraler och vitaminer och därmed undvika sjukhus och läkare.

  Låt din kost vara din medicin

 • Det har pratats länge om det inom vården i hi-tech länderna. Intressant att MSM är som vanligt ointresserade att debattera ämnet. Enligt mig kommer AI att ersätta det mesta. De som klagar kommer ingen att höra om och AI läkarna kommer att leda till massdöd av gamla och sjuka. Att göra sig av med den gamla generationen är också att eliminera mycket av den så kallade sunda förnuftet. Den globala eliten älskar ju darwinism och natural selection, så de tar till tekniken att eliminera de kostsamma, obekvämma, onödiga… ursäkta om jag låter cynisk men sådan är deras ideologi och vision av framtiden.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *