Babylon av Mike Blixt – Tillväxt är det enda som räknas – Kapitel 13

publicerad 27 december 2017
- Mike Blixt
influencer
En influencer - Bild: Join.marketing
En influencer – Bild: Join.marketing

Vi som lever i väst är de människor som har det bäst på jorden och många av oss är beredda att gå väldigt långt för att skydda det. Vi är inte beredda att ge upp det vi har eller se över det nuvarande ekonomiska systemet eller våra världsbilder, för att jämna ut de klyftor som finns globalt idag. Inte heller är många av oss beredda att dela med oss av det vi har.

Text: Mike Blixt

För oss i Sverige fungerar kapitalism alldeles utmärkt, eftersom vi ser lite av dess baksidor. Enligt oss har det kapitalistiska systemet tjänat oss väl och vissa av oss anser att resten av världen istället borde komma ikapp. Men när man lever i ett system där precis allt drivs av att tjäna pengar, är det den direkta orsaken till till jordens och människans död. Låt oss ta naturförstörelsen som är ett enkelt och konkret exempel alla kan relatera till. Vi skövlar all vår natur, utrotar merparten av våra djurarter, förstör haven och exploaterar allt vi kan tänkas komma på och nu är det rymden som står på tur. Det finns inget stopp för vad vi exploaterar. Frågan är varför vi gör det?

Svaret kan naturligtvis bara vara ett; för att tjäna pengar. Om vi tar bort eventuella vinster helt . Om vi tänker bort pengarna. Skulle då delar av befolkningen fortfarande kliva ur sängen på morgonen och dumpa giftigt avfall i haven eller såga ner regnskogen? Naturligtvis skulle de inte göra det. De gör detta för att tjäna pengar. För att få mat på bordet och för att överleva, har man alltså ihjäl jorden…som ska ge oss maten för att överleva. Att hävda att så inte är fallet vore sinnessjukt.

Det betyder alltså att det monetära systemet är anledningen till jordens och följaktligen människans framtida död. Många hävdar då att det snarare handlar om upplysning, utbildning och reglering som bör ligga i fokus. Men det är inte där problemet ligger.

Mike Blixt, pressfoto
Mike Blixt, pressfoto

I det monetära systemet finns ett inbyggt systemfel som omöjliggör att människor ska vara sunda och sanningsenliga. Eftersom allt handlar om vinster och pengar skapas det allt större konkurrens. Alla vill sälja något. Alla vill tjäna något. Direkt eller indirekt. Det monetära systemet premierar girighet och lögnaktiga beteenden. Du kommer till exempel aldrig höra en försäljare be dig gå till butiken mittemot eftersom deras produkter faktiskt är bättre. Eller se ett livsmedelsföretag tala om för dig att de e-ämnen som finns i deras produkter rimligtvis inte ska stoppas i munnen, eftersom de orsakar cancer. även om företagen är fullt medvetna om det.

Hela systemet bygger alltså på att vi till varje pris ska sälja det vi nu säljer, vilket leder till lögner och allt större förtroendekriser inom många branscher. De viner man tror är vin, visar sig vara artificiella, även om flaskan säger att det är riktigt vin. Bilen du trodde var mycket miljövänlig visade sig vara en stor lögn och är i själva verket precis lika skadlig för miljön som konkurrenternas. Företaget som säljer schampo till dig påstår sig kunna tillföra vitaminer via hårbotten. Och så fortsätter det i bransch efter bransch och det finns verkligen inget stopp.

Dessa förtroendekriser återspeglar sig i de mätningar som görs där allmänheten ombeds svara på vilka yrken de litar minst på. Bilsäljare och mäklare kommer alltid i botten. Alltså de yrken som ofta försöker sälja dåliga produkter genom att ljuga. Husobjekt kan till exempel beskrivas i stil med “för den händige” , vilket betyder “fallfärdigt” . Eller “ett hus med möjlighet att sätta egen prägel på” , vilket betyder “totalrenovering krävs innan du kan bo i det”.

Både bilförsäljare och mäklarbranschen svarar då genom att klä sig i svindyra kostymer i hopp om att det ska hjälpa, vilket det naturligtvis inte gör. Det får motsats effekt. Det går att dra en parallell mellan hur uppklätt ett yrke är, till affärsmodellens moraliska aspekter. Ju finare man klär sig, desto mer omoraliskt är yrket. Banktjänstemän är ett konkret och tydligt exempel.

Vi ser nu hur yrken som allmänheten tidigare såg som mycket trovärdiga falla fort på dessa listor. Allmänheten förstår nu att yrkeskårer vi tidigare inte alls förknippade med försäljning tidigare, faktiskt bedriver försäljning men i andra mindre tydliga former. Ett exempel kan vara läkare som indirekt säljer läkemedel och den breda majoriteten skyr säljare som pesten. Men eftersom vi lever i kapitalism, måste allt på något vis säljas. Och det är kärnan i systemfelet. Att allt ska säljas till varje pris. Med eller utan lögner.

Vartefter människan blir allt mer medveten om företagens lögner och knep att sälja saker, ändras företagens sätt att försöka sälja. I skrivande stund handlar det om att företagen ska positionera sig som experter inom området de är verksamma i. Att översvämma internet med gratis information som vi tidigare fick betala för.

Detta leder då till att vi som konsumenter får förtroende för företaget och i slutänden köper deras produkt framför företaget som inte försåg oss med information. Parallellt med detta skapar man så kallade “landningssidor” där man skapar en påstådd oberoende sida som jämför produkter i ett visst segment och utser den egna produkten till självklar vinnare. Eller så ber man etablerade journalister och mediaprofiler att sätta sitt namn på en redan skapad artikel som talar om hur bra produkten är.

Tidigare var det reklam via TV som fick oss att köpa produkter. Men företagen förstår nu att makten att påverka människor att köpa produkter nu har flyttats över på individen, som via sina sociala medier kan göra reklam och smygreklam för företagens produkter. Detta skapar en helt ny bransch; “influencers” och är många människors anledning till deras närvaro på sociala medier. De vill helt enkelt vara en. Men innan man då faktiskt är en “influencer” måste man börja “influenc:a” utan att man fått några produkter av något företag, vilket leder till att man visar upp produkter som är heta för tillfället.

I ena stunden är det en klocka. I andra en energidryck. Detta fenomen i sig bidrar i stor utsträckning till döden för medier likt Instagram. När en stor andel av dess användare är eller strävar efter att bli en så kallad “influencer”, svämmar plattformen över av tillrättalagd reklam eller försök till smygreklam. Allt är på låtsas och alla vet om det. Och alla gör exakt likadant. Kopia på en kopia på en kopia. Vilket naturligtvis leder till att allt fler väljer bort plattformar likt dessa för att slippa alla “influencers” och företagens produkter. Få anser att det är sinnessjukt att en ensam individ ska bygga multinationella varumärken i utbyte mot produkter.

Precis allt mäts i ekonomi och allt du använder i din vardag har direkt eller indirekt skapats för att tjäna pengar. De flesta människorna du ser runt omkring dig kliver ur sängen på morgonen för att producera varor eller tjänster och bidra till ekonomisk tillväxt på olika sätt. De företag du använder dig utav har en skara aktieägare som alla enbart har en enda agenda; att tjäna mer pengar än förra året. All utveckling som sker handlar om att skapa större vinster. Inget annat. I jakten på större vinster måste vi ständigt komma på nya innovativa sätt att sälja på och olika sätt att försöka pressa ner kostnaderna för tillverkning. Om det innebär att människor eller natur far illa, har ingen betydelse för de flesta företagen. Vinst och tillväxt är alltid viktigare.

Majoriteten av alla brott som begås, begås på grund av jakt på pengar i någon form. Direkt eller indirekt. De drygt 3 miljoner barn som dör varje år i svält, dör på grund av ekonomi. Eller snarare brist på ekonomi. Det går inte att tjäna pengar på dem. Så länge vi lever i ett monetärt system kommer jordens kriser inte att få se några lösningar. Det kommer snarare bildas nya, allt större kriser. Att delar av jordens befolkning får det allt bättre ekonomiskt ses naturligtvis som någonting positivt. Men detta måste komma med en prislapp. Och den måste naturligtvis komma från exploatering i någon form. Tillväxten kan inte uppstå ur tomma intet. Ju fler som tjänar pengar, desto större måste exploateringen vara.

Även vår sviktande hälsa och våra moderna sjukdomar är till stor del en samlad effekt av industriers girighet. Vi köper deras produkter och livsstil som på sikt gör oss sjuka och dödar oss. Något som får fortgå eftersom ekonomisk tillväxt är viktigare än hälsa. Och det är detta system vi föds in i och som försvaras stenhårt av oräkneliga ekonomiska intressen. Och ofta försvaras de med lögner och enorma mängder information vars uppgift naturligtvis är att skapa förvirring och en etablerad “sanning” . Lägger man en miljard dollar på att forma en sanning, kommer naturligtvis många att köpa den. Allt för att vidmakthålla den rådande ordningen. Ett lysande och aktuellt exempel är det faktum att Donald Trump med bestämdhet hävdar att miljöförstöring är någonting påhittat.

Sinnessjukt är bara förnamnet.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok och omvärldsanalys av en sinnessjuk värld. Boken släpps som ljudbok och fysisk bok under vintern. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • @ Mike Blixt,

  Du frågar om det är brist på kärlek vi ser. Jag tror att det råder stor brist på kärlek i Sverige idag, men jag tror inte att det är huvudskälet till den våldsamma konsumtionen vi ser. Jag är tillbaka på ordet makt. Makt berusar inte bara bolagsägare, politiker m.fl, utan det är många utöver den absoluta makteliten som berusas av makt även i mindre skala. I väldigt många kulturer visar man genom att äga bl.a. guld, pengar, modekläder och fina bilar status, och de som har status upplever nog att de har makt. Denna makt kan sedan utnyttjas på arbetskamrater, vänner och t.o.m. familjen. Däremot är maktutövningen inte alltid destruktiv, men ofta kan den bli det. Flödet blir som följer:
  Pengar>Prylar>Makt>Maktberoende>Riskhandlande>Förtryck
  Känslan av makt är en drog, precis som alkohol, droger, sexmissbruk m.m. Jag tror alltså inte att berusningen av makt beror på bristen på kärlek, däremot tror jag att drogen makt ofta trycker undan kärleken precis som hos exempelvis alkoholister. En alkoholist kan ofta inte visa kärlek därför att allt intresse är styrt mot att skaffa sig ett rus, ofta genom bedrägliga beteenden.

  Hur motverkas då detta? Svår fråga, men snegla gärna på Anonyma Alkoholisters arbete att hjälpa just alkoholister till ett nyktert leverne. Det underlättas av att alkoholisten först inser att hen faktiskt är alkoholist. Därefter kommer successivt viljan och förmågan att ge kärlek automatiskt. Vidare brukar också en inre frid uppstå efter ett tag. Jag tror att en liknande process behövs för maktberusade/maktberoende. Man kunde gott börja med att diskutera detta redan i skolan tycker jag. Det finns många bra pedagogiska sätt att få unga att förstå detta.

 • I en annan artikel här på News Voice står det om hur industrin planerar livslängd på sina varor så att vi är ständigt tvungna att köpa nytt. Det fanns även ett dokumentär i ämnet men den är bortcensurerat. I dokumentären såg man att t.ex. vanliga glödlampor höll i tiotal år innan de gick sönder, men att det bildades karteller som bestämde att lamporna ska hålla i ca 1000 timmar att inte tala om de oförstörbara nylonstrumporna.

  Det finns överflöd på jorden och tillräckligt till alla, men då får det inte finnas lömskhet i form av varor med mycket dåligt hållbarhet och destruktion/förstörandet av överproducerade varor och mat! Detta sätt förstör också människor så att det inre sökande och djupet i livet byts ut mot shopping och andra nöjen.

  Då kommer en fråga om vad som är orsaken till detta.
  Pengar!
  Pengar har inte existerat på jorden för i tiden men detta infördes för ca 6 000 år sedan och enligt Sumeriska tavlor kom gudarna med pengar till jorden och den äldsta sedel är på en lertavla där det står att den har ett visst värde. Pengar som är helt fiktiva och kommer från ingenstans och har det värde som människor tillskriver dem.
  Vi byter vår energi i form av jobb mot pengar som vi köper dåliga varor för.

  Inget kan vara mera fel än att ersätta detta system med pengar som staten trycker eller villkorslösa inkomster. Allt är och kommer att bli ett slaveri där människor konkurrerar med varandra om tillgång till pengar.

  Lösningen är samarbete! Liksom kroppens celler samarbetar så borde vi människor också samarbeta och ta tillvara var och ens färdigheter för helhetens bästa. Michael Tellingers UBUNTU koncept är värt att fördjupa sig i:

  http://michaeltellinger.com

  video: https://youtu.be/eD_RMsKy4EA

 • Gällande makt.

  Jag håller med om att strävan efter pengar till stor del handlar om makt. Men det är bara en promille av befolkningen som äger alla dessa bolag. Den stora majoriteten är arbetare som kliver ur sängen för att få mat på bordet. De har sällan några val i största delen av världen. För dessa handlar det väl knappast om makt? Men de flesta borde rimligtvis vara införstådda i att de är med och förstör jorden…eller?

  För dem handlar det om att få ihop sin lön för att kunna leva. Ta bort pengarna eller jakten på dem. Då har vi inga arbetare kvar till de mycket få ägarna.

 • Hej alla.

  Tack för alla kommentarer. Jag skulle kunna sitta här i flera timmar och svara på allt utförligt.

  Julius – Jag är helt med på det du säger. Att majoriteten (?) försöker fylla ett tomrum, som inte går att fyllas genom konsumtion.

  Martin – Mycket bra tankar och ord. Tack för detta. Angående “Framtida generationers ekologiska situation” så finns det 37 artiklar kvar 😉 Det är bara svårt att få med allt i en enda. Hoppas du förstår.

  Så vad säger ni alltså? Är det brist på kärlek vi ser?

 • Många kloka tankar. Kanske skulle våra uppfostrings- och utbildningssystem främst satsa på att hjälpa våra ungdomar till självkänsla, trygghet och framtidstro. Det är väl det som är eller ger mod. En tulipanaros jag vet men tror inte det finns någon genväg. Ta tillvara på våra eldsjälar, de som arbetar för det positiva, framtiden, våra barn, sin vision. Vår enorma penningbyråkrati skapar ju eg. ingenting besatt av kontroll och makt som de är.

 • @Öystein

  Den rädda människan dras ibland till makt för pengar och berusning, ibland fruktar den makten. Den rädda människan vill dominera och bli fruktad eller bli dominerad likt en hund. Den rädda människan ljuger, bedrar, kränker, sårar, stressar, använder härskarklimat och har, helt riktigt, i hög grad bidragit till att förpesta planeten.

  Men den rädda människa följer också i hög utsträckning den just typen av maktmänniskor, istället för att följa den modiga, medkännande och upplysta människan som vill ha makt på rätt sätt, den människa som vill ha makt för att förverkliga ett moraliskt högstående mål.

  Det finns nämligen en god maktmänniska också som dominerar för att stoppa den skada som de rädda människorna åsamkar varann och planeten, men en rädd människa kan inte förstå mod, medkänsla och upplysthet förrän hon själv upplever det och det är därför hon måste meditera för att inse sin egen belägenhet och först sedan kan hon modigt leda eller följa det som är rätt beroende på förmåga.

 • Människans girighet kommer ur rädsla som kommer ur livets vilja att överleva. Vägen ut ur girigheten är därför att söka det lugn som leder till Buddha- och Jesus-medvetandet, bort från rädslan in i lugnet och modet sedan till det högre medvetandet, medkänslan och ännu längre till upplystheten det långsiktiga tänkandet. Allt som fötts kommer dö, även livet på planeten, men tills det sker kan vi faktiskt ha det ganska trevligt här tillsammans.

  Människans girighet är systemfelet, inte enbart ett system med ett visst namn, inte olika typer av papperslappar, dollars eller kuponger eller ens silver eller guld, men den aplika girigheten innan vi finner det högre medvetandet i meditationen.

  Även om vi i en kapitalism måste sälja något, betyder det inte att vi kan sälja bra saker på ett moraliskt acceptabelt sätt till varann, eller göra bra saker med de pengar vi tjänar. Samtidigt måste vi på en planet med begränsad yta också tänka på framtida generationers ekologiska situation, den aspekten fattades tyvärr i denna text om tillväxt, märkligt nog.

 • Jag håller med dig Mike till en viss grad. Allt man kan inte skriva på pengarnas fel. Vad jag ser idag som saknas det är den spirituella värderingarna och detta är det som har förstört mänskligheten i väst. Många saknar själen, lever som zombies är tomma innombords och försöker fylla ut tomheten med att köpa saker som de inte behöver men som ger ett kick i några timmar. Just eddan själlösheten som gör att många bryr sig inte om miljöförstörning m.m. och är själviska. Pengarna är bara ett redskap i deras strävan att nå lyckan som saknas i deras liv. Därför det går också att kunna göra mänga människor förvirrade med all slag nymodigheter, hetsa mot varandra män och kvinnor, olika religiösa grupper, olika kulturer m.m. just p.g.a. själlösheten. Den människan som har ett själ går inte rubba från verkligheten och den lever harmonisk i livet utan att behöva en massa onödiga saker för att göra sig lycklig.

 • Hej Öystein.

  Jag tackar för orden och håller med dig till 100%. Det monetära systemet är enbart ett kontrollsystem. Ingenting annat. Jag kommer att skriva mer om detta senare 🙂

  En människa som strävar efter makt, ska inte ha den.

  En människa som andra väljer att “följa”, ska ha den.

  Ann-Mari

  Tack för orden. Jag har nog läst allt av Rosling.

  Det är bra förslag du kommer med 🙂

 • @ Ö Rönne

  En aspekt som icke ska glömmas när det handlar om maktberoende är att ju mer makt du är i besittning av , desto mindre ( färre ) har du att svara inför , vilket är en nog så motiverande anledning till att vilja ha mer makt.

 • Mike Blixt verkar vara en mycket klok och insiktsfull man. Det han skriver är inte svårt att hålla med om. Det är dessutom bra sammanfattat och komprimerat utan en massa onödigt ordbajs.

  Nu har jag bara läst t.o.m. detta avsnitt men jag tycker att han har missat en sak som jag skulle vilja lägga till, nämligen MAKT.

  Jag håller med om att det monetära systemet innehåller ett systemfel, men jag tror inte att den yttersta orsaken och slutdestinationen är att bara tjäna mer och mer pengar, och att man i denna iver t.o.m. är beredd att offra sin egen själ.

  Att tjäna mycket pengar är ett effektivt verktyg att skaffa sig makt. Alla har säkert inte ambitionen att bli företagsledare eller president, utan många tycker nog att det är tillräckligt att vara rikare än sina vänner och grannar. Och det gäller att visa det också såklart. Det gör man genom att hela tiden köpa nytt, i stort som i smått:
  – Ny och dyrare bil (än grannen)
  – Ny mobiltelefon
  – Exklusiva semestrar
  – Ny båt (Om du inte har en så skaffa en)
  – Exklusiva och moderiktiga kläder
  – Vassa solglasögon
  – Exklusivt boende
  m.m. m.m.

  Makt berusar och kan jämställas med andra berusningsmedel. Den som en gång har haft stor makt och fått stå i rampljuset har svårt att stanna upp eller backa tillbaka några steg på grund av detta. Undantaget är de som kommit till insikt och förstår att denna makt är en illusion och bidrar till ett självbedrägeri.

  Varför vill så många ha makt då? Vad är makt? Makt är att kunna bestämma över andra, att få andra att se upp till dig och att till och med kanske frukta dig. Det är i denna position många upplever ett berusande manöverutrymme och tillfredsställelse. Och det kan hålla tills bubblan spricker. Och spricker, det gör den garanterat förr eller senare för de flesta. Det tragiska är att dessa individer under tiden bl.a. har ljugit, bedragit (sig själv och andra), kränkt, sårat, stressat, uppträtt girigt, skapat härskarklimat och i hög grad bidragit till att förpesta planeten.

  Denna strävan efter MAKT anser jag är huvudskälet till att vi har det monetära system som vi har.

 • Tala om reklam. En något defaitistisk analys. Reckommenderar Hans Roslings nyutkomna biografi som motgift. Strålande med en sådan realistisk och samtidigt entusiastisk och positiv livssyn. Men visst vår värld är “sjuk”. Så bota den! Är det pengar som behövs, så tryck mer. eller varför inte satsa på livslöner, grund lön till alla som skulle göra de flesta stora bidragssystemen onödiga antingen det handlar om barnbidrag, studiestöd, socialbidrag, pensioner etc. Tänk vidare själv.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *